Σταϊκούρας: Τέλος Νοεμβρίου οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το κοινωνικό μέρισμα

Σταϊκούρας: Τέλος Νοεμβρίου οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το κοινωνικό μέρισμα

«Αν υπάρχει υπερπλεόνασμα, θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός πώς θα διατεθεί» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών  μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup - Σημείωσε ότι η Κομισιόν προβλέπει για φέτος πλεόνασμα 3,8%, ελαφρώς υψηλότερο από τις εκτιμήσεις της Αθήνας  - Είδε τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις - Αύριο βλέπει τον επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί

4945741
Σε ανοιχτή γραμμή με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σχετικά με το «πώς θα μπορούσε να δοθεί ορθολογικά ένα υπερπλεόνασμα» βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανέφερε απόψε αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος, με φόντο την έγκριση του Προϋπολογισμού του 2020 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την επισήμανσή της στις Φθινοπωρινές Οικονομικές Προβλέψεις ότι δεν υπάρχουν «επαρκείς λεπτομέρειες» για ενδεχόμενο κοινωνικό μέρισμα από το φετινό υπερπλεόνασμα.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το πρωτογενές πλεόνασμα, υπό τα σημερινά δεδομένα και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η διανομή κοινωνικού μερίσματος, θα ανέλθει στο 3,8% του ΑΕΠ. Η πρόβλεψη αυτή είναι οριακά υψηλότερη από εκείνη του υπουργείου Οικονομικών (3,7% του ΑΕΠ) στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 το οποίο εστάλη στις Βρυξέλλες.

«Στο τέλος Νοεμβρίου θα δούμε τα στοιχεία. Αν υπάρχει υπερπλεόνασμα, θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός πώς θα διατεθεί», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στη βελγική πρωτεύουσα.

Εάν επιβεβαιωθούν τα προσωρινά στοιχεία για υπέρβαση του φετινού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 500-600 εκατ. ευρώ, τότε η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να κρατήσει ένα «μαξιλάρι» έως 200 εκατ. ευρώ για έκτακτες ανάγκες και να διαθέσει το υπόλοιπο ποσό είτε για εφάπαξ ενίσχυση ευπαθών ομάδων, είτε για την καταβολή μέρους των αναδρομικών σε συνταξιούχους είτε για δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Πριν από τη σημερινή συνεδρίαση, ο Έλληνας υπουργός είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις, ενώ αύριο θα συναντηθεί και με τον επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης