Στουρνάρας: Στην Ελλάδα η κρίση οφειλόταν στο Δημόσιο και την πλήρωσαν οι τράπεζες

giannis-stournaras-tte

Το ΔΝΤ, αν έκανε κάτι λάθος, είναι σε ό,τι αφορά την υπερβολική εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Στην Ελλάδα η κρίση οφειλόταν στο Δημόσιο και την πλήρωσαν οι τράπεζες, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

«Στην Ελλάδα η κρίση δεν οφειλόταν στον τραπεζικό τομέα. Οφειλόταν στον δημόσιο τομέα. Οι τράπεζες πλήρωσαν την κρίση. Ωστόσο κάναμε το σωστό. Και το καλό είναι πως, ακόμα και εκείνοι που παλιά φώναζαν, έλαβαν μέτρα και είχαν και αυτοί μια θετική συμβολή», είπε μιλώντας στο ΚΡΗΤΗ TV.

Στην συνέντευξή του μίλησε για την οικονομία, την πολιτική, την κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα.


«Οι κεντρικές τράπεζες αντέδρασαν σωστά, ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία»

Ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πολύ πιο αισιόδοξος για την κατάσταση σήμερα, τονίζοντας πως "οι κεντρικές τράπεζες και οι δημοσιονομικές Αρχές πολλών χωρών του κόσμου έδρασαν σωστά κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ μεγάλης κρίσης. Έτσι μπορούμε σήμερα να ατενίσουμε το μέλλον με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία από ό,τι τότε, δηλαδή το 2008, το 2009 και το 2010. Η αρχιτεκτονική ωστόσο της Ευρώπης παραμένει ακόμα ατελής. Πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουμε στην πλήρη τραπεζική ένωση με μια πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, με ένα δημοσιονομικό εργαλείο στο κέντρο της Ευρωζώνης. Και αυτά είναι βήματα που πρέπει να γίνουν".

Συνεχίζοντας, ο ίδιος μίλησε και αποκάλυψε πράγματα για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, τα "κόκκινα" δάνεια, τις επενδύσεις και την αξιοπιστία της χώρας δέκα χρόνια μετά την κρίση και έπειτα από τρία μνημόνια, τονίζοντας πως "ένα σημαντικό συμπέρασμα από την κρίση είναι ότι η προσαρμογή πρέπει να είναι συμμετρική. Δηλαδή όχι μόνο οι χώρες που έχουν ελλείμματα, αλλά και οι χώρες που έχουν πλεονάσματα πρέπει να προσαρμόζονται".


«Να μην ακολουθούμε πολιτικές που οδηγούν σε αύξηση του δημόσιου χρέους»

Μιλώντας, εξάλλου, για τα "κόκκινα" δάνεια είπε ότι "δε μηδενίζονται από τη μια μέρα στην άλλη. Εγώ θα έλεγα να γίνουν παράλληλα δύο πράγματα: μείωση των "κόκκινων” δανείων στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά να συναινέσουν και οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, σε μια προώθηση της εγγύησης καταθέσεων. Τέτοιου είδους πολιτικές θέλουμε. Δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από λογικές δημοσιονομικές πολιτικές και εννοώ να μην είναι λογικές τέτοιες που να οδηγούν σε απόκλιση του δημόσιου χρέους και σε αύξησή του, αλλά σε μείωσή του. Σε μια χώρα που έχει 180% δημόσιο χρέος δεν μπορείς να κάνεις πολιτικές που θα το ανεβάσουν, αλλά θα το μειώσουν. Από εκεί και πέρα, εκτός από το τι πρέπει να κάνουν οι χώρες-μέλη, πρέπει και στο κέντρο της Ευρωζώνης να προωθηθούν τέτοιες πολιτικές".

Εξαιρετικής σημασίας όμως ήταν και η απάντηση του κ. Στουρνάρα στην ερώτηση εάν αποκλείει κατηγορηματικά ένα "κούρεμα" καταθέσεων, με τον ίδιο να λέει πως "δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Εδώ δεν έγινε στο βάθος της κρίσης. Καταλαβαίνετε πως δεν μπορεί και δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει τώρα", είπε, τονίζοντας παράλληλα, όμως, πως "θα πρέπει να γίνουν ενέργειες και από τις τράπεζες - και από την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος, και από την κυβέρνηση - να απαλλαγούν από το βάρος των "κόκκινων” δανείων".


«Χρειάζεται μια "bad bank" για τα "κόκκινα δάνεια"»

O κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ως προς αυτό ότι "έχουμε προωθήσει μια συστημική λύση, διότι ναι μεν οι τράπεζες με τις προσπάθειες που κάνουν θα τα μειώσουν, αλλά, εάν θέλουμε πραγματικά να απαλλαγούμε από αυτά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, χρειάζεται μια συστημική λύση, δηλαδή μια "bad bank”, μια "κακή τράπεζα” όπως θα λέγαμε, ένα μέσο δηλαδή στο οποίο θα μεταφερθούν τα "κόκκινα” δάνεια, χωρίς αυτό να δημιουργεί ηθικούς κινδύνους".

Σήμερα, πάντως, οι τράπεζες τόσο οι ελληνικές, όσο και οι ευρωπαϊκές έχουν γίνει πιο προσεκτικές, διότι κρίνονται και έχουν διαδικασίες πιο αυστηρές, όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας, όμως, ταυτόχρονα ότι, "τώρα που βλέπουμε τους όρους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου να βελτιώνονται, να αναμένετε και βελτίωση των όρων δανεισμού και των τραπεζών, όπως είπε, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως "αυτή τη στιγμή μπορεί να έχουμε λιγότερες τράπεζες αλλά είναι πιο ισχυρές και το μέλλον είναι δικό τους".

Ο κ. Στουρνάρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο υψηλό φορολογικό σύστημα της Ελλάδας, αλλά και στους τρόπους μείωσης της φορολογίας, με ένα μείγμα, όπως είπε, δημοσιονομικής πολιτικής πιο φιλικό στην ανάπτυξη, το οποίο, όπως τόνισε, είναι αναγκαίο να γίνει.

Μεγάλο ωστόσο ενδιαφέρον έχει το μήνυμα που στέλνει στο πολιτικό σύστημα, όπως και το τι λέει για όσα βιώνουν οι Έλληνες πολίτες. "Στην Ελλάδα η κρίση δεν οφειλόταν στον τραπεζικό τομέα. Οφειλόταν στον δημόσιο τομέα. Οι τράπεζες πλήρωσαν την κρίση. Ωστόσο κάναμε το σωστό. Και το καλό είναι πως, ακόμα και εκείνοι που παλιά φώναζαν, έλαβαν μέτρα και είχαν και αυτοί μια θετική συμβολή", είπε.


«Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε λάθη στην εμμονή στις πολιτικές λιτότητας»

Αναφερόμενος στο πώς κρίνει το ΔΝΤ και τι λέει για πρώτη φορά ως αποτίμηση της δεκαετούς κρίσης και τους χειρισμούς των ελληνικών κυβερνήσεων, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως "ουδείς είναι αλάνθαστος. Όλοι κάνουμε λάθη. Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε λάθη. Η συμβολή του βεβαίως και ήταν καθοριστική, και με την τεχνογνωσία του και με τη συμβολή του, διότι οι ευρωπαϊκές χώρες ήθελαν το ΔΝΤ τότε να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Τώρα αν έκανε κάτι λάθος είναι σε ό,τι αφορά την υπερβολική εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, θεωρώ εγώ", δήλωσε ο. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι, "όπως υπήρχε λαϊκισμός στην Ελλάδα, έτσι υπήρχε και στη Γερμανία. Θυμίζω τα δημοσιεύματα που έγιναν και από τις δύο πλευρές. Αισθάνθηκα μάλιστα πως ορισμένες ακραίες φωνές στο κέντρο της Ευρώπης ίσως να ήθελαν την τιμωρία της Ελλάδας".


«Να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος»

Καταλήγοντας στη συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας υπογράμμισε πως δεν έχει απολύτως καμία πολιτική φιλοδοξία.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, πάντως, τα δύσκολα έχουν περάσει για την ελληνική οικονομία, ωστόσο θα πρέπει να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, για να μειωθεί το δημόσιο χρέος, να στηριχτούν οι τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να μειωθεί η ανεργία. Σε διεθνές επίπεδο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η οικονομική ενοποίηση της Ε.Ε., έτσι ώστε το ευρώ να λάβει τη θέση που του αξίζει στο διεθνές οικονομικό στερέωμα.


Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος,  Γιάννης Στουρνάρας εφ όλης της ύλης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (30)

Μας δουλευεις

Φιδοκεφαλε εχεις μεγαλη συμμετοχη σ ολα.Να θυμισω psi ενφια κοψομο δωρων μειωση μισθων κτλ σαν υπουργος οικονομικων εσυ δεν τα σκαρφιστικες ολα αυτα.Για μεσα εισαι

Tragik

Μα εάν δεν κάνω λάθος ο κρυφονουδούλης κ. Στουρνάρας θέση του δημοσίου καταλαμβάνει και αυτός και μάλιστα για να ακριβολογούμε, είναι βιδωμένος πάνω της με ούπα...ή κάνω λάθος;

Στουρνο

Ήμαστε νεοδημοκράτες, αλλά δεν μπορούμε να ακούμε μ@@@ες. Μη κάνετε σαν το συριζα. Ας αρχίσει επιτέλους καποιος να λέει αλήθειες

Χμμμ

100 δις κοκκινα επιχειρηματικα δανεια. Ποιος τα εδωσε αυτα;

Χψ

Καημένες τραπεζες που δίνουν μονο π.χ 250.000 χιλιαρικα στους άνω 55 ετών στη eurobank........για να φύγουν.....

joy

Aυτο αγαπητέ είναι εθελοντική απόλυση και είναι πάντα προς το συμφέρον του εργαζομένου (ανάλογα με την θέση και προϋπηρεσία) με πολύ λίγες περιπτώσεις να παίρνουν το συγκεκριμένο ποσό. Φυσικά δεν δίνεται μόνο από τις τράπεζες αλλά και από μεγάλες εταιρίες ώστε να απολύουν πιο ηθικά και να προσλαμβανουν νεότερους υπαλλήλους. Μακάρι όπως λες ο κάθε ''καημένος'' εργοδότης να έδινε μια τέτοια οικονομική ανάσα σε έναν προς απόλυση υπάλληλο που στα 55 χρόνια του θα είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να ξαναδουλεψει νόμιμα σε κάποια άλλη εταιρία...Μάλλον προτιμάς τον εργοδότη που σε πετάει στα σκουπίδια στα 55 με την νόμιμη απόλυση αποζημίωσης λίγων μηνών. Να εύχεσαι καλύτερους εργοδότες και όχι για χειρότερους.

Μπανανισταν

Αυτος ο τυπος, ο Παπαδημος και η πολιτικη πεμπτη φαλαγγα που τους διορισε, ηταν αυτοι που με το PSI μετετρεψαν τα τραπεζικα χρεη σε κρατικο χρεος. Αυτη ειναι η απλη αληθεια. Το οτι το δημοσιο δεν λειτουργει οπως πρεπει ειναι πασιφανες διοτι αντι ολοι αυτοι να ειναι φυλακη (ή καπου αλλου) συνεχιζουν να εχουν ποστα και εξουσια και υπαρχουν ζωα που τους ψηφιζουν ακομα. Τι να πεις...

κοινος νους

τις τραπεζες δεν τις πληρωσε 3 φορες!!! το δημοσιο και κατ επεκταση ο ελληνικος λαος?????θελει να μας κανει το ασπρο-κομοδινι οπως το μαλλι του ο ''κυριος''....

ΧΑΝΙΑ

Σου το ξαναγραφω : κοινος εισαι...αντιθετως νους ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ

Συγκινηθήκαμε πολύ για το καλό που κάνατε

Απλά μπερδεύτηκες, έφταιγε το δημόσιο που έκλεβε τις τράπεζες και τον λαό. ο λαός πλήρωσε και για τα δυο, σύγχρονος με την συνδρομή που πρέπει να δίνει κάθε μήνα στους τεμπέληδες που στηρίζουν την κυβέρνηση. Αν θέλεις να πιούμε καφέ μια μέρα να στα εξηγήσω, γιατί κάτι σου κρύβουν οι δικοί σου

Γιάννης

Εσύ μπορεί να θέλεις να του εξηγήσεις,αυτός μπορεί να καταλάβει;

Αμετανόητο

τραπεζόσκυλο, αυτό είναι θα είναι ο Στουρνάρας, κι αν αλλάξει τα γυαλιά κι όπως κι αν βάψει τα μαλλιά.

joy

Σε αντίθεση με πολλούς αριστεροπροδοτες αυτός ο ''τραπεζοσκυλος'' όπως τον αποκαλείς έχει τις γνώσεις και τα πτυχία για να μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά και πάλι σε αντίθεση με τους κυβερνώντες σέβεται την θέση του αλλά και την χώρα του ενώ προσπαθεί να βρει μοντέλα που να μπορούν να στηρίξουν την διαλυμένη Ελληνική οικονομία...βέβαια πολλοί νομίζουν ότι όλα αυτά επιτυγχανονται απο τύχη η βόλεμα οπότε αγαπητέ πες μας ενώ βλέπεις τον πολιτικό κομπιναδόρο να αραδιάζει τους φόρους σου σε διορισμούς συγγενών εσένα σε απασχολεί ο Στουρναρας που δεν έχει κλέψει ούτε ευρώ και ζει με τον μισθό του;

adgf

Ειναι τοσο βλ... ή τον παριστανει? Ποιες τραπεζες? Τα χρηματα των ασφαλιστικων ταμειων τζιραρανε. Τα περνανε ατοκα και τα δανειζανε με 25%. Ο κοσκωτας με τι χρηματα εκανε την τραπεζα κρητης? Απλως ητανε πλεονεκτης και πηρε ποσοστο παραπανω απο αυτο που του αναλογουσε

ΧΑΝΙΑ

Εσυ εισαι βλακας και μαλιστα με περικεφαλαια

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης