Eurogroup: «Τορπίλες» ESM – ΔΝΤ για παροχές, ελάφρυνση χρέους και πρόωρη εξόφληση δανείων

Eurogroup: «Τορπίλες» ESM – ΔΝΤ για παροχές, ελάφρυνση χρέους και πρόωρη εξόφληση δανείων

Γκρίνια και «μαύρα σύννεφα» πάνω από Ελλάδα και Ευρώπη

tsakalotos-eurogroup
Μάλλον …«γρουσούζικη» φάνηκε τελικά η 13η Ιουνίου για τον κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς ούτε την παρουσία του στο Eurogroup κατάφερε να αποφύγει (λόγω απουσίας του αναπληρωτή υπουργού κύριο Γιώργο Χουλιαράκη στις ΗΠΑ), ούτε το ξενύχτι στην μαραθώνια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (η τελική πράξη της οποίας θα παιχτεί την Παρασκευή πρωί με την ειδική συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί μετά τη λήξη της), ούτε και την «γκρίνια» των ευρωπαίων ομολόγων του ή των άλλων θεσμών που δίνουν το παρών στο Λουξεμβούργο για τις προεκλογικές παροχές.

Οι «ρουκέτες» κατά των κυβερνητικών εξαγγελιών και αθετήσεων δεσμεύσεων, ήρθαν μαζεμένες εχθές από τον επικεφαλής του ESM κύριο Κλάους Ρέγκλινγκ. Η πραγματική είδηση όμως ήταν ότι και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο «έδειξε» τη δυσφορία του προαναγγέλλοντας ότι για την τύχη του αφορολογήτου θα διαπραγματευτεί η επόμενη κυβέρνηση με το Eurogroup, που θα συνεδριάσει ξανά την επομένη ημέρα κιόλας των εθνικών εκλογών στις 8 Ιουλίου και –όπως όλα δείχνουν- θα συμφωνηθούν στο αμέσως επόμενο του Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα πάντως χθες ο κύριος Ρέγκλινγκ –τον οποίο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα τον «έκοβε αν τον είχε φοιτητή» για τις «ανοησίες» που έχει πει- είχε εκφράσει την λύπη του γιατί η κυβέρνηση νομοθέτησε μονομερώς και παραβιάζοντας τα συμφωνηθέντα, παροχές όπως η κατάργηση του αφορολογήτου που θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου για το πλεόνασμα, αλλά και για την τύχη των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Με την τελευταία μάλιστα απειλή αυτή, ακύρωσε ουσιαστικά και την μόνη ίσως «καλή κουβέντα» που περιείχε για τον κ.Τσακαλώτο η χθεσινή επετειακή έκδοσης αναδρομής στην Ιστορία του ESM και στην ελληνική κρίση που «γέννησε» τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας: ότι δηλαδή η Ελλάδα βγήκε από τα Μνημόνιο έχοντας εξασφαλίσει η κυβέρνηση μια σημαντική στήριξη ρευστότητας από την ΕΕ («cash buffer») για να σταθεί ξανά στις αγορές της χωρίς δεκανίκια η χώρα.

Το «κερασάκι στην τούρτα» πάντως, στην τελευταία συνεδρίαση Eurogroup για τον κύριο Τσακαλώτο πριν τις εκλογές, ήταν ότι πέρα από τις γλαφυρές περιγραφές για τα «έργα και ημέρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του 2015, το επετειακό αφιέρωμα φιλοξενεί και αποκαλυπτικές δηλώσεις των πρωταγωνιστών των ημερών της μεγάλης κρίσης, που πιστοποιούν πως το 2014 η Ελλάδα έβγαινε από το Μνημόνιο και την κρίση, αλλά οι πολιτικές εντάσεις και η πρόωρη πτώση της τότε κυβέρνησης ανέκοψαν την πορεία αυτή στα τελη της χρονιάς εκείνης.

Η διαφορά μεταξύ «τότε και σήμερα», όπως αποκαλύπτεται από τις δηλώσεις των ευρωπαίων, είναι ίσως ότι κατ’ αυτούς:


- η σκληρή στάση του ΔΝΤ που το 2014 δεν αρκείτο στο email Χαρδούβελη για να κλείσει ένα χάσμα μικρότερου του 1 δισ. ευρώ, αλλά και η αρνητική στάση των Ευρωπαίων που διέβλεπαν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε χάσει πλέον την πολιτική ισχύ να προωθήσει τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις,



Κλείσιμο
- ενώ το 2019 αντιθέτως το ΔΝΤ αναγνωρίζει τα λάθη του εκείνα -και «συγχωρεί», αυτά της κυβέρνησης- ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα που «πέρασε» ολόκληρο νέο Μνημόνιο, «ξηλώνει» προεκλογικά στο τέλος και ό,τι είχε ήδη συμφωνήσει και ψηφίσει, για να μη πάθει ό,τι έπαθαν οι προκάτοχοί της.



Η άλλη «κακή είδηση» του Eurogroup ήταν όμως «διπλή» και ήρθε από το ΔΝΤ, η Γενική Διευθύντρια του οποίου μετέχει επίσης στις συναντήσεις του Λουξεμβούργου.

Και οι ειδήσεις αυτές από το ΔΝΤ ήταν:


1. Η επιβεβαίωση ότι το Ταμείο δεν έχει ακούσει ξανά τίποτε εδώ και σχεδόν τρεις μήνες (μετά τη συνάντηση Λαγκάρντ-Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον) για την περίφημη πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του από τη χώρα μας. Ο εκπρόσωπός του μάλιστα υπογράμμισε και ότι η Αθήνα πρέπει να ζητήσει την έγκριση του Eurοgroup για κάτι τέτοιο. Αλλά, όπως αποκαλύφθηκε την Τεταρτη, η Αθήνα δεν απετόλμησε καν να το πράξει ως την τελυταία, προφανώς για να μην θέσει επισήμως την Ελλάδα στο επίκεντρο των αντιδράσεων του Eurogroup. Αντιθέτως επιχείρηση να «παρακάμψει» το Eurogroup, στέλνοντας ένα απλό έγγραφο αίτημα στον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητος, το οποίο όμως και της επεστράφη ως απαράδεκτο για να ακολουθήσει τη σωστή διαδικασία.

2. Η Έκθεση του άρθρου 4 που παρέδωσε χθες το ΔΝΤ για την Ευρωζώνη, δείχνει ότι τα σύννεφα «πυκνώνουν» πάνω από την Ευρώπη και την Ελλάδα, καθώς διαπιστώνει ανησυχητική οικονομική επιβράδυνση, μεταρρυθμιστική κόπωση και πρόβληματα για χώρες με χρέη όπως η Ελλάδα που χρειάστηκαν οικονομική στήριξη –και την οποία την είχαν όσο η υπόλοιπη Ευρώπη γνώριζε μετά το 2012 και ως τώρα ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης