Τα πάνω-κάτω (ξανά) στα ακίνητα και τις αντικειμενικές

Τα πάνω-κάτω (ξανά) στα ακίνητα και τις αντικειμενικές

Συναγερμός στο υπουργείο Οικονομικών για τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ που μόλις ψηφίστηκαν - Σε 10 μέρες έρχονται τα νέα μειωμένα εκκαθαριστικά - Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου η εξόφληση της 1η δόσης

spitia453
Τον κίνδυνο αυξήσεων στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων διαπιστώνουν στο υπουργείο Οικονομικών, πριν καν εκδοθούν τα νέα μειωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Όπως τώρα ανακαλύπτουν, η προηγούμενη κυβέρνηση απέφυγε επιμελώς να κάνει πράξη προεκλογικά την δέσμευσή της έναντι των δανειστών για ανατιμήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με βάση τις οποίες υπολογίζονται και οι φόροι κατοχής και μεταβίβασης.


Ο ΕΝΦΙΑ φέτος θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και στο σύνολο του φόρου (κύριο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ) θα εφαρμοστεί ο μειωτικός συντελεστής 10%-30%, ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας.


Αμέσως μετά την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, θα αναζητήσουν τρόπους για να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των αντικειμενικών Τιμών Ζώνης και να εκδοθούν νέες που θα εναρμονίζονται με τις πραγματικές εμπορικές αξίες που διαμορφώνονται στην αγορά (όπως έχει δεσμευθεί η χώρα). Αλλά θέλουν αυτό να γίνει κατά τρόπο ώστε να μην προκύψουν αυξήσεις εκεί όπου ο ΕΝΦΙΑ μόλις μειώθηκε, αλλάζοντας κατάλληλα τους συντελεστές του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.


Οι αυξήσεις… «στους επόμενους»



Το πρόβλημα κρυβόταν «κάτω από το χαλί» καθώς, αντί να αυξήσει τις αντικειμενικές όπως δεσμεύθηκε, από τον Σεπτέμβριο του 2018 η προηγούμενη Κυβέρνηση επιδόθηκε σε μπαράζ εξαγγελιών για μείωση του ΕΝΦΙΑ, για να ανταγωνιστεί την τότε αντιπολίτευση και την πρόταση Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.


Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις για αυξήσεις στις αντικειμενικές αφέθηκαν για μετά τις εκλογές, ενώ στα εκκαθαριστικά που θα αναρτηθούν στο Taxis μέχρι τις 31 Αυγούστου, θα εμφανίζονται μόνον μειώσεις! Τα εκκαθαριστικά θα περιλαμβάνουν μειώσεις στον φόρο κατά 10% έως 30% για όλα τα φυσικά πρόσωπα, με βάση τις διατάξεις που ψηφίστηκαν στα τέλη Ιουλίου στη Βουλή.

Με βάση και όσα ήδη ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ:

Κλείσιμο
- ανάρτηση των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού θα πραγματοποιηθεί μέχρι την 31η Αυγούστου.


- αμέσως μετά θα ανοίξει το Taxisnet για την υποβολή τροποποιητικών – διορθωτικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2019, σε περιπτώσεις που απαιτούνται διορθώσεις λαθών κλπ.


Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τις διατάξεις του νόμου 4621/2019, χορηγείται μείωση στο ποσό του ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων (για τα νομικά πρόσωπα δεν προβλέπονται μειώσεις), ανάλογα με τη συνολική αξία της περιουσίας τους ως εξής:


· Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ, επέρχεται μείωση κατά 30%



· Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ, μείωση κατά 27%



· Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ, μείωση κατά 25%



· Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ, μείωση κατά 20% και



· Για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, μείωση κατά 10%.


Το σύνολο των φυσικών προσώπων που έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία), δηλαδή περισσότεροι από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, θα δει φέτος χαμηλότερη επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ. Επίσης 474.000 φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, οι οποίοι με την προηγούμενη διάταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επωφελούνταν από καμία μείωση, θα ανακουφιστούν με τις νέες διατάξεις κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι.


Σύμφωνα με τον νόμο, στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, ενώ η μείωση εφαρμόζεται επί του ΕΝΦΙΑ που προκύπτει μετά τον προσδιορισμό των μειώσεων του άρθρου 7 του ν.4223/2013 (Α ́ 287).

Ο φόρος θα εξοφληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις, με πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 (ταυτόχρονα με τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος) και τελευταία έως τις 31 Ιανουαρίου 2020.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης