ΟΟΣΑ: 9 στις 10 μικρομεσαίες δεν ξέρουν τι θα πει «εξαγωγές»

ΟΟΣΑ: 9 στις 10 μικρομεσαίες δεν ξέρουν τι θα πει «εξαγωγές»

Δυστυχισμένοι εργαζόμενοι σε δυστυχισμένες επιχειρήσεις με κακές αποδοχές και χαμηλή αποδοτικότητα για την Οικονομία - Σε εστίαση και τουρισμό οι περισσότερες θέσεις εργασίας κατά τη μεγάλη κρίση

OASSA
Εσωστρέφεια και κατακερματισμό της αγοράς δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Στην Ελλάδα της κρίσης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσφέρουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας, αλλά κακά αμειβόμενες και χαμηλής αποδοτικότητας για την Οικονομία της χώρας. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι 9 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να εξάγουν όσα παράγουν και προσφέρουν, με αποτέλεσμα να μη μεγαλώνει η «πίτα» της αγοράς.

Σε ειδική μελέτη του ΟΟΣΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καταγράφονται οι κλάδοι όπου βρήκαν καταφύγιο και νέες δουλειές οι εργαζόμενοι. Τρεις στις δέκα νέες θέσεις εργασίας (29%) που δημιουργούνται στην Ελλάδα από νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανήκουν στον κλάδο της Εστίασης και των Καταλυμάτων (καφέ, εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ), όσες σχεδόν και στον χώρο του Εμπορίου (28%). Με διαφορά ακολουθούν οι επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνολογικές δραστηριότητες (12%), ο κατασκευαστικός τομέας (8%), η βιομηχανία (6%), μεταφορές και logistics (6%). Στο «παραπέντε» μιας νέας Τεχνολογικής Επανάστασης, μόλις 3% προσέφεραν οι κλάδοι της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.

MIKR

Και ενώ οι πολύ μικρές επιχειρήσεις με λιγότερα από 10 άτομα προσωπικό προσφέρουν την μεγαλύτερη απασχόληση στην χώρα μας (ξεπερνώντας αισθητά τα δεδομένα των χωρών του ΟΟΣΑ) οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν έχουν πολύ χαμηλή προστιθέμενη αξία.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης