Η Τράπεζα της Ρωσίας μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 6,5%

Η Τράπεζα της Ρωσίας μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 6,5%

«Οι πληθωριστικές τάσεις συνεχίζουν να μειώνονται» και «οι ρυθμοί ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας παραμένουν συγκρατημένοι» αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της 

261018-image-russia_central_bank_1000_663_80
Η Τράπεζα της Ρωσίας για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2017 μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, στο 6,5% σε συνθήκες ταχείας επιβράδυνσης του πληθωρισμού, αναφέρεται στην ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση, του το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας της Ρωσίας.

Η Τράπεζα της Ρωσίας διαπιστώνει, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ότι «η επιβράδυνση του πληθωρισμού συντελείται με γρηγορότερους ρυθμούς, από αυτούς που προβλέπονταν» «οι πληθωριστικές τάσεις συνεχίζουν να μειώνονται» και «οι ρυθμοί ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας παραμένουν συγκρατημένοι».

Στην ελάφρυνση των χρηματοπιστωτικών όρων συνέβαλλε μεταξύ άλλων και η αλλαγή που παρατηρήθηκε όσον αφορά στις προσδοκίες που είχαν για την πορεία του βασικού επιτοκίου, οι συμμετέχοντες στην χρηματοοικονομική αγορά, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας της Ρωσίας. Η οικονομική εφημερίδα Vedomosti επισημαίνει ότι η Τράπεζα της Ρωσίας μείωσε για τέταρτη φορά το βασικό επιτόκιο από τις αρχές του έτους, αλλά για πρώτη φορά τόσο αισθητά, καθώς τις τρεις προηγούμενες φορές το βασικό επιτόκιο μειώνονταν κατά 25 μονάδες βάσης. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων από το Reuters αναλυτών, γράφει η εφημερίδα, πίστευαν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα κάνει την ίδια μείωση, ενώ μόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων προέβλεψε ότι η μείωση θα γίνει κατά 50 μονάδες βάσης.

Η διοικήτρια της Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα, είχε μιλήσει για μια αποφασιστική μείωση του βασικού επιτοκίου στα μέσα Οκτωβρίου. Αλλά ένα τέτοιο σαφές σήμα στην αγορά, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Rosbank η Κεντρική Τράπεζα είχε να δώσει από τα τέλη του 2017.

Η εφημερίδα Vedomosti επισημαίνει ότι την Κεντρική Τράπεζα ώθησαν στην απόφαση της αυτή μερικοί δείκτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρωσικής Στατιστικής Αρχής, ο ετήσιος πληθωρισμός στις 21 Οκτωβρίου ανήρχετο στο 3,8%, ποσοστό χαμηλότερο από τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας που ήταν το 4%. Από την στιγμή της τελευταίας συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, παρά την μείωση κατά 5% της τιμής πετρελαίου και φυσικού αερίου, η ισοτιμία του ρουβλίου ενισχύθηκε περίπου κατά 3%. Επίσης παραμονές της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, η Κεντρική τράπεζα έδωσε στην δημοσιότητα στοιχεία για τις πληθωριστικές προσδοκίες, οι οποίες τον Οκτώβριο παρουσίασαν μείωση από το 8,9% στο 8,6% , και μια τέτοια εκτίμηση είχε παρατηρηθεί τον Μάιο του 2018.

Η Κεντρική Τράπεζα δεν αποκλείει μια ακόμη μείωση του βασικού επιτοκίου έως το τέλος του έτους στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις 13 Δεκεμβρίου. Η απόφαση όμως και αυτή την φορά θα εξαρτηθεί από την δυναμική του πληθωρισμού, τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και των κινδύνων που απορρέουν από ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης