ΔΕΗ: Πρόσθετη ανάσα ρευστότητας άνω τoυ €1 δισ. το 2020

ΔΕΗ: Πρόσθετη ανάσα ρευστότητας άνω τoυ €1 δισ. το 2020

Ομολογιακό, ΥΚΩ και προπληρωμή κατανάλωσης ρεύματος του Δημοσίου θα ενισχύσουν εκ νέου το ταμείο της εταιρείας

reuma_ar
Σε νέο γύρο πρόσθετης ρευστότητας ετοιμάζεται να εισέλθει η ΔΕΗ, κλείνοντας οριστικά το κεφάλαιο της αβεβαιότητας που δημιούργησε όλο το προηγούμενο διάστημα η έκθεση των ελεγκτών της ΕΥ.

Χθες με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων η Επιχείρηση πέρασε το πρώτο δύσκολο τεστ. Επιβεβαίωσε όμως ότι η υπόθεση της εξυγίανσης θα είναι ένας μακρύς και ανηφορικός δρόμος.

Από την αύξηση τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, την μείωση των εκπτώσεων συνέπειας και τη θέσπιση «ρήτρας CO2» στα τιμολόγια των πελατών Χαμηλής Τάσης, που αποτέλεσαν το πρώτο πακέτο μέτρων, αναμένει ενίσχυση της κερδοφορίας της μόλις κατά 120 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και κατά 532 εκατ. ευρώ για το 2020.

Η επιχείρηση, στην προσπάθειά της να βελτιώσει περαιτέρω τις ταμειακές ροές της ώστε να καλύπτει τις υποχρεώσεις της σε τράπεζες και προμηθευτές, λαμβάνει και πρόσθετα μέτρα, τα οποία εκτιμάται να ξεκινήσουν άμεσα να αποδίδουν καρπούς.

Στα μέτρα αυτά που έχουν υπολογιστεί στα 490 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται τα εξής:

– Ανάθεση σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της εξεύρεσης επενδυτών για την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της μητρικής εταιρείας. Η προηγούμενη ηγεσία της ΔΕΗ προέβλεπε ότι από την τιτλοποίηση θα μπορούσαν να αντληθούν τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.

Κλείσιμο
–Δυνατότητα έκδοσης διεθνούς ομολόγου, διαδικασία την οποία είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση από το 2018 αλλά προσέκρουσε στην επιδείνωση των οικονομικών της μεγεθών και την έλλειψη μηχανισμού μετακύλισης της ραγδαίας αύξησης των τιμών CO2 στα τιμολόγια πελατών χαμηλής τάσης. Ο προηγούμενος σχεδιασμός είχε ξεκινήσει στην βάση ενός ομολογιακού ύψους 300-350 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης