Ξεκίνησε η διαδικασία για την έκδοση δεκαετούς ομολόγου

Ξεκίνησε η διαδικασία για την έκδοση δεκαετούς ομολόγου

Για πρώτη φορά μετά το 2010 - Το επιτόκιο αναμένεται να κινηθεί έως 3,9% - Πριν από λίγο η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά κυμαίνονταν στο 3,62%

deiktes01-mesa
Το πρώτο επίσημο βήμα για την έξοδο στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο (το πρώτο ύστερα από 9 χρόνια) έκανε σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο, ανακοινώνοντας τους αναδόχους της έκδοσης. Το βιβλίο προσφορών πιθανότατα θα ανοίξει αύριο, με στόχο να αντληθούν 2-2,5 δισ. ευρώ με απόδοση κάτω από το 4%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ανάδοχοι για την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου είναι οι ακόλουθες έξι επενδυτικές τράπεζες: Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, Credit Suisse, BNP Paribas και HSBC. Οι τρεις από αυτές (Goldman Sachs, JP Morgan και HSBC) ήταν ανάδοχοι και στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου στα τέλη Ιανουαρίου. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η έκδοση του 10ετούς θα προχωρήσει στο κοντινό μέλλον υπό την αίρεση των συνθηκών της αγοράς.

Σήμερα η απόδοση του 10ετούς κινείται στο 3,63%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2005. Έτσι, εκτιμάται ότι η απόδοση του πρώτου μεταμνημονιακού 10ετούς κρατικού τίτλου θα συγκρατηθεί κάτω από το 4%. Βασική μέριμνα του ΟΔΔΗΧ είναι να προσελκύσει η έκδοση όσο το δυνατόν υψηλότερο ποσοστό ποιοτικών επενδυτών (επενδυτικών funds με μακροπροθεσμο ορίζοντα), ακολουθώντας το παράδειγμα του 5ετούς ομολόγου του Ιανουαρίου. Στις τελευταίες επικοινωνίες μεταξύ του ΟΔΔΗΧ και των τραπεζών-αναδόχων διαπιστώθηκε πίεση των αγορών για άμεση έκδοση «και εχθές ακόμη», όπως έλεγαν πηγές με γνώση των επαφών αυτών. Έτσι, η έκδοση αναμένεται να επιτύχει σημαντική υπερκάλυψη.

Η αναβάθμιση από τη Moody’s την Παρασκευή σε Β1 από Β3 έστρωσε το χαλί για τη δεύτερη μεταμνημονιακή έξοδο στις αγορές. Οι αγορές δεν έδειξαν να προβληματίζονται από την αρνητική δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, ενώ το 5ετές ομόλογο που προηγήθηκε στο τέλος Ιανουαρίου κατέγραψε πολύ θετική πορεία. Επιπλέον, η ακύρωση του swap «Titlos», το οποίο διακρατούσε η Εθνική Τράπεζα, με αντάλλαγμα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου πριν από δύο εβδομάδες συνέβαλε καθοριστικά στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών τίτλων, καθώς το ελληνικό χρέος μειώθηκε κατά 724 εκατ. ευρώ και περιορίστηκε δραστικά η έκθεση σε επιτοκιακό κίνδυνο.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου είχε εκδοθεί επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου στις 11 Μαρτίου 2010 με εφιαλτικά υψηλό κουπόνι, που έφθασε το 6,25%, και απόδοση 6,39%, αποδεικνύοντας πως οι πόρτες των αγορών ουσιαστικά ήταν πλέον κλειστές για τη χώρα. Το ομόλογο εκείνο ήταν το προτελευταίο πριν οδηγηθεί η χώρα στα Μνημόνια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης