Ενέργεια: Επενδυτικός πυρετός 10 δισ. ευρώ σε φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές

windgen-0

Χτίζουν νέες μονάδες Μυτιληναίος, Περιστέρης, Κοπελούζος, Elpedison - Στόχος να καλυφθεί το κενό στο ηλεκτρικό σύστημα από την απόσυρση του λιγνίτη - Αμερικανικά funds και γερμανικές εταιρείες πολιορκούν την ελληνική αγορά των ΑΠΕ

Μια επενδυτική κούρσα υψηλών ταχυτήτων ενεργοποιεί η κυβερνητική πολιτική απόσυρσης του λιγνίτη, στρώνοντας το χαλί σε μεγάλες ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου αλλά και σε γιγαντιαίες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που υπολογίζεται να φτάσουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου, τα 10 δισ. ευρώ έως το 2030.

Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλα επενδυτικά funds από τις ΗΠΑ αλλά και επιχειρήσεις από τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη πολιορκούν τη χώρα μας για επενδύσεις σε ΑΠΕ είτε εξαγοράζοντας έργα, είτε αναπτύσσοντας καινούρια, ενώ μεγάλοι διεθνείς παίκτες ξαναμπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι.

Το κλίμα πυροδοτεί το σβήσιμο των λιγνιτικών φουγάρων ως το 2028, το οποίο ανακοινώθηκε αιφνιδίως από τον πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη, φέρνοντας στο προσκήνιο τα σχέδια πανίσχυρων ηλεκτροπαραγωγών της χώρας.

Οι τελευταίοι, αν και είχαν διαβλέψει έγκαιρα το ευρωπαϊκό ρεύμα της απανθρακοποίησης, καλούνται τώρα να καλύψουν με νέες μονάδες το κενό που θα δημιουργηθεί νωρίτερα στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.

Τον χορό των νέων επενδύσεων σέρνει αναμφίβολα η εταιρεία Μυτιληναίος, που εγκαινίασε τις προηγούμενες μέρες την κατασκευή της δικής της μονάδας φυσικού αερίου στη Βοιωτία δυναμικότητας 826 μεγαβάτ, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2022. Στο εργοστάσιο του ομίλου στο ενεργειακό κέντρο της εταιρείας στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας, που αποτελεί την πρώτη μεγάλη επένδυση στη μεταμνημονιακή Ελλάδα, θα επενδυθούν περί τα 350 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, η νέα μονάδα, πέρα από τη συμβολή της στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, θα επιδιώξει και εξαγωγές ενέργειας στις γειτονικές χώρες εν όψει και του target model.

Σε ανάλογη κατεύθυνση βρίσκεται και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η oποία ελέγχεται μετοχικά από τον κ. Γιώργο Περιστέρη και το ολλανδικό fund Reggeborgh Invest για μια νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο ισχύος 660 MW στην Κομοτηνή. Στόχος είναι να έχει επιλεγεί ο εξοπλισμός πριν από τα τέλη του έτους ώστε η μονάδα να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2021.

Νέα εργοστάσια έχουν ανακοινώσει αντίστοιχα η Elpedison, η οποία ελέγχεται από τα Ελληνικά Πετρέλαια και την ιταλική Edison, μέγιστης δυναμικότητας 826 MW, ο όμιλος Κοπελούζου για 660 MW στην Αλεξανδρούπολη, η ElvalHalcor του ομίλου Στασινόπουλου για 566 MW στη Θίσβη Βοιωτίας και ο όμιλος Καράτζη στη Λάρισα για 660 MW που δραστηριοποιείται στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ΚΕΝ.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Κερδάμε και εδώ

Ο Μητσοτάκης δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες, βάζει όμως τους πολίτες να πληρώσουν ακριβότερο ρεύμα. Επίσης, θα χρησιμοποιεί εισαγόμενες πρώτες ύλες αντί του ελληνικού άνθρακα.

απλες λυσεις

Συγγνωμη, για γεωθερμια δεν εχει ακουσει κανεις? για υδροηλεκτρικα φραγματα? ή μηπως δεν συμφερει διοτι με αυτες τις λυσεις δεν κερδιζουν οι γερμανοι???

George

Και τα 2 χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα. Το 12% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται από τα υδροηλεκτρικά. Στο μέλλον θα προστεθούν και τα αντλησιοταμιευτικά που κατασκευάζονται τώρα παίζοντας τον ρόλο της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας του δικτύου. Τα απλά υδροηλεκτρικά λειτουργούν επίσης όταν χρειάζεται παίζοντας κι αυτά τον ρόλο της μπαταρίας που όμως φορτίζεται αυτόματα. Η αβαθής γεωθερμία χρησιμοποιείται από τις αντλίες θερμότητας εδάφους-νερού μειώνοντας κατά πολύ την κατανάλωση ενέργειας στη θέρμανση νερού. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πολύ διαδεδομένη γιατί χρειάζεται επιφάνειες. Ένα μόνο είδος παραγωγής ή αποθήκευσης καθαρής ενέργειας δεν είναι αρκετό γιατί το καθένα έχει τα πλεονεκτήματά του και την εποχή του.

Επιχείρηση ήλιος

Τα ίδια έλεγε και ο γαπ το 2011 περί αειφόρου ανάπτυξης, και να φτιάξουν οι Γερμανοί ηλιακά πάρκα σε όλη την Ελλάδα. Τα ίδια και με τον Κούλη τώρα. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά αυτοί που διοικούν πραγματικά, είναι οι ίδιοι

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΑΕΡΙΑ, ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ!

ναι στα επενδυτικά σχέδια Τσίπρα, Καρανίκα για ήπια, οικολογική ανάπτυξη μέσω της κάνναβης.

Σέος

Οι γερμανοί θα λειτουργούν μονάδες λιθάνθρακα πέρα από το 2030. Εμείς εδώ όμως κόβουμε το λιγνίτη μ΄ ένα νόμο μέχρι το 2028 και πετάει στα σκουπίδια η ΔΕΗ την επένδυση 1,5 δισ της ΠτολεμαΪδας V. Τι να κάνουμε, αν αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να ξεφορτωθούμε τα λαμόγια της ΓΕΝΟΠ και τους τζαμπατζήδες των νησιών, χαλάλι. Να 'ρθει η ανάπτυξη. Απλά, αν βασίζεστε για θέρμανση / ψύξη στο ηλεκτρικό, αφήστε κάνα ψιλό στην μπάντα...

George

Οι Γερμανοί δεν θα χρησιμοποιούν λιθάνθρακες μετά το 2030 γιατί δεν θα έχουν βιομηχανία και συνεπώς δεν θα έχουν υψηλές ενεργειακές ανάγκες. Η βιομηχανία τους μεταναστεύει ήδη ανατολικά αν δεν το έχεις πάρει χαμπάρι. Αυτό που θα τους μείνει θα είναι οι μετανάστες που θα ζητάνε επιδόματα.

Ποποπο

Έτσι έτσι επενδύσεις ναι,για τις λιγνιτικες μονάδες της μεγαλοπολης που κλείνουν ξεχάστε να μας πείτε που μέχρι σήμερα ζούσε η μισή Πελοπόννησος από αυτές.και τώρα η πείνα θα θερίσει χιλιάδες οικογένειες.

Ενταξει αν ειναι να ζησουν 500 οικογενειες ας πεθανουν ολοι οι υπολοιποι

Η καύση λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Καταναλώνει τεράστιες ποσότητες νερού, εκπέμπει ρύπους όπως διοξείδιο του θείου, οξείδια του αζώτου, μικροσωματίδια, βαρέα μέταλλα, μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, ενώ το οικονομικό κόστος από τις υπερβάσεις των ευρωπαϊκών ορίων αποτιμάται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

George

Δεν θα πεινάσουν εξαιτίας του κλεισίματος των λιγνιτών, καθώς οι ΑΠΕ προσφέρουν δεκαπλάσιες θέσεις εργασίας. Αν όμως δεν θέλουν να δουλέψουν θα πεινάσουν. Το θέμα είναι ότι θα φάνε ψωμί πολύ περισσότεροι και θα ωφεληθούν όλοι από το πολύ χαμηλότερο κόστος της ενέργειας.

Χαρης

Μεγαλοπολη πόλη δημοσίων υπαλλήλων με άπειρη μόλυνση σε όλη την περιοχή ! Ο τόπος κ μια χώρα σαν την Ελλάδα με 320 μέρες ηλιοφάνεια πρέπει να πάει μπροστά αρκετά πια ! Κοιτάξτε κ λίγο το περιβάλλον .. σε λίγο θα καταστραφεί κ εσείς κοιτάτε την βολή σας! Το μόνο κακό είναι ότι θα πρέπει αν αφήσουν κ μικρούς παίκτες στι παιχνίδι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας .

έπιασε το σύνδρομο

φαίνεται πως οι πετρελαιάδες και λιγνιτάδες δεν είχαν καμιά δικιά τους γκρέτα να αντιπαρατεθεί.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης