LIVE

Κορωνοϊός

Φοροελαφρύνσεις: Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης - Πρώτο δείγμα οι βελτιώσεις στις 120 δόσεις

eforia_ar

Τρεις αλλαγές στις 120 δόσεις: Μειώνεται το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης, διευρύνονται τα κριτήρια για τα νομικά πρόσωπα, μειώνεται το ετήσιο επιτόκιο - Προσαρμογές μετά το «παράθυρο» Ρέγκλινγκ για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων - Σήμερα οι πρώτες συναντήσεις γνωριμίας υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών

Σε ένα μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και θα περιλαμβάνει βελτιώσεις στις 120 δόσεις, και ένα δεύτερο μεγάλο νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει το φθινόπωρο, σε συνδυασμό με την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020, ενδέχεται να καταλήξει η κυβέρνηση, η οποία ενημέρωσε τις προηγούμενες τρεις ημέρες τους εκπροσώπους των θεσμών για τις φοροελαφρύνσεις και τα φιλοαναπτυξιακά μέτρα που προτίθεται να λάβει.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ανοίξει τα χαρτιά του και έχει δώσει στους τεχνοκράτες των δανειστών, που βρέθηκαν στην Αθήνα με αφορμή το συνέδριο του Economist, τα απαραίτητα στοιχεία για το σύνολο των παρεμβάσεων που σχεδιάζει. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να εκφράσουν τις θέσεις τους μέσα στις επόμενες 4-5 ημέρες. Σε περίπτωση που ζητήσουν περισσότερο χρόνο για να αποτιμήσουν ορισμένα από τα μέτρα, η κυβέρνηση είναι πιθανό να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της σε δύο δόσεις, καταθέτοντας στη Βουλή:

- Ένα μίνι φορολογικό νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει βελτιωτικές αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς την εφορία και πιθανώς να ενσωματώνει μια πρώτη σειρά φοροελαφρύνσεων και φιλοαναπτυξιακών μέτρων.

Αναφορικά με τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία σε έως 120 δόσεις, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει επεξεργαστεί βελτιώσεις, με στόχο την ευκολότερη πρόσβαση στις ευκολίες πληρωμής για όλους τους οφειλέτες. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης αναμένεται να μειωθεί από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ, τα κριτήρια ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα θα διευρυνθούν, ενώ μείωση σχεδιάζεται και για το ετήσιο επιτόκιο που επιβαρύνει τις οφειλές οι οποίες εντάσσονται στη ρύθμιση.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο, μετά από συνεννόηση με τους θεσμούς, θετικά μέτρα, όπως η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% το 2020 και από το 24% στο 20% το 2021 ή/και η οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% το 2020 και 10% το 2021. Επίσης αναμένεται να περιληφθούν διατάξεις για την τόνωση της κτηματαγοράς, πρόσθετα φορολογικά κίνητρα για το leasing αυτοκινήτων και κωδικοποίηση των νομοθετικών αλλαγών που έγιναν τα τελευταία χρόνια μέσα από υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους και τη νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων.

- Ένα δεύτερο, μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, το οποίο θα ενσωματώνει όλες τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις της τετραετίας (μειώσεις συντελεστών σε εισόδημα, ακίνητα, ενοίκια, μερίσματα και επιχειρηματικά κέρδη). Όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στην ΕΡΤ, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναγνωρίζουν την ανάγκη φοροελαφρύνσεων, αλλά εξακολουθούν να θέτουν το ζήτημα της μείωσης του αφορολογήτου ορίου. Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι οι θεσμοί θα μελετήσουν λεπτομερώς τον κυβερνητικό σχεδιασμό τον Σεπτέμβριο, παραδέχθηκε πως «η φορολογία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, είναι υψηλή», ωστόσο συμπλήρωσε: «Ένα θέμα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, καθώς ο αριθμός πολιτών που πληρώνουν φόρο εισοδήματος είναι σχετικά μικρός σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με φυσιολογικούς φορολογικούς συντελεστές είναι ένας πιθανός τρόπος. Όμως δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες. Είναι σχετικά νωρίς γι’ αυτό».

Πρώτες επαφές με τους θεσμούς

Το κλίμα στις πρώτες επαφές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών που έγιναν το τελευταίο τριήμερο χαρακτηρίζεται και από τις δύο πλευρές ιδιαιτέρως θετικό, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης (πρώην υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης) συναντήσεις γνωριμίας των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ESM, ΕΚΤ, ΔΝΤ) με υπουργούς της νέας κυβέρνησης που εμπλέκονται στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις.

Μεταξύ άλλων τα στελέχη των θεσμών θα συναντηθούν με εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας και Δικαιοσύνης. Σε ορισμένες από τις συναντήσεις παρών θα είναι και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Πρόκειται για επαφές γνωριμίας, καθώς τα στελέχη του κουαρτέτου εξέφρασαν την επιθυμία να γνωρίσουν τους εκπροσώπους της νέας κυβέρνησης επ’ αφορμή της παρουσίας τους στην Αθήνα λόγω του συνεδρίου του Economist.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (16)

Δημήτρης

Ο υδραυλικός μου καθαρίζει 2000-3500 ευρώ το μήνα και δηλώνει 7000 το χρόνο. Φόρος που πληρωμή 0 ευρώ. Εγώ που είμαι Έλληνας και δουλεύω σε σοβαρή εταιρεία πληρώνω φορο πάνω από 50% με την αλληλεγγύη.

Υδραυλικος

Ξυδακι βρε δημοσιε υπαλληλε ο προστατης σου το Τσιπρας εχασε χωνεψε το και ασε την κλαψα

Σχολιαστής 1ου θεματος

Συγχαρητήρια και πάλι στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη . Αν και παρέλαβε χάος θα τα φτιάξει όλα με μοναδικό γνώμονα το καλό των πολιτών.

Σήμερα οι πρώτες συναντήσεις γνωριμίας υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών

τελικά ο συριζας την έδιωξε την τρόικα

Παναγιώτης

Εγώ το 2017 έβγαλα όλο το χρόνο 2000 € , και όταν έκανα τή φορολογική δήλωση, μου λέει ο λογιστής σου βγάζει εδώ πέρα 2.500 € φόρο. Την υπέβαλα και εγώ με επιφύλαξη και δεν έγινε ακόμα εκκαθάριση διότι είναι τρελό και άδικο. Αυτή η δήλωση πρέπει να βγάζει μηδενικό φόρο.

ΜΓ

Άλλαξε λογιστή. Δεν υπάρχει φόρος για αυτό το εισόδημα, εκτός αν υπάρχει τεκμαρτό εισόδημα από ενοίκιο, αυτοκίνητο, δαπάνες κτλ

Giorgos

Αυτή είναι δημοσιογραφία, επιβραβευουμε και την σκέψη!!! Χαχαχα

@

Γειά σου. Πόσα σχόλια σκοπεύεις να γράψεις;

κοκορικος

να βαλουν και τα φετινά στις 120 δοσεις , τι να πρωτοπληρωσεις βασικα? μας εχουν ξεσκισει

Αλητεία

Σημαίνει Νέα Δημοκρατία, λυπάμαι τον Έλληνα γιατί είναι αμόρφωτος και δεν έχει καταλάβει ότι ψήφισε αυτούς που τους κατέστρεψε Οικονομικά και που θα τους αποτελειώσει και Εθνικά. Και έχουμε συνέχεια...εδώ θα είμαστε και θα τα βλέπουμε παρεούλα...

Νικολαος

Ξυδακι.....

Rebel

Aν ηξερες με ποιον τροπο μας κατεστεψαν δεν θα ησουν οπαδος του κυριου εκφραστη του τροπου που καταστραφεται μια οικονομια.Μπερδεψες τα μπετονια και πηγες να σβησεις την φωτια με βενζινη.Ο τροπος σκεψης σου δειχνει περαν πασης αμφιβολιας οικονομικο αναλφαβητισμο.Αυτη εναι και η αιτια που χορευες στο συνταγμα και κατεληξες στις αυταπατες του αρχηγου σου.Οταν ομως εμεις οι αμορφωτοι σας λεγαμε για αυταπατες εσεις οι μορφωμενοι μας λεγατε γερμανοτσολιαδες αλλα ουτε και αυτη η συγκρουση με την πραγματικοτητα δεν σε εκανε να σκεφτεις λιγο μηπως οι ιδεες σου οφειλονται στο οτι δεν εχεις ανοιξει ποτε οικονομικο βιβλιο ; Για δοκιμασε λιγο να ανοιξεις καποιο βιβλιο και θα δεις ποιος ειναι ο αμορφωτος.

EΣΥ ΕΙΣΑΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ

ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ.ΠΑΙΖΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ. ΑΝΤΕ ΚΟΥΚΛΙΤΣΑ ΜΟΥ ΒΟΛΕΨΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΦΑΠΕΣ ΠΟΥ ΕΦΑΓΕΣ, ΚΑΤΣΕ 4 ΕΤΗ ΝΑ ΚΟΙΤΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΞΑΝΑΛΕΜΕ.ΟΥΣΤ

kostasv

Προς συντάκτη : κατανοείστε τις λέξεις που χρησιμοποιείτε. Φοροελάφρυνση λέμε κάτι που μειώνεται. Δηλαδή από €100 πληρώνουμε € 80. Το μίνι φορολογικό απλώς θα αυξάνει τον αριθμό των δόσεων στην εφορία γι αυτούς που έχουν έως € 3.000 οφειλή. Έτσι αντί για € 30 το μήνα θα δίνουν € 20, αλλά για περισσότερο διάστημα. Τώρα αν έρθουν φοροελαφρύνσεις από το φθινόπωρο και μετά το συζητάμε. ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ δημοσιογραφική των σκέψεων !!! των κυβερνώντων μόνο το ΠΘ θα μπορούσε να κάνει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης