Ένας στους τρεις φορολογούμενους στο «δόκανο» των τεκμηρίων το 2018

Ένας στους τρεις φορολογούμενους στο «δόκανο» των τεκμηρίων το 2018

Οι περισσότεροι που υπέβαλαν πέρυσι φορολογικές δηλώσεις φορολογήθηκαν για εισοδήματα υπερδιπλάσια έως και δεκαπλάσια από αυτά που δήλωσαν

forologoum
Πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, καθώς μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXISnet. Μεγάλος «πονοκέφαλος» ωστόσο για τα νοικοκυριά είναι τα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 2018 πάνω από 1,9 εκατομμύρια οικογένειες και άγαμοι φορολογούμενοι (δηλαδή περίπου ένα στα τρία νοικοκυριά) κλήθηκαν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρων εισοδήματος για το 2017.

Οι περισσότεροι που υπέβαλαν πέρυσι φορολογικές δηλώσεις φορολογήθηκαν για εισοδήματα υπερδιπλάσια έως και δεκαπλάσια από αυτά που δήλωσαν, λόγω της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 31 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και τελικά, πλήρωσαν φόρους για μεγαλύτερα εισοδήματα, ύψους 6,7 εκατ. ευρώ. Στην παγίδα των τεκμηρίων πιάστηκαν κυρίως μισθωτοί, ακολούθησαν οι συνταξιούχοι και οι εισοδηματίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2018 (για τα εισοδήματα του έτους 2017):

- Τα νοικοκυριά που φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης κι όχι με βάση τα πραγματικά δηλωθέντα εισοδήματά τους ανήλθαν σε 1.929.170 ή στο 30,28% του συνόλου αυτών που υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος (6.370.099).

- Τα 697.290 αποτελούνται από μισθωτούς φορολογούμενους. Που αναγκάστηκαν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους γιατί τα εισοδήματά τους δεν κάλυπταν τα τεκμήρια διαβίωσης. Το συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα των μισθωτών οι οποίοι φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια ανήλθε σε 1,76 δισ. ευρώ περίπου. Στο ποσό αυτό οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ πρόσθεσαν άλλα 1,947 δισ. ευρώ, λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι μισθωτοί να φορολογηθούν για συνολικό ποσό εισοδήματος 3,713 δισ. ευρώ, το οποίο είναι προσαυξημένο κατά 110,31% σε σχέση με το συνολικό δηλωθέν εισόδημά τους.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης