Σε χαμηλά επταετίας το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία από το φόβο ενός «σκληρού» Brexit

germany-flag

Οι αρνητικοί δείκτες αυξήθηκαν κατά 20 μονάδες τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο

Πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο επιδεινώθηκε το κλίμα μεταξύ των Γερμανών επενδυτών τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το ινστιτούτο ZEW, το οποίο απέδωσε την επιδείνωση των προοπτικών για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία στις εμπορικές διαμάχες και τις μεγαλύτερες πιθανότητες ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο δείκτης επενδυτικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στις -44,1 μονάδες από τις -24,5 μονάδες τον Ιούλιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του ινστιτούτου ZEW. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις -28,5 μονάδες.

Ο πρόεδρος του ZEW Άχιμ Βάμπαχ δήλωσε ότι τα στοιχεία αποτελούν ένδειξη για σημαντική επιδείνωση των προοπτικών της γερμανικής οικονομίας. «Η πιο πρόσφατη κλιμάκωση στην εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ο κίνδυνος ανταγωνιστικών υποτιμήσεων και η αυξημένη πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία ασκούν πρόσθετες πιέσεις στην ήδη αδύναμη οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε ο Βάμπαχ σε ανακοίνωση. «Αυτό είναι πολύ πιθανόν να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στην ανάπτυξη των γερμανικών εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής», πρόσθεσε.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις -13,5 από τη -1,1 μονάδα τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις -7,0 μονάδες.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΣΧΟΛΙΑ

ΕΛΛΗΝ

Σε αντιθεση με το σαχλαμαρακια Γιουνκετ οι γερμανοι βιομηχανοι ξερουν καλα οτι θα κληθουν να πληρωσουν το λογαριασμο εμος σκληρου ΒΡΕΧΙΤ ΔΗΛΑΔΗ 50 ΔΙΣ ΕΤΗΣΙΩΣ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ Ο ΤΖΟΝΣΟΝ. ΠΤΩΣΗ ΑΕΠ 1 ΕΩΣ 2% Για την Γερμανια!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης