Κομισιόν για εξαγγελίες πρωθυπουργού: Θα αξιολογήσουμε τα μέτρα...

Κομισιόν για εξαγγελίες πρωθυπουργού: Θα αξιολογήσουμε τα μέτρα...

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα να τηρήσει τους στόχους, θα συζητήσουμε για να καταλάβουμε τι έχουν στο μυαλό τους - Οι αποφάσεις πρέπει να συμβαδίζουν με τις δεσμεύσεις, διαμηνύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αντέδρασε σαν να αιφνιδιάστηκε από τις ανακοινώσεις - «Δεν παρεμβαίνουμε σε πολιτικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης» το μήνυμα της Κομισιόν - Κοστολόγηση των παροχών ζήτησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών που ολοκλήρωσαν τις τριήμερες συνομιλίες με το οικονομικό επιτελείο

euro_tsakal_arthro1
Επιφυλακτική για τον δημοσιονομικό αντίκτυπο που ενδέχεται να έχουν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία μεταθέτει στις ελληνικές καλένδες την αποτίμηση των παροχών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφεύγει να απαντήσει κατηγορηματικά για τις παροχές που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να παρέμβει σε πολιτικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ωστόσο ότι το σημαντικό είναι κάθε απόφαση να συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι του Εurogroup για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και ότι το σημαντικό είναι κάθε απόφαση θα πρέπει να βρίσκεται εντός του πλαισίου της  ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας μετά την τυπική λήξη του προγράμματος στήριξης.

Οι πιστωτές ζητούν ουσιαστικά χρόνο για να τις αξιολογήσουν τις εξαγγελίες Τσίπρα, καθώς η επόμενη έκθεση  αναμένεται να δημοσιευθεί στις 5 Ιουνίου, ενώ δεν αποκλείεται η χώρα μας να βρεθεί και στην ατζέντα του Eurogroup στα μέσα του επόμενου μήνα.

«Κοστολόγηση» των παροχών Τσίπρα ζήτησαν οι εκπρόσωποι δανειστών

Εξ αποστάσεως θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και ευρωπαϊκών θεσμών για τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο, οι οποίες, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, παρουσιάστηκαν σήμερα στους τεχνοκράτες του κουαρτέτου. Οι τριήμερες συναντήσεις των δύο πλευρών στην Αθήνα για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση ολοκληρώθηκαν σήμερα και, όπως ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, «ο διάλογος για επιμέρους θέματα πρόκειται να συνεχιστεί, όπως επισημάνθηκε και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν περαιτέρω στοιχεία και αναλυτικότερη κοστολόγηση των παροχών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς και της επίπτωσης που προβλέπεται να έχουν στην κατανάλωση, στους ρυθμούς ανάπτυξης κ.λπ. Παράλληλα, θα συνεχιστεί μέσω τηλεδιασκέψεων και ανταλλαγής e-mail η εξέταση των δημοσιονομικών μεγεθών, ενόψει της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2020-2023, καθώς και μια σειρά εκκρεμοτήτων, όπως η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Η έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα ανακοινωθεί μετά τις ευρωεκλογές, στις 5 Ιουνίου.

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί

Κλείσιμο
Τις επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε και επισήμως ο Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για το ευρώ, τον Κοινωνικό Διάλογο και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, μιλώντας στο δίκτυο Bloomberg αναφορικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού της Ελλάδας, τόνισε ότι το σημαντικό είναι η χώρα μας μας να τηρήσει τους στόχους για τους οποίους έχει συμφωνήσει.

Προσπαθώντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην φανεί ότι εμπλέκεται στις πολιτικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να κάνουμε περισσότερες εις βάθος συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για να καταλάβουμε τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης