Εκτός 120 δόσεων η μεσαία τάξη λόγω των νέων φόρων

Εκτός 120 δόσεων η μεσαία τάξη λόγω των νέων φόρων

Ποιοι και γιατί χάνουν το «τραίνο» των ρυθμίσεων - Νέα φορολογικά βάρη από τον Ιούλιο και μετά θα απειλούν συνεχώς να τους θέσουν «εκτός μάχης» πληρωμής όσους ενταχθούν στη ρύθμιση 

eforia_1
Αγώνα επιβίωσης θα χρειαστεί να δώσουν στο β΄εξάμηνο του 2019 όσοι μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, καθώς τα νέα φορολογικά βάρη από τον Ιούλιο και μετά θα απειλούν συνεχώς να τους θέσουν «εκτός μάχης» πληρωμής των υποχρεώσεών τους.

Ο νόμος 4611/2019 για τις 120 δόσεις είναι κάτι παραπάνω από σαφής. Η ρύθμιση των 120 δόσεων στην εφορία χάνεται και το συνολικό ποσό της οφειλής γίνεται άμεσα απαιτητό σε περίπτωση που ο οφειλέτης:

- δεν καταβάλλει δύο συνεχόμενες δόσεις

- δεν υποβάλλει τις τρέχουσες δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ

- αφήσει απλήρωτες νέες τρέχουσες οφειλές

Οι διατάξεις αυτές, αποδεικνύονται παγίδα –και ειδικά η ανελιπής πληρωμή όλων των τρεχουσών υποχρεώσεων- με μεγαλύτερο θύμα την λεγόμενη «μεσαία τάξη». Και αυτό γιατί σε αυτήν ανήκουν:

- οι περισσότεροι από τα 1,8 εκατομμύρια οφειλέτες που χρωστούν 500 ως 100.000 ευρώ στην εφορία και δίνουν αγώνα για να μπουν στη ρύθμιση και να γλιτώσουν τις κατασχέσεις. Οι 245.000 εξ αυτών χρωστούν πάνω από 10.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι έχουν ή είχαν κάποια στιγμή σημαντική δραστηριότητα, εισοδήματα ή περιουσία, από τα βάρη των οποίων όμως δεν έχουν καταφέρει ακόμα να απαλλαγούν, είτε με την πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων, ούτε με τις προηγούμενες των 100 δόσεων ή τον εξωδικαστικό.

- 400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων είναι αυτοί που έχουν σημαντική ακίνητη περιουσία (αλλά όχι κατ’ανάγκη και αντίστοιχα εισοδήματα πια) και καλούνται από τον Αύγουστο και κάθε μήνα να πληρώνουν ανελιπώς «διπλό ΕΝΦΙΑ», δηλαδή και τον συμπληρωματικό φόρο. Αυτός ανέρχεται σε πάνω από 380 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν 1.000 ευρώ κατά μέσον όρο ο καθένας –για "συμπληρωματικό" φόρον πέραν από τον "βασικό" φόρο ακινήτων που πληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως. Αυτοί δεν θα δουν φέτος την ελάφρυνση 30% που αφορά σε μικροϊδιοκτήτες και θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με τα νέα χρέη, ενώ παλεύουν ήδη με τα παλαιά.

- οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν τα υψηλότερα εκκαθαριστικά φόρου για φέτος. Μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος Ε1 μόνον οι μισοί υπόχρεοι και 1,1 εκατ. ΑΦΜ καλούνται να πληρώσουν κατά μέσον όρο 680 ευρώ πρόσθετο φόρο στο β΄εξάμηνο. Οι άλλοι μισοί φορολογούμενοι όμως δεν έχουν υποβάλει ακόμα φορολογική δήλωση. Είναι αυτοί που δεν περιμένουν να εισπράξουν επιδόματα για να βιαστούν να υποβάλουν δήλωση από τους πρώτους, ενώ η καθυστέρηση μπορεί να οφείλεται στις αργοπορημένες βεβαιώσεις ΕΦΚΑ (αν ασκούν επάγγελμα ή επιχείρηση) ή ότι περιμένουν μερίσματα κλπ. Καθώς ο μέσος πρόσθετος φόρος και φέτος αναμένεται να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 1.200 - 1.300 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν για περίπου 1 εκατομμύριο φορολογουμένους θα δείξουν περί τα 2.000 ευρώ το καθένα (ώστε να προκύπτει μέσος όρος για όλους περίπου 1.300 ευρώ). Και σε αυτά περιλαμβάνεται και προκαταβολή φόρου που προπληρώνουν με τα εκκαθαριστικά τους οι αυταπασχολούμενοι, για τα …κέρδη που θα έχουν την επόμενη χρονιά!

Κλείσιμο
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι σχεδόν 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι της μεσαίας τάξης θα επωμιστούν πρόσθετα νέα βάρη άνω των 3.000 ευρώ ο καθένας τους, που θα πρέπει να τα αποπληρώσουν μέσα το β΄εξάμηνο. Όσοι εξ αυτών χρωστούν ήδη 500 ευρώ και άνω στην εφορία, θα πρέπει να πληρώνουν ταυτόχρονα με αυτά τα βάρη, και τουλάχιστον 50 ευρώ το μηνα για τις δόσεις που θα υπολογίζει αυτομάτως για αυτούς το υπουργείο Οικονομικών.

Ακόμα χειρότερα, τα ίδια πρόσωπα έχουν πιθανότατα και άλλα συσσωρευμένα χρέη προς τον ΕΦΚΑ (ως αυταπασχολούμενοι ή εργοδότες) αλλά και σε τράπεζες (δάνεια) ή και σε δήμους (για τραπεζοκαθίσματα, δημοτικά τέλη κλπ). Για να τα βγάλουν πέρα, θα πρέπει να πληρώνουν ταυτόχρονα όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, μαζί με όλες τις δόσεις που τυχόν θα συμφωνησουν στο πλαίσιο των ρυθμίσεων που τους προτείνονται.

Αν όμως χάσουν δύο δόσεις προς την εφορία ή τον ΕΦΚΑ ή τους δήμους κλπ, ή αφήσουν απλήρωτες τυχόν νέες οφειλές προς οποιοσδήποτε εκ των πιστωτών τους, τότε βρίσκονται αντιμέτωποι κάθε μήνα με τον κίνδυνο απώλειας μίας ή και περισσοτέρων ρυθμίσεων που θα έχουν κάνει ως τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης