Rene Obermann: Το αφεντικό της Deutsche Telekom
Είναι ο νεότερος επικεφαλής διοικητικού συμβουλίου εταιρείας που μετέχει στο «κλειστό κλαμπ» των 30 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Γερμανίας
Στα 45 του χρόνια έχει μια πολυτάραχη επαγγελματική πορεία αλλά και δύο προσωνύμια ενδεικτικά του χαρακτήρα του και των μεθόδων που μετέρχεται στη διοίκηση επιχειρηματικών κολοσσών με πολυσχιδείς δραστηριότητες. Είναι ο επονομαζόμενος «Dobermann» ή «μπουλντόζα»!
Ο λόγος για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Telekom AG, Ρενέ Ομπ
Είναι ο νεότερος επικεφαλής διοικητικού συμβουλίου εταιρείας που μετέχει στο «κλειστό κλαμπ» των 30 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Γερμανίας
Στα 45 του χρόνια έχει μια πολυτάραχη επαγγελματική πορεία αλλά και δύο προσωνύμια ενδεικτικά του χαρακτήρα του και των μεθόδων που μετέρχεται στη διοίκηση επιχειρηματικών κολοσσών με πολυσχιδείς δραστηριότητες. Είναι ο επονομαζόμενος «Dobermann» ή «μπουλντόζα»!
Ο λόγος για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Telekom AG, Ρενέ Ομπερμαν (Rene Obermann).
WHO IS WHO
Γεννημένος το 1963, ο χερ Ομπερμαν βρίσκεται στο τιμόνι της μεγάλης γερμανικής τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης από τον Νοέμβριο του 2006.
Μέχρι να φτάσει εκεί όμως είχε προλάβει να χαράξει μια πορεία δυσανάλογα εντυπωσιακή με τον χρόνο που χρειάστηκε να αναρριχηθεί στα ανώτατα κλιμάκια της διεθνούς επιχειρηματικής σκηνής. Αφού ολοκλήρωσε την υποχρεωτική εκπαίδευση, εργάστηκε ως απλός υπάλληλος για περίπου δύο χρόνια σε εγκαταστάσεις συναρμολόγησης οχημάτων της BMW στο Μόναχο, εκεί όπου τόλμησε να ιδρύσει, έπειτα από δύο χρόνια και μόλις στα 23 του χρόνια, μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, την ABC Telekom.
Μέσα σε τέσσερα χρόνια οι πωλήσεις της εταιρείας προκάλεσαν το ενδιαφέρον ενός κολοσσού του εύρους της Hutchison Whampoa, η οποία εξαγόρασε την εταιρεία του χερ Ομπερμαν και προσέφερε στον ίδιο μια διευθυντική θέση στα κεντρικά γραφεία της στο Χονγκ Κονγκ.
Το 1991 η δράση του κ. Ομπερμαν κίνησε το ενδιαφέρον του κ. Kai-Uwe Ricke, τότε αντιπροέδρου της Deutsche Telekom. Ο τελευταίος έπεισε τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Ron Sommer να στρατολογήσει τον νεαρό μάνατζερ προκειμένου να διευθύνει τον κλάδο κινητής τηλεφωνίας της D.T. Οπερ και εγένετο...
Η συνέχεια ήταν όμως διαφορετική. Κι αυτό γιατί ο δυναμικός μάνατζερ απέκτησε γρήγορα τις «κατάλληλες» διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα. Σχέσεις οι οποίες, σε συνδυασμό με τον έλεγχο που ασκούσε μέχρι εκείνη την εποχή στα ανώτατα κλιμάκια της D.T. το γερμανικό Δημόσιο, έφεραν τον νεαρό Ρενέ αρχικώς στη θέση του γενικού διευθυντή Πωλήσεων της θυγατρικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της D.T., της T-Mobile Deutschland, την περίοδο μεταξύ Απριλίου 1998 και Μαρτίου 2000. Εν συνεχεία και μέχρι τον Μάρτιο του 2002 ο χερ Ομπερμαν ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της T-Mobile Deutschland και κατόπιν την ανάλογη θέση της T-Mobile International, επικεφαλής της οποίας έμεινε μέχρι τις 12 Νοεμβρίου του 2006, οπότε και επιλέχθηκε για την ανώτατη διοικητική θέση της μητρικής Deutsche Telekom!
ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ
Η αγαπημένη μέθοδος του χερ Ομπερμαν όσον αφορά στη διοίκηση κάθε επιχείρησης, ανεξαρτήτως μεγέθους και διείσδυσής της στις αγορές, είναι αυτή που εστιάζει στο δίπτυχο: ανάπτυξη - περιστολή δαπανών.
Κάτι που κατέστησε σαφές προς πάσα κατεύθυνση από την πρώτη κιόλας ημέρα που ανέλαβε επικεφαλής της D.T.
Ο κ. Ομπερμαν -όχι χωρίς εντάσεις- σχεδίασε και υλοποίησε την περικοπή εξόδων της εταιρείας με... αναδιάταξη δυνάμεων! Αρχικώς προχώρησε στη μετάταξη σχεδόν 50.000 εργαζομένων της εταιρείας σε τρεις διαφορετικές θυγατρικές της υπό το brand name T-Service. Κάτι που οδήγησε στην έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών, καθώς αυτομάτως σήμαινε και τη μείωση -κατά 9% περίπου- των μισθών των μετακινούμενων εργαζομένων αλλά και την αύξηση των ωρών εργασίας τους (σε 38 εβδομαδιαίως από 34). Σε αντάλλαγμα υποσχέθηκε διασφάλιση των θέσεων εργασίας έως το 2011.
Στόχος του -όπως ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν- η περικοπή εξόδων του ομίλου κατά 4,7 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2010.
Οσον αφορά τώρα στο δεύτερο σκέλος των σχεδίων του, αυτό της επέκτασης της εταιρείας σε τρίτες αγορές, η συμφωνία για τον έλεγχο του ΟΤΕ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που επιτυγχάνει τους τελευταίους μήνες, πίσω από την πρόσφατη εξαγορά της τέταρτης σε μέγεθος εταιρείας κινητής τηλεφωνίας των ΗΠΑ, της Sprint Nextel!
ΠΟΣΟ «ΑΞΙΖΕΙ» Ο ΡΕΝΕ ΟΜΠΕΡΜΑΝ
Κι επειδή όσο πιο δυναμικός -και αποτελεσματικός- είναι ο κάθε μάνατζερ τόσο πιο «ακριβά» κοστολογείται στην ελεύθερη αγορά, ο χερ Ομπερμαν είναι εκ των πλέον καλά αμοιβόμενων στελεχών στη γερμανική αγορά.
Συγκεκριμένα, η ετήσια αποζημίωσή του αγγίζει τα 2,4 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα ο μισθός του είναι της τάξεως των 1.041.667 ευρώ και τα μπόνους του φτάνουν το 1.375.000 ευρώ.
Εκτός αυτών, λαμβάνει σε συνταξιοδοτικές εισφορές το ποσόν των 224.480 ευρώ ετησίως και σε Stock Options το ποσόν των 77.205 ευρώ.
Συνολικά δηλαδή ετησίως αυξάνει τον τραπεζικό του λογαριασμό κατά 3.403.897 ευρώ.
Καθόλου άσχημα...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr