Επενδύστε στην Ζιμπάμπουε, λέει ο Κεφαλονίτης υφυπουργός Γεωργίας της χώρας

Επενδύστε στην Ζιμπάμπουε, λέει ο Κεφαλονίτης υφυπουργός Γεωργίας της χώρας

Ο Βαγγέλης Χαριτάτος επισκέφθηκε την Ελλάδα προσκεκλημένος του Τέρενς Κουίκ

terens-zimbabnue-ena
Ανοίγοντας πολλά παράθυρα για τη δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στην Ζιμπάμπουε, ολοκλήρωσε την πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα ως υφυπουργός Γεωργίας και Υδάτων της αφρικανικής αυτής χώρας, Βαγγέλης Χαριτάτος. Ο κ. Χαριτάτος είναι ο πρώτος Έλληνας δεύτερης γενιάς, από πατέρα Κεφαλλονίτη και μητέρα από την Τήνο, που αναλαμβάνει υπουργικό πόστο σε αυτήν την υποσαχάρια χώρα των 14 εκατομμυρίων, με τον πατέρα του στο παρελθόν να έχει διατελέσει γερουσιαστής.

Η πρώτη διμερής συνάντηση του έγινε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ -η πρώτη Έλληνα υπουργού μετά από 46 χρόνια- ο οποίος τον είχε επισκεφθει στο Χαράρε τον περασμένο Νοέμβριο και του είχε απευθύνει επίσημη πρόσκληση να έλθει στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών, συζήτησαν κυρίως θέματα που σχετίζονται με την εκεί πολύ δυναμική ελληνική παροικία, στο πλαίσιο της οποίας δραστηριοποιείται και το Ελληνο-Ζιμπαμπουανό Εμπορικό και Επιχειρηματικό Επιμελητήριο, που χρόνια τώρα επιδιώκει να συνεργαστεί με εταιρείες από την Ελλάδα.

Οι ειδικότερες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ζιμπάμπουε για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων, μετά τη συνάντηση των δύο υφυπουργών στο Υπουργείο Εξωτερικών, συζητήθηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη.

Σύμφωνα με τον κ. Χαριτάτο, αλλά και με τα όσα είχε πει ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε στον ΥΦΥΠΕΞ κ. Κουίκ, όταν τον δέχθηκε πριν από τέσσερεις μήνες στο Γραφείο του στο Χαράρε, η πατρίδα του λόγω μεγάλων προγραμματισμών σε έργα υποδομών και κτηρίων, αλλά και προγραμμάτων στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, των υδάτων και του τουρισμού, είναι πρόθυμη να ανοίξει τις πόρτες της σε ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους εξής τομείς:

- Κατασκευής αυτοκινητοδρόμων, μικρής και μεγάλης οδοποιΐας, λιμένων, φραγμάτων (ήδη εγκρίθηκε η κατασκευή 5 φραγμάτων προϋπολογισμού 5 δισ. Ευρώ), οικιστικών συγκροτημάτων κλπ.
Κλείσιμο
- Σε εταιρείες τυποποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων με παράλληλα προγράμματα εκμάθησης του αγροτικού πληθυσμού της Ζιμπάμπουε σε καινοτόμα προγράμματα, που θα μπορούσαν να διδάξουν ομάδες Ελλήνων καθηγητών και φοιτητών των εδώ Γεωργικών Πανεπιστημίων.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης