Μεγάλου: Πειραιώς και Intrum δημιουργούν τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων στην Ευρώπη

Μεγάλου: Πειραιώς και Intrum δημιουργούν τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων στην Ευρώπη

Οι ανακοινώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας για τη συνεργασία με τον σουηδικό όμιλο Intrum - Η επένδυση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ανέφερε

4390262
Tη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη δημιουργεί η συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς με τον σουηδικό όμιλο Intrum. Όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, πρόκειται για μια μεγάλη άμεση ξένη επένδυση και την πρώτη τέτοιου είδους συμφωνία στην ελληνική αγορά. «Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την Τράπεζα Πειραιώς, στις προοπτικές και την αξία τους», σημείωσε ο κ. Μεγάλου, ο οποίος υπογράμμισε ότι στην επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς βάρυνε καθοριστικά τόσο το υψηλών προδιαγραφών προφίλ της Intrum όσο και το γεγονός ότι πρόκειται για διεθνή εταιρεία διαχείρισης με μακροπρόθεσμη στρατηγική και όχι για fund που αγοράζει «κόκκινα» χαρτοφυλάκια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε ότι η Intrum πραγματοποίησε μια μεγάλη επένδυση - η αξία της πλατφόρμας αποτιμάται στα 410 εκ. ευρώ - εκτιμώντας τις επιδόσεις της Recovery Business Unit της Τράπεζας, η οποία πέτυχε το 2018 μείωση ρεκόρ ύψους 5 δισ.ευρώ.

Η Intrum επένδυσε στην ηγετική ομάδα, τα στελέχη και τους εργαζομένους της RBU και σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία του σουηδικού ομίλου δημιουργείται ένας ανεξάρτητος servicer διεθνούς επίπεδου. Η νέα εταιρεία θα αξιοποιήσει την αύξηση εργασιών που αναμένεται στην ελληνική αγορά αφού για παράδειγμα, μόνο οι τιτλοποιήσεις που θα γίνουν με βάση τα σχέδια της Τράπεζας της Ελλάδος και του Υπουργείου Οικονομικών δημιουργούν έναν μεγάλο όγκο εργασιών για διαχειριστές μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Για τους δανειολήπτες, όπως σημείωσε ο κ. Μεγάλου, παραμένει η σχέση με την Τράπεζα και θα επωφεληθούν από εξατομικευμένες, βιώσιμες λύσεις ανάλογα με τις ανάγκες τους. Με την είσοδο εταιρειών που διαχειρίζονται επαγγελματικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων αλλάζει ο χάρτης στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η αγορά αυτή έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και εξέλιξης με βάση τις πιο σύγχρονες διεθνείς πρακτικές, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς αντιλαμβάνεται εγκαίρως και συμμετέχει στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας του χρηματοπιστωτικού κλάδου στη χώρα ενώ επιτυγχάνει αποτελεσματικότερη διαχείριση στα κόκκινα δάνεια, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της Intrum σύμφωνα με τις διεθνείς καλές πρακτικές.

Η κίνηση αυτή προσφέρει σημαντική ώθηση στο σχέδιο εξυγίανσης του ισολογισμού της Τράπεζας, η οποία θα επικεντρωθεί με διευρυμένες δυνατότητες στην κύρια λειτουργία της που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας και παράλληλα ενισχύει τα κεφάλαιά της.

Ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε επίσης στο στρατηγικό σχέδιο Agenda 2023, το οποίο επικαιροποιεί την Αgenda 2020. «Η επιτυχία στην υλοποίηση της Αgenda 2020 αποτυπώνεται σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της Τράπεζας και μας έχει δώσει τη δυνατότητα να τηρήσουμε την δέσμευσή μας για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

Κλείσιμο
Ενδεικτικά αναφέρω ότι βελτιώσαμε τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις από το επίπεδο του 115% στο 85%, μηδενίσαμε την εξάρτηση από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας ELA από τα 11,9 δισ. ευρώ, μειώσαμε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) από τα 35,8 δισ.ευρώ στα 27,3 δισ.ευρώ, μειώσαμε το δίκτυο από τα 660 στα 553 καταστήματα και το προσωπικό στους 12.097 εργαζομένους από 14.492 ενώ το λειτουργικό κόστος υποχώρησε κατά 200 εκ.ευρώ στο 1 δισ.ευρώ. Ο δείκτης RoA από ζημίες, γύρισε θετικός στο επίπεδο του 0,3%».

Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς - με κερδοφορία για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο - είναι ενδεικτικά της βελτίωσης σε όλα τα επίπεδα και καταγράφουν την ενδυνάμωση της Τράπεζας, η οποία δεσμεύεται για το 2019 να ενισχύσει την οικονομία με νέα δάνεια ύψους 4 δισ.ευρώ, σύμφωνα με τον CEO της Πειραιώς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης