Δραγασάκης: «Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα στηρίζει επενδύσεις που δεν στηρίζουν οι άλλες τράπεζες»

Δραγασάκης: «Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα στηρίζει επενδύσεις που δεν στηρίζουν οι άλλες τράπεζες»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης περιέγραψε στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών τους στόχους του νέου φορέα και προανήγγειλε ότι θα έχει γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

4730550
Η στήριξη επενδύσεων σε νέα μοντέλα οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως η ρομποτική ή οι σύγχρονες μπαταρίες, που δεν θα μπορούσαν να αντλήσουν χρηματοδότηση από τις παραδοσιακές τράπεζες θα είναι ο κεντρικός στόχος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, όπως ανέφερε στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης.

«Θα είναι μια διαφορετική τράπεζα, θα μπαίνει εκεί που δεν μπαίνουν άλλες», τόνισε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι, μεταξύ άλλων, θα εξασφαλίζει πόρους από διεθνείς συνεργασίες, ενώ οι κρίσιμοι παράγοντες λειτουργίας της θα είναι η σαφήνεια της αποστολής της, η διακυβέρνησή της με διαφάνεια και λογοδοσία και η θέσπιση κριτηρίων αποδοτικότητας, ώστε να προσφέρει οικονομικό και κοινωνικό όφελος αλλά συγχρόνως να μην έχει «κόκκινα» δάνεια. «Με αυτές τις τρεις προτεραιότητες θα αποφύγουμε να εξελιχθεί σε μια νέα ΕΤΒΑ. Η ΕΤΒΑ υπέστη τις συνέπειες της πελατειακής λειτουργίας του κράτους και, αντί να εξυγιανθεί, ιδιωτικοποιήθηκε», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Το υπουργείο Οικονομίας έδωσε χθες σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ίδρυση της Τράπεζας, η οποία, όπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, θα έχει γραφεία στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να δοθεί έμφαση σε επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα και σε διαβαλκανικά projects. Ο υπουργός Οικονομίας εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από τη Βουλή το αργότερο μέσα στον Απρίλιο και επισήμανε ότι η Τράπεζα θα αποτελέσει μετεξέλιξη του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και «θα χρηματοδοτεί την αλλαγή και τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων».

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα προβλέπεται να λάβει ως «προίκα» 5 δισ. ευρώ από δημόσιους, κοινοτικούς και ιδιωτικούς πόρους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας, το ποσό αυτό θα ενεργοποιήσει επενδύσεις της τάξεως των 11 δισ. ευρώ. Εξάλλου, ο κ. Δραγασάκης προανήγγειλε ότι το υπουργείο Οικονομίας θα δώσει σύντομα με νόμο τη δυνατότητα κατάρτισης 5ετών και 6ετών σχεδίων δημοσίων επενδύσεων.

«Η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι ήδη εδώ», ανέφερε στο Φόρουμ ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ Αντώνης Γεωργακάκης και τόνισε ότι μέσω του ΕΤΕΑΝ δόθηκαν χρηματοδοτήσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο. Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων μέσω κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών και θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα 1 δισ. ευρώ. Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργακάκης, «όλα τα προϊόντα θα διατίθενται σε συνεργασία με εμπορικές και συνεταιρικές τράπεζες, με το δικό μας μέρος να είναι άνευ επιτοκίου. Αυτό σημαίνει πως μια επιχείρηση θα δανείζεται με μισό επιτόκιο».

Τη σημασία της Αναπτυξιακής Τράπεζας σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου το 85% των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες, υπογράμμισε ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Κριστόφ Σαντεμπί, συμπληρώνοντας πως ύστερα από 8 χρόνια λειτουργίας της γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας «κανείς δεν μπορεί να φανταστεί το πως θα ήμασταν χωρίς αυτή».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης