Financial Times για Ελλάδα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε ένα πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα

crisis_main01

Υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας στην Ελλάδα,  αναφέρει η εφημερίδα - «Η νίκη της ΝΔ αποτέλεσε την καθυστερημένη εκδίκηση της ελληνικής αστικής τάξης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ»

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης, δημοσιονομικής ευθύνης και διοικητικού εκσυγχρονισμού», επισημαίνει  δημοσίευμα των Financial Times αναφερόμενο στoν στρατηγικό σχεδιασμό του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Πριν από δέκα χρόνια η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με κρίση χρέους που απείλησε να εξοντώσει την πολιτική, κοινωνική και οικονομική πρόοδο που επιτεύχθηκε μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά ένα τέταρτο, ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε και η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη. Η κρίση συνέθλιψε τον κοινωνικό ιστό και κατεδάφισε ένα από τα δύο πολιτικά κόμματα που είχαν εναλλάσσονταν στην εξουσία», όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

«Σήμερα, δεν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι προοπτικές στη χώρα διαγράφονται ευοίωνες. Οι αρχές ήραν τους ελέγχους κεφαλαίου, που επιβλήθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2000. Οι εκλογές τον Ιούλιο έδωσαν μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Νέα Δημοκρατία, ένα συντηρητικό κόμμα που δεσμεύτηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης, δημοσιονομικής ευθύνης και διοικητικού εκσυγχρονισμού».

«Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας αποτέλεσε την καθυστερημένη εκδίκηση της ελληνικής αστικής τάξης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 ως η πιο ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», προσθέτουν οι Financial Times.
Για τους «Financial Times», η πιο εντυπωσιακή πτυχή της επιστροφής της Ελλάδας στη σταθερότητα είναι η ανθεκτικότητα της δημοκρατίας της.

«Πολλοί ξένοι ισχυρίστηκαν, στο απόγειο της κρίσης, ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να υποκύψει στον ακραίο εξτρεμισμό. Ωστόσο, το ακροδεξιό κόμμα «Χρυσή Αυγή» δεν κέρδισε ούτε μία έδρα στις εκλογές του Ιουλίου. Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα δεν είναι ένας αδέξιος εταίρος για τους συμμάχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και ορθώς θεωρείται πόλος σταθερότητας στα ταραχώδη Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο», υπογραμμίζει ο Βρετανός αρθρογράφος και προσθέτει:

«Η επιστροφή της Ελλάδας στην πολιτικό του δικομματισμού είναι μια θετική εξέλιξη στο μέτρο που αποφεύγει την κατακερματισμένη πολιτική, ορατή αλλού στην ΕΕ. Ωστόσο, το παλαιό δικομματικό σύστημα της Ελλάδας, το οποίο έβαλε τη Νέα Δημοκρατία απέναντι από το ΠΑΣΟΚ, ήταν γνωστό για το πελατειακό σύστημα και τη διαφθορά. Είναι ζωτικής σημασίας αυτά τα βαθύτερα ρεύματα της ελληνικής δημόσιας ζωής να μην αναπαράγονται από ένα σύστημα που σήμερα κυριαρχείται από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνει το επίμαχο άρθρο και προσθέτει:

«Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ποιότητα της ελληνικής δημοκρατίας εξαρτάται περισσότερο από την διενέργεια τακτικών και ελεύθερων εκλογές. Εξίσου σημαντική είναι η ανεξαρτησία των κρατικών θεσμών, όπως η δικαστική εξουσία και η κεντρική τράπεζα, η οποία δέχθηκε πίεση όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία. Ομοίως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρέπει να χαλαρώσει τις προσπάθειές μεταρρύθμισης του δημοσίου τομέα, έναν τομέα που απασχολεί σοβαρά τους ξένους πιστωτές και επενδυτές, η στήριξη των οποίων θα είναι απαραίτητη για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας.

«Είναι ατυχές το γεγονός ότι αυτή η ανάκαμψη αρχίζει ακριβώς όταν η παγκόσμια οικονομία έχει ανοιχτές πληγές. Ακόμη και πριν εμφανιστούν αυτά τα σύννεφα στον ορίζοντα, η Ελλάδα δεν ανέκαμψε από την κρίση του χρέους με την δύναμη που είχαν άλλες οικονομίες της Eυρωζώνης όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Ένας λόγος είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολύ μικρή πρόοδο στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της περιουσίας του κράτους».

«Ένας δεύτερος παράγοντας είναι η ευθραυστότητα των ελληνικών τραπεζών», σχολιάζει η εφημερίδα.

«Μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους, επιβαρύνθηκαν με περίπου 85 δισεκατομμύρια ευρώ με μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ωστόσο, σε κάποιο βαθμό, οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώνονται τώρα. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε ένα πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα, ανακοινώνοντας τις περικοπές φόρων στις επιχειρήσεις και άλλα μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η προώθηση του «Ελληνικού», ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο το λίφτινγκ της περιοχής γύρω από τον πρώην διεθνή αερολιμένα της Αθήνας.

«Με την προϋπόθεση ότι ο κύριος Μητσοτάκης θα εμμείνει στα σχέδια μεταρρύθμισης, οι πιστωτές της Ευρωζώνης θα πρέπει να προσφέρουν ένα χέρι βοηθείας μειώνοντας τους στόχους για πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα που απαιτούνται από την κυβέρνηση, αφού η χώρα ολοκλήρωσε πέρυσι το τρίτο μνημόνιο. Είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να βρεθεί σε μια βιώσιμη πορεία μεγαλύτερης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Ένα αμοιβαίος συνδυασμός μεταρρύθμισης της Ελλάδας και βοήθειας των πιστωτών είναι ο καλύτερος τρόπος», επισημαίνει το δημοσίευμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Άσε τις φλυαρίες Κούλη

Που είναι οι ευρωπαϊκές επενδύσεις Κούλη

@

Ρε μας δουλεύετε;Ρε ο κουλης μόνο φιέστα κάνει

Ευτυχώς....

Που έχει εντελώς διαφορετική άποψη ή συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων! Βέβαια έχεις ελαφρυντικά γιατί προφανώς σε είχε θαμπώσει...η συνέπεια και η αποτελεσματικότητα του Τσίμπλα!

Θεουλη μου ...

βοηθησε μαs να φυγουμε από δω προτου μαs "βοηθησει" μια και καλη ο Μητσοτακηs -ο οποιοs βοηθα τους λαθρο-εισβολειs /λαθρο-μεταναστεs ουτωs η αλλωs και τα 5 παιδια που εχει ο καθεναs τους και δεν ευκολυνεται να βοηθησει τους Ελληνεs , δεν προκαμνει καλε ...και ξερειs Kυριακο, Αλεξη, Φωφη, κτλ, κτλ ,κτλ, ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟ...Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΧΕΙ ΦΕΥΓΙΟ...please καλε μου κυριε...post my comment...???

Πάει το Κούλης

Πολύ γρήγορα ο Κούλης ξεχάστηκε και έχουμε πλέον τον Κυριάκο. Φαίνεται να υπάρχει σοβαρότητα στους χειρισμούς του. Θα δείξει. Επίσης, θέλω να αναγνωρίσω πως ο ΣΥΡΙΖΑ με τα καλά και τα στραβά του βοήθησε τον Κυριάκο να παρουσιάσει μια πολύ ρεαλιστική ατζέντα.

ΡΕ, ΝΟΥΜΕΡΑ, Ο ΚΟΥΛΗΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΕΣ!

ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΦΟΥΜΑΡΑ! ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Ψυχίατρος

Φιλική συμβουλή.....να το κοιτάξεις αυτό! Μην το αφήνεις...

Νίκος

Από τέτοιους ηλίθιους σαν εσένα κστεστραφει η Ελλάδα.

F.T.

Το moderate optimism ΔΕΝ μεταφράζεται ως "μέτρια αισιοδοξία" στα ελληνικά αλλά ως συγκρατημένη αισιοδοξία. Διορθώστε το αν θέλετε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης