Ενέργεια: Επενδυτικός πυρετός 10 δισ. ευρώ σε φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές

Ενέργεια: Επενδυτικός πυρετός 10 δισ. ευρώ σε φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές

Χτίζουν νέες μονάδες Μυτιληναίος, Περιστέρης, Κοπελούζος, Elpedison - Στόχος να καλυφθεί το κενό στο ηλεκτρικό σύστημα από την απόσυρση του λιγνίτη - Αμερικανικά funds και γερμανικές εταιρείες πολιορκούν την ελληνική αγορά των ΑΠΕ

windgen-0
Μια επενδυτική κούρσα υψηλών ταχυτήτων ενεργοποιεί η κυβερνητική πολιτική απόσυρσης του λιγνίτη, στρώνοντας το χαλί σε μεγάλες ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου αλλά και σε γιγαντιαίες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που υπολογίζεται να φτάσουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου, τα 10 δισ. ευρώ έως το 2030.

Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλα επενδυτικά funds από τις ΗΠΑ αλλά και επιχειρήσεις από τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη πολιορκούν τη χώρα μας για επενδύσεις σε ΑΠΕ είτε εξαγοράζοντας έργα, είτε αναπτύσσοντας καινούρια, ενώ μεγάλοι διεθνείς παίκτες ξαναμπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι.

Το κλίμα πυροδοτεί το σβήσιμο των λιγνιτικών φουγάρων ως το 2028, το οποίο ανακοινώθηκε αιφνιδίως από τον πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη, φέρνοντας στο προσκήνιο τα σχέδια πανίσχυρων ηλεκτροπαραγωγών της χώρας.

Οι τελευταίοι, αν και είχαν διαβλέψει έγκαιρα το ευρωπαϊκό ρεύμα της απανθρακοποίησης, καλούνται τώρα να καλύψουν με νέες μονάδες το κενό που θα δημιουργηθεί νωρίτερα στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.

Τον χορό των νέων επενδύσεων σέρνει αναμφίβολα η εταιρεία Μυτιληναίος, που εγκαινίασε τις προηγούμενες μέρες την κατασκευή της δικής της μονάδας φυσικού αερίου στη Βοιωτία δυναμικότητας 826 μεγαβάτ, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2022. Στο εργοστάσιο του ομίλου στο ενεργειακό κέντρο της εταιρείας στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας, που αποτελεί την πρώτη μεγάλη επένδυση στη μεταμνημονιακή Ελλάδα, θα επενδυθούν περί τα 350 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, η νέα μονάδα, πέρα από τη συμβολή της στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, θα επιδιώξει και εξαγωγές ενέργειας στις γειτονικές χώρες εν όψει και του target model.

Σε ανάλογη κατεύθυνση βρίσκεται και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η oποία ελέγχεται μετοχικά από τον κ. Γιώργο Περιστέρη και το ολλανδικό fund Reggeborgh Invest για μια νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο ισχύος 660 MW στην Κομοτηνή. Στόχος είναι να έχει επιλεγεί ο εξοπλισμός πριν από τα τέλη του έτους ώστε η μονάδα να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2021.

Κλείσιμο
Νέα εργοστάσια έχουν ανακοινώσει αντίστοιχα η Elpedison, η οποία ελέγχεται από τα Ελληνικά Πετρέλαια και την ιταλική Edison, μέγιστης δυναμικότητας 826 MW, ο όμιλος Κοπελούζου για 660 MW στην Αλεξανδρούπολη, η ElvalHalcor του ομίλου Στασινόπουλου για 566 MW στη Θίσβη Βοιωτίας και ο όμιλος Καράτζη στη Λάρισα για 660 MW που δραστηριοποιείται στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ΚΕΝ.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης