Το μήνυμα της αναβάθμισης από την S&P: «Φυγής προς τα εμπρός» για την Ελλάδα

Το μήνυμα της αναβάθμισης από την S&P: «Φυγής προς τα εμπρός» για την Ελλάδα

Ανοίγει ο δρόμος για ξένους επενδυτές και φτηνότερο δανεισμό για δημόσιο και τράπεζες

standard_ar
Ένα μικρό βήμα προς την επενδυτική βαθμίδα, αλλά ένα άλμα προς την κατάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, μοιάζει η αναβάθμιση της Ελλάδας από τον Οίκο S&P. Το ακόμα καλύτερο είναι πως ο πιο σκληρός από τους Οίκου αξιολόγησης που αναβάθμισε τελευταίος την Ελλάδα, «απειλεί» ότι …θα κάνει ξανά, διατηρώντας θετική την περαιτέρω προοπτική για τη χώρα μας στο μέλλον!

«Όαση» η Ελλάδα…

Αν και αναμενόμενη από τις αγορές, η αναβάθμιση από «B+» σε «ΒΒ-» δεν ήταν κάτι δεδομένο. Δεν είχε έρθει εδώ και 15 μήνες, ούτε τον Ιούλιο μετά τις εκλογές όπως πολλοί ήδη ανέμεναν. Το εντυπωσιακότερο ίσως είναι πως δεν βοηθά πλέον τις αναβαθμίσεις και ο διεθνής περίγυρος, που είναι ανησυχητικά αρνητικός. Μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) η S&P’s είχε εκδώσει 50 ανακοινώσεις/αξιολογήσεις για χώρες, δήμους, τράπεζες και επιχειρήσεις.

Από αυτές τις 50 ανακοινώσεις και αξιολογήσεις, όλες ήταν σταθερές ή αρνητικές (σχεδόν σε ποσοστό 60-40 αντίστοιχα). Εξαίρεση στάθηκαν μόνον 2 αναβαθμίσεις . Και η μία εξ αυτών ήταν η Ελλάδα!


Νέα αρχή, με νέα δυναμική

Η αξιολόγηση από τις αγορές (πέραν εκείνης από την Τρόικα των ευρωπαϊκών θεσμών) δείχνει πως η Ελλάδα πείθει ότι μπορεί να σταθεί όχι απλώς στα πόδια της, αλλά και κόντρα στο αρνητικό διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται. Το ελληνικό αφήγημα κόντρα στη διεθνή αβεβαιότητα φαίνεται να πείθει: άρση των capital controls, βελτίωση της κατάστασης των τραπεζών, το σχέδιο «Ηρακλής» και η επιτάχυνση εφαρμογής των προγραμμάτων πώλησης NPE’s, είχαν ανοίξει ήδη τον δρόμο για ελεύθερη πτώση των επιτοκίων στις αγορές ομολόγων.

Και, όπως όλα δείχνουν, έπεται συνέχεια: ενόψει αναβάθμισης προφανώς, το δεκαετές ομόλογο έπεσε στα 1,2% ενώ το 5ετές κάτω και από 0,45%. Τα ιστορικά ρεκόρ σπάνε το ένα πίσω από το άλλο και η τάση πλέον είναι να φτάσουν στο μηδέν ή και σε αρνητικό έδαφος.

Δώρο δισεκατομμυρίων

Κάθε 1% πτώσης των επιτοκίων από τα 335 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους που παρέλαβε η κυβέρνηση τον Ιούλιο, σημαίνει ελάφρυνση της χώρας από βάρη 3 δισ. ευρώ από τόκους

Κλείσιμο
Ανοίγει εκ των πραγμάτων έτσι η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και ο δρόμος για χαλάρωση στα πρωτογενή πλεονάσματα και στη λιτότητα στη χώρα. Και μπορεί οι αναπτυξιακές προοπτικές να επιβαρύνονται την παγκόσμια επιβράδυνση λόγω Brexit και γεωπολιτικής αβεβαιότητας στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, τα ελληνικά ομόλογα όμως προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις με προοπτική αναβάθμισης της οικονομίας, υποσκελίζοντας και τα ιταλικά ομόλογα –καθώς παραμένει ανησυχία για τις προοπτικές της χώρας.

Η αναβάθμιση αναμένεται να βελτιώσει άμεσα και τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, την πρόσβαση στις αγορές και το προφίλ ανοχών και αντοχών του τραπεζικού συστήματος, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της συστημικής σταθερότητας και περιορίζοντας τα ρίσκα χρηματοδοτήσεων και άντλησης κεφαλαίων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης