Τα κέρδη από την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ

Τα κέρδη από την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ

Η αλλαγή στο προφίλ του χρέους ανοίγει τη συζήτηση για στροφή σε επενδύσεις και χαλάρωση της λιτότητας

dnt-log
Ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα των υπολοίπων κρατών μελών του ΔΝΤ και ένα βήμα μακρύτερα από τον σφικτό εναγκαλισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έκανε χθες η χώρα μας με την επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών ότι την Δευτέρα ολοκληρώθηκε η προεξόφληση χρέους ύψους 2,7 δισ. ευρώ προς το Ταμείο -επιβεβαιώνοντας όσα πρώτο είχε αναγγείλει νωρίτερα το newmoney.gr.

Η επιτυχία είναι πολλαπλή. Με την πληρωμή αυτή, οι συνολικές οφειλές της χώρας μας στο ΔΝΤ μειώνονται κάτω από το 200% της συνδρομής της προς Ταμείο και πλέον θυμίζει κανονική χώρα. Βεβαίως, όπως και με τη λήξη του 3ου Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, η χώρα εξακολουθεί να χρωστά στους δανειστές της, αλλά ο έλεγχός τους χαλαρώνει -με την έννοια ότι οι επισκέψεις κλιμακίων μειώνονται καθώς και οι εκθέσεις που συντάσσουν.

Η διαφορά είναι ότι τελειώνοντας το Μνημόνιο, το ελληνικό χρέος αυξήθηκε έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών στα 330 δισ. ευρώ και η χώρα μας παραμένει μόνη υπό Ενισχυμένη Εποπτεία από όσες μπήκαν σε Μνημόνιο, ενώ αντιθέτως ο ρόλος του ΔΝΤ μειώνεται δραστικά, όσο και τα χρέη της Ελλάδος μειώνονται προς αυτό. Και αυτό είναι ίσως πιο σημαντικό και από το ότι το «τιμωρητικό» επιτόκιο 4,91% θα ανήκει στο παρελθόν (πέφτει σε 1,91%) επειδή τα χρέη της χώρας από το 2010 ξεπερνούσαν το 3πλάσιο της συνδρομής της.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης