13η σύνταξη: Ψυχρολουσία στα ΑΤΜ - Κουτσουρεμένη η παροχή

13η σύνταξη: Ψυχρολουσία στα ΑΤΜ - Κουτσουρεμένη η παροχή

Λιγότερα χρήματα απ' όσα είχαν υπολογίσει βλέπουν στους λογαριασμούς τους οι συνταξιούχοι - Τα ποσά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ως παροχή ήταν τελικά μεικτές αποδοχές οι οποίες υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου έως 22% και εισφοράς υπέρ υγείας 6%

syntaksiouxoi_main02
Ψυχρολουσία περίμενε τους συνταξιούχους στα ΑΤΜ των τραπεζών καθώς διαπιστώνουν πως τα ποσά της λεγόμενης 13ης σύνταξης που άρχισαν ήδη να πιστώνονται στους λογαριασμούς είναι κουτσουρεμένα και σημαντικά μικρότερα απ' ό,τι είχαν υπολογίσει.

Συγκεκριμένα τα ποσά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ως παροχή ήταν τελικά μεικτές αποδοχές οι οποίες υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου έως 22% και εισφοράς υπέρ υγείας 6%.


Έτσι για παράδειγμα ένας συνταξιούχος με σύνταξη 1100 ευρώ δικαιούνται ως 13η σύνταξη 300 ευρώ. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα ο φόρος είναι 15% και η παρακράτηση της εισφοράς υπέρ υγείας 6%. Το καθαρό ποσό αν αφαιρέσουμε την παρακράτηση είναι 265 ευρώ.

Άλλος συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1080 και δικαιούται 300 ευρώ , επιβαρύνεται με υψηλότερο φόρο και το καθαρό ποσό που θα λάβει είναι 240 ευρώ .

Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή θα λάβουν μία πλήρη κύρια σύνταξη. Σ αυτή την περίπτωση θα πάρουν 470 ευρώ καθώς δεν υπάρχει παρακράτηση φόρου Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 800.000 συνταξιούχοι.

- Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη 501-600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 350.000 συνταξιούχοι. Για παράδειγμα, το καθαρό ποσό που λαμβάνει όποιος δικαιούται 420 ευρώ είναι 394 ευρώ.

Κλείσιμο
- Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη 601-800 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους. Θα εισπράξουν από 300 έως 500 ευρώ. Κατά μέσο όρο θα λάβουν 400 ευρώ. Το καθαρό ποσό που θα εισπράξουν είναι 376 ευρώ.

-Οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη 900 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξης . Αν υποθέσουμε ότι λαμβάνουν 450 ευρώ , το καθαρό ποσό τους θα είναι 324 ευρώ.




Τα δίνουν όλα πριν από τις κάλπες

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση ακολουθεί το δόγμα «το αφεντικό τρελάθηκε»  τα τελευταία εικοσιτετράωρα πριν από τις κάλπες των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.  Με δεδομένα τα δημοσκοπικά ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία οι προεκλογικές παροχές Τσίπρα δεν επέφεραν σπουδαία αποτελέσματα για το κυβερνών κόμμα στην πρόθεση ψήφου, η κυβέρνηση επιδίδεται σε μπαράζ πρόωρων πληρωμών, με στόχο να φτάσουν στην κάλπη κυρίως οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι με την αίσθηση του γεμάτου πορτοφολιού. 

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου των 120 δόσεων, ακολούθησε καταιγίδα τροπολογιών - έξτρα «θετικών ρυθμίσεων» που περιλαμβάνουν από ειδικά επιδόματα στους φρουρούς των καταστημάτων κράτησης μέχρι βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού και τον ΕΝΦΙΑ. Οι διατάξεις αυτές προστέθηκαν άρον άρον σε νομοσχέδιο για την «κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και των συνεκτελεστών της διαθήκης της Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου».

Σήμερα, η κυβέρνηση προχώρησε σε αναγγελίες  πρόωρων πληρωμών με στόχο η πλειονότητα των συνταξιούχων να έχει πληρωθεί πριν και όχι μετά τις κάλπες: Οι περισσότεροι λαμβάνουν τις συντάξεις τους την προτελευταία εργάσιμη κάθε μήνα. Όμως, οι  συντάξεις του Ιουνίου θα πληρωθούν σχεδόν μία εβδομάδα νωρίτερα!

Η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ανακοίνωσε ότι, για την οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων, οι συντάξεις του μηνός Ιουνίου θα καταβληθούν στους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τους λοιπούς συναφείς φορείς και το Δημόσιο, νωρίτερα, ήτοι την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019 και στους συνταξιούχους που προέρχονται από τους πρώην φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, την Τρίτη 28 Μαΐου 2019. Δηλαδή οι συντάξεις θα δοθούν  στους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ δύο ημέρες πριν τις κάλπες!

Έτσι, από την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019 ξεκινά η καταβολή των συντάξεων του Ιουνίου 2019. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 4 Ιουνίου. Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων:

-Το Δημόσιο θα καταβάλει τις συντάξεις στις 24 Μαΐου 2019 ημέρα Παρασκευή.
-Το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις στις 24 Μαΐου 2019 ημέρα Παρασκευή.
-Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλει τις συντάξεις στις 28 Μαΐου 2019 ημέρα Τρίτη.
-Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 28 Μαΐου 2019 ημέρα Τρίτη.
-Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλουν τις συντάξεις στις 30 Μαΐου 2019 ημέρα Πέμπτη.
-Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις στις 4 Ιουνίου 2019 ημέρα Τρίτη.

Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες θα πληρωθούν στις 28 Μαΐου 2019.

Τα υπόλοιπα Ταμεία του υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 30 Μαΐου 2019, ημέρα Πέμπτη. Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν στις 30 Μαΐου 2019 ημέρα Πέμπτη.

Μετά τις συντάξεις Ιουνίου, όμως, πιστώνονται στους λογαριασμούς των συνταξιούχων και η 13η σύνταξη: Αρχικά ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος είχε κάνει γνωστό ότι αυτή η παροχή θα δινόταν τη Δευτέρα, 20 Μαϊου. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το μεικτό ποσό της 13ης σύνταξης καθορίζεται με βάση τη μηνιαία κύρια σύνταξη, ως εξής:

α) Για ποσό έως και 500 ευρώ, σε ποσοστό 100%.

β) Για ποσό από 500,01 έως και 600 ευρώ, σε ποσοστό 70%.

γ) Για ποσό από 600,01 έως και 1.000 ευρώ, σε ποσοστό 50%.

δ) Για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστό 30%.

Αν το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις, το ποσό της 13ης σύνταξης καθορίζεται με βάση το άθροισμά τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης