Η Τουρκία «πιέζει» και τα ελληνικά ψάρια - Επεσε η τιμή για τσιπούρα και λαβράκι

Η Τουρκία «πιέζει» και τα ελληνικά ψάρια - Επεσε η τιμή για τσιπούρα και λαβράκι

Οι τιμές πώλησης στην Ιταλία για το λαβράκι έφτασαν τον Μάιο στο χαμηλότερο σημείο από το 2012, στα 3,70 ευρώ, ενώ η ελληνική τσιπούρα έχασε το 4% της αξίας της

tsipoyra-elliniki-ena
Ισχυρές πιέσεις συνεχίζει να δέχεται η αγορά των ελληνικών ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας – συγκεκριμένα η τσιπούρα και το λαβράκι - με την υψηλή προσφορά αλλά και τον ανταγωνισμό από την Τουρκία να «βυθίζει» τις τιμές.

Συγκεκριμένα, οι τιμές πώλησης στην Ιταλία για το λαβράκι έφτασαν τον Μάιο στο χαμηλότερο σημείο από το 2012, στα 3,70 ευρώ το κιλό, καταγράφοντας μια πτώση της τάξης του 18% σε σχέση με πέρυσι. Μικρότερη, αλλά εξίσου σημαντική πτώση κατέγραψε και η τιμή της ελληνικής τσιπούρας, η οποία έχασε το 4% της αξίας της σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε το Μάιο στα 4,30 ευρώ το κιλό.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζει η έκθεση του Globefish, του Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ.


Ωστόσο, η «βουτιά» στις τιμές πώλησης για το ελληνικό λαβράκι φαίνεται να είναι κρίσιμη, καθώς όχι μόνο είναι κατά 35% κάτω από το 2017, αλλά φέτος είναι η πρώτη χρονιά ιστορικά που η τιμή της τσιπούρας είναι ακριβότερη από το λαβράκι, σύμφωνα με τον Θανάση Σκορδά, Πρόεδρο της Σελόντα.

Όπως δηλώνει στο newmoney.gr ο κ. Σκορδάς, εκτός από την υπερπροσφορά που δημιουργήθηκε από τις ελληνικές εταιρείες, ο ανταγωνισμός από την Τουρκία διαδραματίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην πτώση των τιμών.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, οι Τούρκοι έχουν παράξει φέτος 160.000 τόνους λαβράκι που, σε συνδυασμό με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, ασκούν μεγάλη πίεση στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες», αναφέρει ο ίδιος.

Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης