120 δόσεις: Ευνοϊκές αλλαγές στον νόμο για οφειλέτες μη μισθωτούς και τραπεζοϋπαλλήλους

120 δόσεις: Ευνοϊκές αλλαγές στον νόμο για οφειλέτες μη μισθωτούς και τραπεζοϋπαλλήλους

Τι προβλέπουν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής πριν από την χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου

120-doseis
Νομοτεχνικές βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής, πριν ψηφιστεί χθες το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις δίνουν ανάσα τους οφειλέτες ελεύθερους επαγγελματίες που θα βγουν στο μέλλον στην σύνταξη και θα πρέπει να αποπληρώνουν σε δόσεις τις οφειλές τους με παρακράτηση από την σύνταξη. Πρόκειται για την πάγια ρύθμιση που αφορά όσους ασφαλισμένους μη μισθωτούς συνταξιοδοτούνται και το χρέος τους παρακρατείται με δόσεις από την σύνταξή τους.

Με την νέα διάταξη, όσοι δεν υπαχθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου στις 120 δόσεις και συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον με οφειλές που τους επιτρέπουν την συνταξιοδότηση (έως 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ και έως 15.000 ευρώ στο ΕΤΑΑ) θα μπορούν να τις αποπληρώνουν με παρακράτηση 60 δόσεων από την σύνταξή τους αντί για 40 που ισχύει σήμερα.

Όπως αναφέρει η διάταξη η μετάπτωση θα γίνεται αυτόματα για το υπολειπόμενο ποσό οφειλής, το οποίο θα παρακρατείται σε έως 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης – παρακράτησης 50 ευρώ.

Η δεύτερη νομοτεχνική βελτίωση αφορά στους τραπεζοϋπάλληλους που εισπράττουν προσυνταξιοδοτική παροχή, οι οποίοι τελικά θα συμπεριληφθούν στους δικαιούχους της 13ης σύνταξης.

Πρόκειται για περίπου 8.000 συνταξιούχους , προερχόμενους από την Εμπορική, την Πίστεως και την Τράπεζα Αττικής οι οποίοι εισπράττουν προσυνταξιοδοτική παροχή από το πρ. Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων ΕΤΑΤ μέχρι να συμπληρώσουν τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που προβλέπει ο ΕΦΚΑ.

Το ποσό της 13ης σύνταξης θα υπολογιστεί με βάση το μεικτό ποσό της προσυνταξιοδοτικής παροχής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης