Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκλεισε με άνοδο 0,90%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκλεισε με άνοδο 0,90%

Το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων δίνει «φτερά» στον «Κερδώο Ερμή»

xrimatistirio_athinon
Ο «Ηρακλής», ο μηχανισμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεν σηκώνει μόνο το βάρος των τελευταίων, αλλά ωθεί ανοδικά την αγορά δίνοντας «φτερά» στον Κερδώο Ερμή, που είναι και το «σήμα» του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Κι αν, όπως θα δούμε, οι σημερινές διεθνείς περιστάσεις ήταν διαφορετικές η αγορά θα κατέγραφε σημαντική άνοδο.

Τελικώς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 839,22, μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,90%.

Σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία, όπου οι διεθνείς επενδυτές παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας -και μια ημέρα μετά την εισβολή της Τουρκιας στην Συρία- το ελληνικό χρηματιστήριο αντιδρά ανοδικά αφού τις τελευταίες ημέρες δεν υπάρχουν ικανοί πωλητές στην αγορά.

Οι πωλητές δεν υπάρχουν εδω και ημέρες και οι short έχουν περιοριστεί, καθώς το σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια της Ελλάδας για να «ξεφορτωθούν» οι τράπεζες τα κόκκινα δάνεια απο τους ισολογισμούς τους.

Με το σχέδιο, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 30 δισ. ευρώ, θα μεταφερθούν σε επενδυτικά σχήματα και θα εκδοθούν ομόλογα (διάφορων διαβαθμίσεων) ύψους 9 δισ. ευρώ. Η ελληνική Δημοκρατία θα εγγυηθεί τα ομόλογα και οι τράπεζες θα καταβάλλουν προμήθεια ίση με το 1,8% των 9 δισ. ευρώ. Δίχως λοιπόν να επιβαρύνονται ούτε ο προϋπολογισμός, ούτε οι φορολογούμενοι ξεκινά μαι διαδικασία η οποία θα οδηγήσει στην μείωση των κόκκινων δανείων.

Κλείσιμο
Μπορεί να υπάρχουν κάποιες ενστάσεις τεχνικής φύσεως ή ορισμένες απαιτήσεις απο τις τράπεζες, ωστόσο η άμεση έγκριση του σχεδίου απο τον ESM και τον επόπτη των τραπεζών καταδεικνύει ότι έγινε σοβαρή δουλειά απο το αρμόδιο υπουργείο.

Η αντίδραση των ξένων επενδυτών το επόμενο διάστημα θα κρίνει τις εξελίξεις  αν και οι περισσότεροι περιμένουν τι θα γίνει με την Κίνα αγνοώντας και σοβαρές γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως τον πόλεμο που ξεκίνησε εκ νέου η Τουρκία στην περιοχή των Κούρδων.

Με ράλυ 4% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 2,55 ευρώ. Κέρδη 5,45% για την Alpha bank στα 1,626 ευρώ. Κέρδη 4,51% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,83 ευρώ. Άνοδος 0,81% της Lamda στα 7,44 ευρώ, εν όψει της αύξησης κεφαλαίου. Κέρδη 3,46% για την Cenergy στα 1,314 ευρώ. Κέρδη 0,70% για την Βιοχάλκο στα 3,595 ευρώ. Κέρδη 1,29% για τον ΟΛΠ στα 23,50 ευρώ.

Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 54 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης