Θα προλάβει η Ε.Κ τους βιαστικούς Γάλλους τραπεζίτες;

Θα προλάβει η Ε.Κ τους βιαστικούς Γάλλους τραπεζίτες;

Θα προλάβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την έξοδο των εταιρειών ή θα είναι πιο γρήγορες οι γαλλικές τράπεζες και η καναδική Crown Cork για την Hellas Can;

Θα προλάβει η Ε.Κ τους  βιαστικούς Γάλλους τραπεζίτες;
Θα προλάβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την έξοδο των εταιρειών ή θα είναι πιο γρήγορες οι γαλλικές τράπεζες και η καναδική Crown Cork για την Hellas Can;
 
O λόγος για τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Α. Γαβριηλίδη, ο οποίος πρόσφατα απέστειλε πρόταση στους φορείς της αγοράς  προκειμένου να αλλάξει το ποσοστό μετοχών (όριο), με το οποίο μια εισηγμένη μπορεί να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση και απόσυρση μετοχών από το χρηματιστήριο.

Ειδικότερα, προτείνεται το νέο όριο να αυξηθεί σε 95% από 90% σήμερα. Το κομβικό σημείο είναι η συγκέντρωση ποσοστού 90% με το οποίο συγκαλείται γενική συνέλευση μετόχων και αποφασίζεται η έξοδος από το χρηματιστήριο.
     
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένει τις απαντήσεις από τους φορείς της αγοράς και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση.    

Κλείσιμο
Παράλληλα, η δεύτερη αλλαγή που προτείνεται θα είναι στο ποσοστό που απαιτείται όταν μια θυγατρική- στην οποία συμμετέχει κατά 100% ένας βασικός μέτοχος εισηγμένη – συγχωνεύει μια εισηγμένη.

Το ποσοστό που προτείνει ο κ. Γαβριηλίδης είναι 90% και όχι 60%- όπως συνέβη με την περίπτωση της Hyatt, την οποία απορρόφησε μια εισηγμένη η οποία ήταν συμφερόντων του private equity fund Bc partners.
                                       
Βιασύνη από τους Γάλλους

Απέναντι, όμως, στα σχέδια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπάρχουν οι δυο Γαλλικές Τράπεζες Credit Agricole ( Εμπορική ) και Societe Generale ( Γενική ) και η καναδική Crown Cork ( Ηellas Can ) οι οποίες θα επιδιώξουν να διαγράψουν τις μετοχές με το παλαιό ποσοστό που προέβλεπε ο νόμος 3461.          

Με ένα πρωτοφανή τρόπο για τα παγκόσμια χρηματιστηριακά χρονικά, η διοίκηση της Γαλλικής Τράπεζας Societe ανακοίνωσε νέα αύξηση κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η προηγούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 339 εκατ. ευρώ!

Η γαλλική τράπεζα η οποία ήδη έχει φθάσει να ελέγχει περί το 88% των μετοχών – ύστερα από 5 αυξήσεις κεφαλαίου από 2004 – επιδιώκει την διαγραφή των μετοχών από την Οδό Αθηνών.

Όμως, οι Έλληνες μέτοχοι συμμετείχαν σ όλες  αυξήσεις κεφαλαίου και υπέστησαν τρομερές ζημίες με υψηλό dilution της αξίας των κεφαλαίων τους.

Την ίδια.. βιασύνη επιδεικνύει  και η Εμπορική Τράπεζα, η οποία επίσης προετοιμάζεται για νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.          
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης