Ελπίζουν ότι η ΕΛΣΤΑΤ θα «κρύψει» τις τρύπες δισεκατομμυρίων από τις προεκλογικές παροχές

Ελπίζουν ότι η ΕΛΣΤΑΤ θα «κρύψει» τις τρύπες δισεκατομμυρίων από τις προεκλογικές παροχές

Σήμερα οι ανακοινώσεις της Στατιστικής Αρχής για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 1ο τρίμηνο του 2019 - Οι δανειστές «βλέπουν»  δημοσιονομική «τρύπα» 1% του ΑΕΠ ή 1,9 δισ. ευρώ για το 2019 - Η ανησυχία για τις προεκλογικές παροχές της απερχόμενης κυβέρνησης θα αποτυπώνεται λεπτομερώς στην 3η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας που βγαίνει αύριο

tsakl-xrol
Κομβική σημασία για το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό 1% του ΑΕΠ που εντοπίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στον φετινό προϋπολογισμό εξαιτίας των παροχών της απερχόμενης κυβέρνησης έχουν οι σημερινές ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 1ο τρίμηνο του 2019.

Τα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν ένα εικοσιτετράωρο προτού παρουσιαστεί η 3η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας. Στις περίπου 100 σελίδες της έκθεσης οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα σημαίνουν συναγερμό για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, καθώς έχουν εντοπίσει δημοσιονομική «τρύπα» 1% του ΑΕΠ ή 1,9 δισ. ευρώ για το 2019 και άλλων 2,85 δισ. ευρώ για το 2020 (δηλαδή, συνολικά 4,75 δισ. ευρώ στη διετία).

Όσο καλύτερη είναι η πορεία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, τόσο η δημοσιονομική «τρύπα» θα περιοριστεί σε απόλυτους αριθμούς και θα μπορούσε να απορροφηθεί εν μέρει η πίεση για διορθωτικά μέτρα. Στην αντίθετη περίπτωση, η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρή πίεση από τους Ευρωπαίους για νέα μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει ανάπτυξη 2,5% για φέτος, αλλά στις προβλέψεις που έστειλε η κυβέρνηση τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου έριξε τον πήχη στο 2,3%. Η Κομισιόν περιμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% φέτος, ο ΟΟΣΑ κατά 2,1%, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) κατά 2%, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ανάπτυξη 1,9%. Εξάλλου, το 1ο τρίμηνο του 2018 είχε κλείσει με ανάπτυξη 2,3% σε ετήσια βάση.

Η ανησυχία για τις προεκλογικές παροχές της απερχόμενης κυβέρνησης και για τις απογοητευτικές επιδόσεις της στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων από την αρχή του έτους είναι έντονη στις Βρυξέλλες και θα αποτυπώνεται λεπτομερώς στην 3η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του real.gr, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τονίζει στην έκθεση ότι «τα μέτρα της 15ης Μαΐου θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 και επέκεινα» και ότι «η ποιότητα των δημοσιονομικών μέτρων που υιοθετήθηκαν στις 15 Μαΐου είναι πηγή ανησυχίας σε σχέση με τον στόχο να γίνουν τα δημόσια οικονομικά πιο φιλικά προς την ανάπτυξη και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών προς τις ομάδες του πληθυσμού που είναι πιο κοντά στο όριο της φτώχειας». Επίσης θα σημειώνεται ότι «τα μέτρα για το ΦΠΑ και τις συντάξεις είναι προσανατολισμένα στην κατανάλωση και θα εξανεμίσουν σημαντικό δημοσιονομικό χώρο ο οποίος προβλεπόταν στη νομοθεσία του 2017 για ωφέλιμες προς την ανάπτυξη μειώσεις σε φόρους επί της εργασίας και εταιρικούς φόρους».

Εμφανής θα είναι επίσης η ενόχληση για τις καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, την εφαρμογή του νέου νόμου για την προστασία της Α΄ κατοικίας από πλειστηριασμούς και τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, καθώς και για την υπέρβαση του ορίου των προσλήψεων προσωρινού προσωπικού στο Δημόσιο. Μάλιστα, θα ζητείται η μείωση των υπαλλήλων στο Δημόσιο κατά 1.550 άτομα φέτος. Αρνητικά θα είναι ακόμα τα σχόλια για τις ρυθμίσεις οφειλές σε έως 120 δόσεις, καθώς οι θεσμοί (χωρίς να έχουν προλάβει να λάβουν υπόψη τη χθεσινή παράταση της ρύθμισης οφειλών προς την εφορία έως τις 30 Σεπτεμβρίου) θεωρούν ότι θα προκαλέσουν «τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό και θα επιδεινώσουν την κουλτούρα πληρωμών.

Κλείσιμο
Όσον αφορά στο σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ από 3,5% την περίοδο 2020-2022 με τη χρήση 5,5 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων, η έκθεση θα παραπέμπει το θέμα στην κρίση του Εurogroup, που ήδη όμως έχει εκφράσει την αντίθεσή του.

Οι πρόωρες κάλπες στη χώρα μας έβγαλαν την Ελλάδα από την επίσημη ατζέντα του χθεσινού Euro Working Group, όπου εκπροσώπησε τη χώρα μας το μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Λευτέρης Τσερκέζης, αντί του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη. Οι παροχές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η δημοσιονομική βόμβα που παραδίδει στην επόμενη κυβέρνηση δεν προβλέπεται να απασχολήσουν ούτε το Eurogroup της 13ης Ιουνίου, λόγω των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης