Ρύθμιση χρεών: Ανεβάζει τις δόσεις σε 24 και 36 η κυβέρνηση μετά την «κατακραυγή» της αγοράς

Ρύθμιση χρεών: Ανεβάζει τις δόσεις σε 24 και 36 η κυβέρνηση μετά την «κατακραυγή» της αγοράς

Ποιες βελτιώσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις, αλλά και στον ΦΠΑ - Εξαφάνισαν το υπερπλεόνασμα, πριν καν το δούμε - Τι αλλάζει (και τι μένει ίδιο) μετά τις παροχές που ψηφίζει η Βουλή

papanatsiou1
Με διορθώσεις και αλλαγές της τελευταίας στιγμής επιχειρεί η κυβέρνηση να «σουλουπώσει» το νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις χρεών και τις παροχές που ετοιμάζεται να ψηφίσει η Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μπροστά στις αντιδράσεις που έχουν ξεσηκωθεί:

- ετοιμάζει βελτίωση, με την οποία θα αυξηθούν οι δόσεις χρεών προς την εφορία για τις εταιρείες, σε έως 24 μήνες για οφειλές από τακτικούς φόρους (εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ) ή και 36 για οφειλές από έκτακτη αιτία (φόροι κληρονομιάς, πρόστιμα κλπ).

Ωστόσο, οι φορείς της αγοράς ζητούσαν τουλάχιστον 60 δόσεις (αν όχι 120 και πλήρη εξίσωση με τα χρέη των φυσικών προσώπων) αντί 18 ή 36 που προέβλεπε αρχικά το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση. Παραμένει έτσι η διάκριση μεταξύ ανταγωνιστικών επιχειρήσεων (120 δόσεις για ατομική επιχείρηση και μόλις 24 ή 36 για προσωπικές επιχειρήσεις που έχουν μορφή νομικού προσώπου όπως μονοπρόσωπες ΕΠΕ ή ΙΚΕ κλπ).

- εξετάζει αλλαγές και στον ΦΠΑ για ροφήματα που, όταν σερβίρονται, θα φορολογούνται με 24%, ενώ μη σερβιριζόμενα φορολογούνται με 13% (πχ κακάο, τσάι κλπ), για να μην προκύψει νέο «αλαλούμ» στον κλάδο της εστίασης.

Από την άλλη, δεν διαφαίνεται πως ετοιμάζονται διορθώσεις για την αδικία που παρατηρείται με την «13η σύνταξη» όπου, για ούτε ένα ευρώ μεγαλύτερη κύρια σύνταξη, οι δικαιούχοι χάνουν έως 200 ευρώ από το επίδομα: π.χ. 500 ευρώ επίδομα για 500 ευρώ σύνταξη (μικτά), αλλά 350 ευρώ επίδομα για σύνταξη 500,01 ευρώ ή 500 ευρώ επίδομα για κύρια σύνταξη 1.000 ευρώ, αλλά μόλις 300 ευρώ για σύνταξη 1000,01 ευρώ.

Τι αλλάζει άμεσα

Κλείσιμο
Με τα ως τώρα δεδομένα πάντως, η κυβέρνηση «τα δίνει όλα» ως τις 20 Μαΐου, καθώς:

- την ερχόμενη Δευτέρα θα μοιραστούν 830 εκατ. ευρώ σε 2,55 εκατομμύρια συνταξιούχους (από 325 ευρώ κατά μέσον όρο καθαρά). Το ακριβές ποσόν θα υπολογιστεί στη σύνταξη Μαΐου που έλαβαν οι δικαιούχοι και στο νομοσχέδιο αποσαφηνίζεται ότι, εκτός από όσους παίρνουν την προσωρινή, θα λάβουν το βοήθημα επιπλέον και όσοι παίρνουν σύνταξη της Πρόνοιας από τον ΟΠΕΚΑ.

- από την ίδια ημέρα θα ισχύσει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.

- νωρίτερα (ως τις 16 Μαΐου) επιδιώκεται να έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις για τις επιχειρήσεις.

«Άδεια ταμεία»

Επί της ουσίας πάντως, από το 1/4 της χρονιάς μόλις, η κυβέρνηση εξαφάνισε το υπερπλεόνασμα που υπολογίζει ότι θα προέκυπτε στα επόμενα 3/4 της χρονιάς. Οι υπολογισμοί έγιναν με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του α' τριμήνου και ο δημοσιονομικός χωρος προϋπολογίστηκε στα 1,140 δισ. ευρώ, ενώ η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ανεβάζει το τελικό κόστος στα 1,271 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, υπερβαίνει κατά 11,5% και το δημοσιονομικό υπερ-πλεόνασμα, πριν καν αυτό διαπιστωθεί ότι όντως προκύπτει (και ενώ εκκρεμούν και δεν πληρώνονται τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ «τελεσίδικα» για αναδρομικά συντάξεων, 250.000 απλήρωτες νέες συντάξεις κόστους 1,2 δισ. ευρώ και άλλες αποφάσεις του ΣτΕ ύψους πολλών δισ. που θα δημοσιευθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες ή εβδομάδες).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης