«Ρίσκο» οι παροχές και η 13η σύνταξη, λέει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

«Ρίσκο» οι παροχές και η 13η σύνταξη, λέει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

«Οριακά επιτεύξιμο» θεωρεί το Δημοσιονομικό Συμβούλιο τον «δημοσιονομικό χώρο» για τις ως τώρα ψηφισμένες παροχές και τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019

pensioners_dimosionomiko_symboulio
«Οριακά επιτεύξιμο» θεωρεί το Δημοσιονομικό Συμβούλιο τον «δημοσιονομικό χώρο» για τις ως τώρα ψηφισμένες παροχές και τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Στην Έκθεσή του που δημοσιεύθηκε λίγες ώρες μόλις μετά και την εξαγγελία από τον πρωθυπουργό για ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο εκτιμά πως με βάση τα στοιχεία Α’ τετραμήνου ο προϋπολογισμός κινείται ελαφρά άνω του στόχου αλλά, προσθέτει, σε αυτά δεν έχουν ακόμα καταγραφεί οι επιπτώσεις από τα δημοσιονομικά επεκτατικά μέτρα που ελήφθησαν τον Μάιο και αφορούν τη χορήγηση της λεγόμενης 13ης σύνταξης, τις αλλαγές στις συντάξεις χηρείας και τις μειώσεις ΦΠΑ σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων.

 Το Συμβούλιο διατυπώνει την γνώμη πως ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ εφέτος είναι οριακά επιτεύξιμος, με την προϋπόθεση τα μέτρα να έχουν θετικές δυναμικές επιπτώσεις στην ιδιωτική κατανάλωση και, συνακόλουθα, στο σύνολο των φορολογικών εσόδων.

Και γενικότερα, για να κλείσει ομαλά η χρονιά, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο εκτιμά ότι θα πρέπει να συντρέξουν μια σειρά όρων και προϋποθέσεων ώστε να μην υπάρξει υστέρηση σε σχέση με τον δημοσιονομικό στόχο. Και συγκεκριμένα απαιτείται να υπάρξει:

α) Επιβεβαίωση των προβλέψεων για την αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης.

 β) Να μην υπάρξει χαλάρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και των φορολογικών ελέγχων, κίνδυνος ο οποίος ελλοχεύει λόγω προεκλογικής περιόδου. Ένα τέτοιο σενάριο ειδικά κατά την τουριστική περίοδο θα προκαλούσε σημαντικές απώλειες εσόδων.

Κλείσιμο
γ) Αυστηρός έλεγχος των δημοσίων δαπανών ώστε να μην υπάρξουν υπερβάσεις.

 δ) Να μην υπάρξει κάποια ισχυρή δημοσιονομική διαταραχή λόγω δικαστικών προσφυγών κατά εισοδηματικών περικοπών.
 
Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης