Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι κερδίζουν με το νέο καθεστώς εισφορών

efories_ar

Προσδοκία για αύξηση της εισπραξιμότητας - Το 80% των μη μισθωτών με το νέο καθεστώς καταλογισμού των εισφορών θα είναι ωφελημένο

Ωφελημένοι κατά 880 ευρώ ετησίως θα είναι το 80% των μη μισθωτών με το νέο καθεστώς καταλογισμού των εισφορών σε συνδυασμό με τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών. Παράλληλα, η αύξηση της κατώτατης εισφορά στα 220 ευρώ από 185 σήμερα θα οδηγήσει σε αύξηση της σύνταξης κατά 73 ευρώ για τη μεγάλη κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Το νέο καθεστώς για 1.4 εκ. ελεύθερους επαγγελματίες , αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και αγρότες που θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2020 για θα « πατάει» σε 7 άξονες:

1.Απλότητα

2. Αποσύνδεση από το εισόδημα .Θα μπει τέλος στον καταλογισμό εισφορών με βάση το προ δύο ετών φορολογητέο εισόδημα ,σύστημα άδικο με αέναες καθυστερήσεις και «ουρές» λόγω των συμψηφισμών. Το σύστημα κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ ιδίως στις «περιοχές» που η επιβάρυνση ήταν υπέρμετρη με αποτέλεσμα να ενισχύεται η εισφορο-φοροδιαφυγή. Αυτό ήταν προφανές αφού κάθε χρόνο ο ΕΦΚΑ καλείται να επιστρέψει ( μετά το συμψηφισμό) στους μη μισθωτούς κονδύλι ύψους 220 εκ. ευρώ το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς ολοένα και θα αυξανόταν. Το 2019 θα είναι η τελευταία χρονιά που οι εισφορές θα υπολογίζονται με βάση το εισόδημα.

3. Αποσύνδεση από τα χρόνια. Από το 2020 θα ισχύσει σύστημα 7 ασφαλιστικών κατηγοριών για τους ελεύθερους επαγγελματίες , αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και αγρότες οι οποίες δε θα έχουν σχέση με τα χρόνια ασφάλισης . Η κατώτερη υποχρεωτική κατηγορία από τα 185.18 ευρώ που είναι σήμερα (20% επί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ για κύρια ασφάλιση, 6,95% επί του ίδιου ποσού για εισφορά υγείας και 10 ευρώ τον μήνα για τον λογαριασμό ανεργίας) θα αυξηθεί σε περίπου 220 ευρώ. Με δεδομένο ότι στην κατώτερη υποχρεωτική κατηγορία εντάσσεται το 80% των μη μισθωτών ,εκτιμάται ότι αναλόγως θα αυξηθούν και τα έσοδα του ΕΦΚΑ. Αλλωστε την αύξηση επίτασσε και η σύσταση των δανειστών οι οποίοι είχαν διαμηνύσει ότι οποιαδήποτε προσαρμογή στο ασφαλιστικό με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ έπρεπε να έχει ουδέτερο δημοσιονομικά αποτέλεσμα.

Οι επόμενες 6 κατηγορίες θα προβλέπουν υψηλότερες εισφορές, πιθανότατα όμως χαμηλότερες από αυτές που ισχύουν σήμερα, και θα οδηγούν σε υψηλότερες συντάξεις. Συγκεκριμένα η 2η κατηγορία θα προβλέπει εισφορά 250 ευρώ, η 3η 300 ευρώ, η 4η 350 ευρώ, η 5η 400 και η 6η 500 η 530 ευρώ.


4. Ελευθερία επιλογής: Ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει σε ποια κατηγορία θα ασφαλιστεί προσδοκώντας όμως και την αντίστοιχη σύνταξη. Οι ειδικοί σχολιάζουν ότι η ελευθερία επιλογής θα πρέπει να « κουμπώσει» με την αύξηση των συντελεστών στις κύριες συντάξεις. Διαφορετικά , η ανταποδοτικότητα του νόμου Κατρούγκαλου , αν και ενισχύθηκε μετά τη μείωση της εισφοράς στο 13.3% , δε δίνει κίνητρο για να επιλέξει ο μη μισθωτός, υψηλή ασφαλιστική κατηγορία.

5. Απόλυτη ευελιξία: Ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο αυτοαπασχολούμενος επιστήμονας και ο αγρότης θα μπορούν «ανεβοκατεβαίνουν» ελεύθερα κατηγορία κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια. Τα δύο πρώτα χρόνια η αλλαγή κατηγορίας θα επιτρέπεται το μήνα Δεκέμβριο.

6. Πρόνοια για τους νέους επιστήμονες: Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει και μια χαμηλή κατηγορία ασφαλίστρων ύψους 130-140 ευρώ προκειμένου να ενισχυθούν οι νέοι επιστήμονες τα πρώτα 5 χρόνια της σταδιοδρομίας τους.

7.Φορολογικά οφέλη. Οι ασφαλιστικές εισφορές θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Επίσης οι αλλαγές στις εισφορές μαζί με τη φορολογική επίδραση της μείωσης του φόρου της πρώτης κλίμακας των 10.000 ευρώ στο 9% από 22% από το 2020, θα έχουν εντέλει θετικό αποτέλεσμα στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Η µείωση αυτή των 13 ποσοστιαίων µονάδων µεταφράζεται, σύµφωνα µε τους ειδικούς, σε µια ετήσια µείωση φόρου έως και 1.300 ευρώ, δηλαδή έως 108,33 ευρώ τον µήνα.

Η διαμόρφωση των καινούργιων, σταθερών ασφαλίστρων συνδέεται και µε τις νέες κλίµακες που προβλέπει το φορολογικό νοµοσχέδιο για όσους δηλώνουν έως 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδηµα. Στο πλαίσιο αυτό, αξιωµατούχοι του υπουργείου Εργασίας και ειδικοί καταλήγουν στο συµπέρασµα πως όλοι οι µη µισθωτοί θα είναι εντέλει ωφελημένοι µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο από το 2020 και µετά, στο συνδυαστικό βάρος φόρων και εισφορών. Ακόµη κι αν αυξηθεί δηλαδή η ελάχιστη εισφορά, η νέα φορολογική κλίµακα θα οδηγεί τελικά όλους σε ωφέλεια.

Για παράδειγμα με φόρο 22% και ελάχιστη εισφορά 185 ευρώ , ο ελεύθερος επαγγελματίας με φορολογητέο εισόδημα 10.000 ευρώ κατέβαλε 2.200 ευρώ φόρο και 2.220 ευρώ εισφορά, σύνολο 4.420 ευρώ ετησίως.

Με συντελεστή 9% ο φόρος μειώνεται στα 900 ευρώ και η εισφορά αυξάνεται κατά τι στα ( 220Χ12) 2640 ευρώ, συνολικά 3540 ευρώ ετησίως. Το όφελος είναι 880 ευρώ.

Παράλληλα η σύνταξη που θα αντιστοιχεί στη νέα κατώτατη εισφορά για 40 χρόνια ασφάλισης θα είναι 735 ευρώ από 662 σήμερα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η βελτίωση των συντελεστών της κύριας σύνταξης θα δώσει κίνητρο στους ελεύθερους επαγγελματίες να επιλέξουν υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία. Διαφορετικά λόγω της χαμηλής ανταποδοτικότητας εισφορών –παροχών θα προτιμήσουν να παραμείνουν στην κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία.

Προσδοκία για αύξηση της εισπραξιμότητας

Με το νέο σύστηµα των σταθερών ποσών, στο υπουργείο Εργασίας προσδοκούν αύξηση της εισπραξιµότητας στο 80%-85% από μόνο 56%-60% που είναι σήμερα. Η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελµατιών σε ποσοστό κοντά στο 80%, δηλώνει ετήσιο εισόδηµα έως 7.800 ευρώ, καταβάλλοντας τις ελάχιστες εισφορές των 185,18 ευρώ τον µήνα.

Όπως άλλωστε παραδέχονται ειδικοί, η σύνδεση των ασφαλίστρων (αρχικά στο 20%) µε το δηλωθέν εισόδηµα οδήγησε σε απόκρυψη εισοδηµάτων και αύξηση της φοροδιαφυγής, χωρίς ταυτόχρονα να αυξάνει σηµαντικά την εισπραξιµότητα των εισφορών. ∆εν θεωρείται τυχαίο πως τα έσοδα του ΕΦΚΑ από τους µη µισθωτούς βαίνουν µειούµενα την τελευταία 3ετία . Το 2017 (πρώτη χρονιά εφαρµογής του συστήµατος) εισπράχθηκαν συνολικά 1,744 δισ. από τους µη µισθωτούς. Το 2018 οι εισπράξεις έπεσαν στα 1,5 δισ., ενώ φέτος η πορεία του 8µήνου «δείχνει» τελικές εισπράξεις κοντά στα 1,3 δισ. ευρώ. Η µείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη από 20% στο 13,3% το 2019 δεν αποδίδει τα αναµενόµενα, σύµφωνα µε υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (28)

Λυκούργος

Όσοι πληρώνατε 185 τσιμπουρια είστε που πέρνατε μαύρα. Με 5000 δεν ζεις άρα κλέβατε και το κράτος και τους υπόλοιπους. Πολύ καλά έκανε και έβαλε σταθερό ποσό, και μεγαλύτερο να έβαζε ακόμη καλύτερα. Επιχειρηματίες όλοι και δεν έχετε 185 ευρ'ω... Όλα στο φως απο εδώ και πέρα και εξαντλητικό έλεγχο σε όσους δηλώνουν λιγότερα από 10000. Θα σας ταράξει στη νομιμότητα... (by the way @Αλέξανδρος συμφωνώ σχεδόν σε όλα τα σχόλιά σου).

Υπερτρολ

Ενα σωρό κόσμος πληρωνουν τα 185 και ουτε μαύρα δουλεύουν ουτε κρυβουν εισοδήματα. Τα ξερεις ολα εσυ απο οτι φαινεται...

Η μειωση της αυξησης

Επιπλεον, εκτος απο την αυξηση για την κυρια συνταξη, θα υπαρξει και βεβαιη αυξηση για την επικουρικη και το εφαπαξ. Οποιος αντεχει θα πληρωνει απο εδω και πλεον. Οσοι σκεφτηκαν να ξαναανοιξουν βιβλια, τωρα απλα θα αλλαξουν για παντα επαγγελμα η χωρα. Τελεια!

demi

Η αυξηση απο τα 187 στα 230 βαφτιζεται μειωση. Η προπαγανδα σε ολο της το μεγαλειο... Εκει στη νδ να περιμενετε μαυρο στις επομενες εκλογες.Ξερετε εσεις, οπως το 2105.

Αλεξανδρος

Ναι μείωση είναι Πλήρωνα 650 ευρώ το μήνα για σύνταξη που θα πάρει κι αυτός που πληρώνει 185 ευρώ... Νομίζω οτι είναι δίκαιο.. Καταλάβετε επιτέλους ότι άλλο εφορία άλλο εισφορές ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ;;;;;; Σας επηρέασε τα μυαλά τόσο πολύ ο Συριζα;

Λέξη κλειδί

Προσδοκώντας ... στην χρεοκοπημένη Ελλάδα με το κλινικά νεκρό ασφαλιστικό ,ο τωρινός εργαζόμενος θα πληρώνει 500 γιανα πληρωθούν οι συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων της τωρινής κυβέρνησης ... προσδοκώντας (μετά μια 10ετια ή 20ετια) ανάσταση νεκρών ! ... παρακαλώ στην ουρά ένας ένας μη σπρώχνεστε ... πελααααατες μου

Πως δουλεύουνε τον κόσμο

όλοι οι μη μισθωτοί θα πληρώσουν περισσότερες εισφορές. Για να δικαιολογήσουν την αύξηση αυτή μας κολλάνε και ότι θα ωφεληθούν τελικά λόγω της μείωσης της φορολογίας, άρα συνδέουν την ασφάλιση με την φορολογία γεγονός για το οποίο κατηγόρησαν τον νόμο κατρούγκαλου. Όπως θέλουμε τα παρουσιάζουμε, θα βρεθούν αυτοί με 80.000 και 100.000 ετήσιο εισόδημα να πληρώνουν 220 ευρώ τον μήνα, όσα και αυτός με 12.000 ευρώ το μήνα. Επιπλέον οι πιο ριγμένοι θα είναι οι μισθωτοί αφού με τα ίδια εισοδήματα θα πληρώνουν διπλάσιες εισφορές. Αλλά αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησεις να είναι ασύμφορη η μισθωτή εργασία και έτσι ο εργαζόμενος να προτιμάει να εργαστεί με μπλοκάκι, οπότε ούτε συλλογικές συμβάσεις εργασίας ούτε τίποτα. Και έτσι θα πάμε στην κατα περίπτωση εργασία (σε φωνάζω όποτε σε θέλω) και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης θα κυριαρχήσουν.

Αλεξανδρος

Καλά πότε θα καταλάβετε επιτέλους οτι άλλο εφορία άλλο εισφορές;;;; Γιατί να πληρώνω περισσότερες εισφορές επειδή βγάζω παραπάνω αφού θα πάρουμε ιδια σύνταξη ..;;; Μάλλον δεν θα το καταλάβετε ποτέ.... Και ψηφίζετε κιόλας αυτό είναι το δυστύχημα...

Κοροϊδία

Κοροϊδία σκέτη από τη δεξιά που δείχνει το χειρότερο της πρόσωπο. η μεγάλη μάζα των ελεύθερων επαγγελματιών που βγάζουν μέχρι 12 χιλιάρικα θα δει αύξηση κοντά στα 40 ευρώ το μήνα δηλαδή όσο 2 σούπερ μάρκετ την εβδομάδα για την οικογένεια. Ενώ την ίδια στιγμή θα ωφεληθούν τα μεγάλα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών -δεξιά στο 100%. Ότι θα μειωθεί η φορολογία στις αμοιβές τους και έτσι τελικά θα δούνε όφελος είναι μόνο μία φιλολογική παρόλα προς το παρόν, μακάρι να συμβεί, αλλά αυτή τη στιγμή το μόνο που υπάρχει χειροπιαστό είναι η αύξηση των εισφορών. Και όλα αυτά για συντάξεις των 600 ευρώ και για γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που έχουν "πλαφονάρει"και ζητάνε 20ρικά. Α ρε Κούλη με την ανάπτυξή σου!

Αλεξανδρος

Ελπίζω να καταλαβεις κι εσύ οτι άλλο εφορία άλλο εισφορές. Αφού θα πάρουμε ίδια σύνταξη γιατί να πληρώνω παραπάνω εισφορες;. Άλλα μάλλον μάταια ελπίζω να καταλάβετε...

Ρε παιδια

Πως ωφελείται το 80%, οταν η κατώτατη κατηγορία στην οποία βρίσκεται η πλειονότητα θα πρέπει να πληρώσει με το νέο νομοσχέδιο 420 ευρω παραπάνω τον χρόνο; οεο;

Νικος

Δίκαιο. Τόσα δίνεις, τόσα παίρνεις. Ελευθερία σε επιλογές κλίμακας. Δοκιμασμένο και σε άλλες χώρες, μοντέλο που ενισχύει την αντίληψη αποταμίευσης. Τώρα αντιδράσεις θα υπάρχουν, αλλά ως ελ. επαγγελματίες πρέπει να γίνει αντιληπτό πως εμείς που δεν κρύβουμε τίποτα αξίζουμε την δίκαιη μεταχείριση

Βλακοδεξιουλης

Ευχαριστω τον Κυριακο Μητσοτακη που κανει πραξη τα λεγομενα του, ειμαι και εγω ενας φτωχος ελευθερος επαγγελματιας, οπως το 80% της ψαροκωσταινας, που θα δω μειωση απο τα 185€ στα 225€. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΥΡΙΑΚΟ.

Αλεξανδρος

Σωστά . Γιατί να πληρώνουν την δικιά σου σύνταξη με τεράστιες εισφορές κι εσύ να πληρώνεις μόνο 185 αφού θα πάρουν το ίδιο ποσό με σένα. Μπορείς να μου το απαντήσεις αυτό;

XXX

To 80% θα δει αυξηση απο 185 στα 225€, το υπολοιπο 20% και κυριως το μικροτερο κομματι του, δλδ δικηγοροι, γιατροι, επιχειρηματιες με πολλαπλες εταιρειες και γενικα ατομα με εσοδα 50.000€ και πλεον τον χρονο, μπορουν και με τον νομο να πληρωνουν μολις 225€, μιας και δεν θα εχουν αναγκη την συνταξη του δημοσιου. Τα κοροιδα που ξεκινανε τωρα μια επιχειρηση, τα κοροιδα που παλευουμε με λιγοτερο απο 10.000 τον χρονο θα πρεπει να δωσουμε επιπλεον χρηματα και ευελπιστει το δημοσιο οτι θα τα παρει κιολας.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης