Συντάξεις: Οι 11 περικοπές που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και ξέχασε στο προεκλογικό του σποτ

Τα βαρύτερα χτυπήματα για τις συντάξεις ήταν η «σφαγή» των επικουρικών έως 50%, η κατάργηση του ΕΚΑΣ,  η παρακράτηση των αναδρομικών για σχεδόν ένα έτος και οι αυξημένες εισφορές υπέρ υγείας

Οι περικοπές στις συντάξεις παρείχαν πρόσφορο έδαφος για να οξυνθεί η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδόν μια εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Το βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι έως το 2014 οι συντάξεις κόπηκαν 11 φορές αλλά από το 2015 και μετά σταμάτησε ο χρόνος και άρχισαν οι παροχές.

video placeholder


Στο δικό της σποτ η ΝΔ θυμίζει ότι επί της σημερινής κυβέρνηση μειώθηκε το ΕΚΑΣ, με το νόμο Κατρούγκαλου συρρικνώθηκαν έως 38% οι αποδοχές των νέων συνταξιούχων ενώ και παλιές συντάξεις περικόπηκαν μέσω της αυξημένης παρακράτησης υπέρ υγείας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΝΔ «κάθε συνταξιούχος έχασε επί ΣΥΡΙΖΑ 2.056 ευρώ το χρόνο»Η αλήθεια είναι ότι τα έτη 2015-2018, ιδίως από το καλοκαίρι που τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου(4387/2016) εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι υπέστησαν άλλα 11 «χτυπήματα» κάτω από τη μέση.

Τα βαρύτερα ήταν η «σφαγή» των επικουρικών έως 50% το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2016 και η παρακράτηση των αναδρομικών για σχεδόν ένα έτος, η κατάργηση του ΕΚΑΣ και οι αυξημένες εισφορές υπέρ υγείας.

Αναλυτικά αυτές είναι οι 11 περικοπές που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:

1. Περίπου 250.000 συνταξιούχοι είδαν τις επικουρικές τους συντάξεις να μειώνονται μέχρι και 50%.Οι συνολικές μνημονιακές απώλειες για τις επικουρικές φθάνουν και το 76% .

2. Το ΕΚΑΣ συρρικνώθηκε σταδιακά ( φέτος είναι μόνο 12 ευρώ) και θα καταργηθεί ολοσχερώς το 2020 για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

3. Mερίσματα Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Οι μειώσεις για τους 285.000 συνταξιούχους του Δημοσίου ανέρχονται σε έως 60%.

4. Νέοι συνταξιούχοι. Περίπου 150.000 νέοι συνταξιούχοι μόνο για τα έτη 2016 και 2017 από όλες τις κατηγορίες, γήρατος, αναπηρίας, χηρείας έχουν μέχρι 35% μείωση στις κύριες συντάξεις τους λόγω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού από 13/5/2016 και μετά που άρχισε η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

5. Επιβλήθηκε το "πλαφόν" των 2000 ευρώ για την ατομική σύνταξη και των 3000 ευρώ ( άθροισμα πολλών κύριων συντάξεων και πολλών επικουρικών συντάξεων).

6. Βαριές απώλειες υπέστησαν οι νέες συντάξεις χηρείας στις οποίες τέθηκε και το ηλικιακό όριο των 55 ετών. Η μεγάλη αδικία θεραπεύτηκε με τον πρόσφατο νόμο για τις 120 δόσεις. Όμως δε θα έχει αναδρομική ισχύ.

7. Στις περιπτώσεις απασχόλησης συνταξιούχων η κύρια και η επικουρική σύνταξη περικόπτεται κατά 60%, χωρίς καμιά πρόβλεψη για μικρότερο ποσοστό στις περιπτώσεις χαμηλοσυνταξιούχων.

8. Μειώσεις θα υποστούν όσοι τολμήσουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, πριν από το όριο πλήρους συνταξιοδότησης.Ο νέος νόμος προβλέπει ότι η μείωση της εθνικής σύνταξης προκειμένου για τους ασφαλισμένους που παίρνουν μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. Επιπλέον, το αναλογικό ποσό θα μειωθεί κατά 10% λόγω του ‘’πέναλτι’’.

9. Τα εφάπαξ « κουρεύτηκαν» και θα κουρεύονται κάθε χρόνο και περισσότερο καθώς θα ισχύει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ο νέος τρόπος υπολογισμού του νόμου Κατρούγκαλου.

10. Περικοπές υπέστησαν και οι προσυνταξιοδοτικές παροχές 11.000 τραπεζοϋπαλλήλων από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Αττική Τράπεζα.

11. Αυξήθηκε η παρακράτησης της εισφοράς ασθενείας(6%) και επιβλήθηκε για πρώτη φορά ισόποση εισφορά στις επικουρικές συντάξεις.

ΣΧΟΛΙΑ (102)

Απόλαυση

Μητσοτάκη και Τσίπρα στις 26/5 δεν θα είναι ανθρώπου αλλά...ελέφαντα! Ξέρετε ποιο.

Χριστίνα

Άνοιγμα τηλεόρασης με το remote του κλιματιστικού!!! Αν δεν πάθει θερμοπληξία, θα πάει από άνοια. Όσοι έχετε τέτοιους, μην τους αφήσετε να πάνε μόνοι τους στις κάλπες, γιατί σας βλέπω το βράδυ των εκλογών στη Νικολούλη.

@Πάμε από την αρχή...

Αν βάλεις όριο ηλικίας προς τα άνω ως προς το εκλέγειν τότε να επιστρέψεις πίσω τα παρακρατηθέντα από τις συντάξεις αυτών που δεν δίνεις δικαίωμα πια να ψηφίζουν. Δε θα είναι οι μακακες αυτοί που θα πληρώνουν να τρως εσυ χωρίς να ψηφίζουν!!!

Μας εσφαξε ο Τσιπρας!

Μας γονάτισε, μας διέλυσε! Τωρα ειναι η δική μας σειρά, να του κάνουμε το ίδιο στις κάλπες! Ουτε μία ψήφο στους απατεώνες συριζαίους! Ουτε μιση ψήφος! Να πανε στον αγύριστο!

Γιατί

Οι άλλοι δεν έσφαξαν, ΜΑΎΡΟ σε όλους, νέα κόμματα στην Βουλή.

5Zalis

το παραδοξο είναι ότι ανεβηκαν στην εξουσια με ψεματα, παρεμειναν στην εξουσια με ψεματα, και συνεχιζουν με ψεματα εναντια στην πλειοψηφια της κοινης γνωμης, για την διατηρηση της εξουσιας. δεν ξερω πως πρεπει να αισθάνεται κάποιος ως πολιτης μιας χωρας που κυβερναται απο πολιτικη σαβουρα, χωρις διορατικοτητα για το μελλον. υπερηφανος παντως, οχι !

Ιάκωβος

Με τα ψέματα εκλέχτηκε πρωθυπουργός, με δωράκια των 500 ευρώ και μείωση του ΦΠΑ στο παρά πέντε των εκλογών, προσπαθεί να ξεγελάσει τους πεινασμένους. Η προβατοποίηση του Ελληνα δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Το ανησυχητικό είναι οτι στην εποχή της μέγιστης πληροφόρησης, συνεχίζεται αμείωτα.

τα...

....2.400€ μου τα έκοψαν τα πρασινομπλέ λαμόγια στα 1215€. Με Τσίπρα πήρα και 23,5€ αυξησούλα. Τα 2.000€ της νουδούλας που δήθεν έχασε ο κάθε συνταξιούχος είναι τα δημιουργικά λογιστικά του Κούλη που θα κάνει μετά τις εκλογές, όπως δημιουργικά ψηφίζει τις εξαγγελίες του Τσίπρα αλλά τις καταγγέλει το νούμερο. Μα είναι τόσο νούμερο και μάλιστα περιττό, όπως οι αριθμοί...

Los Bomboneros

Ας πούμε, τις 300.000 "ξεχασμένες" προς έκδοση συντάξεις, γιατί να τις συμπεριλάβουν στο βίντεο...Η γιαγιά έχει Αλτσχάιμερ στη διαφήμιση, δεν εξηγείται αλλιώς.

elsa

Η ΝΔ υπολόγισε λάθος. Οι συνταξιούχοι έχασαν περισσότερα από €2.056. Η σύνταξή της θείας μου ήταν €980 το μήνα. Η κυβέρνηση Τσίπρα μείωσε τη σύνταξή της σε €750 το μήνα. Ως εκ τούτου, έχασε €2.750 ετησίως.

Υπάρχουν καλύτεροι από τον αλ6 εκεί έξω...

Δε λέω μάγκες καλός ο τσίπρας, αλλά υπάρχουν πολύ καλύτερα μυαλά στην Ελλάδα για Πρωθυπουργοί ρε συ και γιατί όχι μπορούμε για παράδειγμα να τους δώσουμε μια ευκαιρία ρε αδερφέ και σε αυτούς να μας σώσουν: Λοιπόν ακούστε πιθανό υποψήφιο - τρελό χαρτί: Δεν γνωρίζει καλά Ελληνικά, δεν έχει ιδέα από αγγλικά, πλήρως τεμπέλης & αμόρφωτος με πτυχίο πανεπιστημίου όμως, έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλά φεστιβάλ της ΚΝΕ, είναι εξαιρετικός στις καταλήψεις, ήταν αρχηγός σε αριστερές οργανώσεις, γνωρίζει να φτιάχνει μολότοφ και να πετάει, απίστευτος ψεύτης, χαβαλές, έχει δίκτυα σε αριστερούς κύκλους, έχει λάβει μέρος σε πάρα πολλές πορείες διαμαρτυρίας κατά της καπιταλιστικής Δύσης κλπ. Παρά τις όποιες πιθανές ομοιότητες, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν αναφέρομαι στον αλ6. Έχουμε πολλά τέτοια παιδιά στην Ελλάδα, δηλαδή με ανώτερα προσόντα από τον τωρινό Πρωθυπουργό, που μπορούμε να τα στηρίξουμε κι αυτά και να τους δώσουμε την ευκαιρία να σώσουν τις συντάξεις και γενικότερα τη χώρα και τον πλανήτη όλο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

vroytsis-arthro

O υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ανέφερε επίσης ότι με το νέο Ασφαλιστικό καταργείται η υποχρέωση επιστροφής ασφαλιστικών οφειλών για τους νέους επιστήμονες, που δημιουργούνταν με το παλαιό σύστημα, λόγω των μειωμένων εισφορών για τα πρώτα πέντε έτη ασφάλισης

20
200124125007_citigoe_iv_065

Πληθαίνουν οι προτάσεις νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων της χώρας μας, έχοντας ως αποτέλεσμα να μειώνονται και οι τιμές τους. Και, παρότι ακόμη το ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν είναι φθηνό, ας δούμε ποιο είναι το λιγότερο ακριβό που μπορεί κανείς να αποκτήσεις σήμερα.

fitch-arthro

Η ταυτόχρονη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης σε «ΒΒ» και των προοπτικών σε θετικές δίνει πρόσθετη ώθηση στην επικείμενη έκδοση 15ετούς ομολόγου, στρώνει το χαλί για νέες αναβαθμίσεις– Ο οίκος βλέπει συμφωνία Ελλάδας-δανειστών για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ από το 2021 και αναπτυξιακό άλμα 

41
fitch-ratings4343_2

«Μήνυμα» εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη - Από σταθερό σε θετικό το «outlook» και ένα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική κατηγορία η χώρα - Δεδομένη η συμφωνία για μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος - Με 15ετές ομόλογο βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές το επόμενο διάστημα - Σταϊκούρας: Δεν εφησυχάζουμε

24
simaies-ellada-europi-thesmoi

H αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα από τις 22 έως τις 24 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της πέμπτης μετά το πρόγραμμα αποστολής, είχε παραγωγικές συζητήσεις για την κατάσταση, την πρόοδο που έχει γίνει και τις βασικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, αναφέρεται σε δήλωση των θεσμών.