Ελληνικά ομόλογα: Φρένο στην αξιοποίηση των κερδών με άλλοθι την επενδυτική απραξία του ΣΥΡΙΖΑ

Ελληνικά ομόλογα: Φρένο στην αξιοποίηση των κερδών με άλλοθι την επενδυτική απραξία του ΣΥΡΙΖΑ

Tο θέμα αναμένεται να παραπεμφθεί προς επεξεργασία στο Euro Working Group, το οποίο θα υποβάλει σχετική εισήγηση προς το Eurogroup μέσα στο 2020

ipoik
«Αναμείνατε στο ακουστικό σας» τουλάχιστον έως τους πρώτους μήνες του 2020 είναι το μήνυμα που στέλνουν στην κυβέρνηση οι Ευρωπαίοι αναφορικά με την αξιοποίηση των κερδών των ελληνικών ομολόγων για επενδύσεις, η οποία θα επέτρεπε την έμμεση μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Μολονότι το σχετικό ελληνικό αίτημα αντιμετωπίζεται με θετική διάθεση, η ικανοποίησή του αποδεικνύεται περίπλοκη στην πράξη, διότι οι θεσμοί θέτουν ως προϋπόθεση την υποβολή συγκεκριμένων, ώριμων επενδυτικών σχεδίων από την Αθήνα. Το πρόβλημα είναι πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε πίσω της άδεια συρτάρια και η νέα κυβέρνηση δεν ήταν εφικτό να κερδίσει τον χαμένο χρόνο μέσα σε μόλις 4 μήνες.

«Δυστυχώς, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν εργάστηκε ώστε να υπάρχουν σήμερα έτοιμα επενδυτικά σχέδια σε φάση ωρίμανσης και να αξιοποιηθούν τα κέρδη των ομολόγων σε αυτά. Έτσι, θα χρειαστεί χρόνος για να υλοποιηθεί το ευεργετικό αυτό μέτρο», επισημαίνουν στο protothema.gr καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πιθανότερο είναι πως το Eurogroup θα περιοριστεί στις 4 Δεκεμβρίου στο να εξουσιοδοτήσει τους τεχνοκράτες της ευρωζώνης, το Euro Working Group, να διαμορφώσουν μια πρόταση για την αξιοποίηση των κερδών των ομολόγων για επενδύσεις, προκειμένου οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν ύστερα από μερικούς μήνες.

Τις διεργασίες αυτές είχε κατά νου χθες αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε για το θέμα από δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, απάντησε ότι τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων μπορούν να αξιοποιηθούν για επενδύσεις, όμως το εάν αυτά αυξάνουν τον δημοσιονομικό χώρο ή όχι θα συζητηθεί το 2020.


Υπενθυμίζεται πως τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (ANFAs, SMPs) που επιστρέφονται στη χώρα μας ανά εξάμηνο, εφόσον κλείσει επιτυχώς κάθε μεταμνημονιακή αξιολόγηση, ανέρχονται στα 1,2-1,3 δισ. ευρώ. Εάν αξιοποιούνταν στο σύνολό τους για επενδύσεις και οι Ευρωπαίοι έδιναν το «πράσινο φως» για αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που προκύπτει, τότε θα απελευθερώνονταν ισόποσα εθνικά κονδύλια για φοροελαφρύνσεις και άλλα θετικά μέτρα και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειωνόταν εμμέσως κατά 0,6%-0,7% του ΑΕΠ, από 3,5% του ΑΕΠ σε 2,8%-2,9%. Σήμερα τα κέρδη των ομολόγων δεν συνυπολογίζονται στον μεταμνημονιακό ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η επόμενη επιστροφή κερδών (περίπου 640 εκατ. ευρώ) θα κριθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, με βάση τα συμπεράσματα της 4ης έκθεσης ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία προβλέπεται να δημοσιοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου. Μία ημέρα αργότερα το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή το usb stick με το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού του 2020 χωρίς να συνυπολογίζει την πιθανότητα έμμεσης μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης