Φορολογικό νομοσχέδιο: Ελαφρύνσεις για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Φορολογικό νομοσχέδιο: Ελαφρύνσεις για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαρίθμησε  ελαφρύνσεις για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις - «Μαύρη» φορολογητέα ύλη ύψους 2 δισ. θα αποκαλύψουν οι υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές

staikouras-vouli0
Τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις απαρίθμησε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατά την συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τον προβληματισμό του για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν τις προωθούμενες ρυθμίσεις υπογραμμίζοντας ότι το σύνολο των αρμόδιων κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων υποστήριξαν το νομοσχέδιο.

«Εκπλήσσομαι για το επι της αρχής «όχι» ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης ειδικά μετά την ακρόαση των φορέων. Κανείς δεν ζήτησε απόσυρση διατάξεων. Όλοι οι φορείς ήταν θετικοί, και η κοινωνία επικροτεί τις διατάξεις» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει απευθυνόμενος στους εισηγητές της αντιπολίτευσης «Δεν έχετε καμία επαφή με την πραγματική οικονομία».

Αναφορικά με το σχέδιο νόμου, επισήμανε τους βασικούς άξονες των ρυθμίσεων λέγοντας πως:

Για τα φυσικά πρόσωπα εισάγουμε μείωση του συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος για όλους με έμφαση στα χαμηλότερα στρώματα. Προωθούμε μια συνεκτική πολιτική στήριξης των φορολογούμενων που περιλαμβάνει μείωση του ΕΝΦΙΑ, διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων και μείωση φορολογικού συντελεστή

Για τα νομικά πρόσωπα προχωρούμε επίσης σε μείωση φορολογικών συντελεστών από το 28% στο 24% για την στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μειώνεται επίσης η προκαταβολή φόρου στο 95%, η φορολογία των αγροτικών συνεταιριστικών σχημάτων, καταργείται η εισφορά για πιστώσεις factoring και leasing και ενθαρρύνεται με φορολογικά κίνητρα η δημιουργία εταιρειών συμμετοχών.

Κλείσιμο
Για τις οικογένειες, αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Μειώνεται ο ΦΠΑ για βρεφικά είδη από 24% σε 13%. Μειώνεται ο ΦΠΑ από 24% σε 13% για παιδικά καθίσματα και κράνη

Επίσης, αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός δόσεων πάγιας ρύθμισης οφειλών από 12 σε 24 και σε ειδικές περιπτώσεις από 24 σε 48 για όσους δεν έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση μέχρι 1.11.2019

Αναστέλλεται η επιβολή ΦΠΑ στις οικοδομές με άδεια από 1.1.2006 και για τις αντιπαροχές. Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο φόρος υπεραξίας ακινήτων

Επιστρέφεται ή αναβάλλεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί

Τέλος, ο υπουργός υποστήριξε ότι η καθιέρωση υποχρεωτικότητας για ηλεκτρονικές συναλλαγές σε ποσοστό 30% του καθαρού εισοδήματος θα περιορίσει τα φαινόμενα φοροδιαφγής ενώ η διαγραφή οφειλών εως 10 ευρώ θα αποσυμφορήσει την γραφειοκρατία των ελεγκτικών αρχών.

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα αποκαλύψουν «μαύρη» φορολογητέα ύλη 2 δισ. ευρώ


Την αποκάλυψη «μαύρης» φορολογητέας ύλης ύψους 2 δισ. ευρώ εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών ότι θα φέρει το μέτρο των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας επικαλέστηκε στοιχεία της ΑΑΔΕ και των ελληνικών τραπεζών για να επισημάνει ότι «με την εφαρμογή του μέτρου που καθιστά υποχρεωτικές τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο 30% του πραγματικού εισοδήματος αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,1 δις ευρώ ο όγκος των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα. Σε αυτή την εκτίμηση δεν περιλαμβάνονται οι επιπλέον συναλλαγές που κάνουν όσοι ξεπερνούν το 30%. Επίσης, αναμένουμε να εκδοθούν αποδείξεις 2,05 δις ευρώ που πριν δεν θα εκδίδονταν».

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η εμφάνιση συναλλαγών που με το παλιό καθεστώς θα γίνονταν χωρίς παραστατικά θα φέρει αύξηση των εσόδων ΦΠΑ κατά 389 εκατ ευρώ και επιπλέον 168 εκατ ευρώ μέσω τις αύξησης των εσόδων και εξόδων των επιχειρήσεων.

Τόνισε δε ότι για τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις που έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2020 συμφωνούν και οι Θεσμοί.

Επίσης, απαντώντας στον εισηγητή του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο εξήγησε πως το «κενό ΦΠΑ» και άρα η φοροδιαφυγή μειώθηκε το 2014 όταν η τότε κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε μείωση συντελεστών.



«Επικαλέστηκα κάποια στιγμή το κενό ΦΠΑ. Δηλαδή το πόσο εισπράττεις σε σχέση με πόσο θα έπρεπε να εισπράττεις. Το κενό ΦΠΑ έφτασε στο χαμηλότερο σημείο το 2014 σε 4 δις ευρώ γιατί τότε για πρώτη φορά μειώθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές. Εκ τοτε διευρύνεται το κενό ΦΠΑ. Εμείς, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που μείωσε το αφορολόγητο, επιδιώκουμε περιορισμό του κενού ΦΠΑ με μείωση συντελεστών και με διεύρυνση ηλεκτρονικών» είπε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης