LIVE

Κορωνοϊός

Διαγράφει τις λάθος εισφορές των μηχανικών ο ΕΦΚΑ και ζητά μέσω sms... κατανόηση

efka1

Στις περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι κατέβαλαν τις εισφορές μέσω πάγιας εντολής σε τράπεζα ο ΕΦΚΑ τους ενημέρωσε ότι θα εμφανιστούν στον Τραπεζικό τους Λογαριασμό δύο εγγραφές, ανάληψη και, εκ των υστέρων, κατάθεση, του ποσού εισφοράς

Αναγνωρίζει τη «γκάφα» του ο ΕΦΚΑ και διαγράφει τις εισφορές ύψους 167 ευρώ που καταλόγισε κατά λάθος σε 47.034 μηχανικούς του δημοσίου. Οι εισφορές θα επαναϋπολογιστούν και θα αναρτηθούν εκ νέου μαζί με τις εισφορές του Ιανουαρίου.

Στις περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι κατέβαλαν τις εισφορές μέσω πάγιας εντολής σε τράπεζα ο ΕΦΚΑ τους ενημέρωσε ότι θα εμφανιστούν στον Τραπεζικό τους Λογαριασμό δύο εγγραφές, ανάληψη και, εκ των υστέρων, κατάθεση, του ποσού εισφοράς.

Χθες χιλιάδες μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι, διαπίστωσαν ότι από λάθος του ΕΦΚΑ έχουν χρεωθεί με επιπλέον εισφορές ελεύθερου επαγγελματία για τον Ιανουάριο του 2019, τις οποίες μάλιστα οφείλουν να εξοφλήσουν εντός μιας ημέρας - μέχρι 28/2/19. Σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν χρεωθεί εισφορές ακόμη και για ολόκληρο το 2018.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ «Κατά τη διαδικασία υπολογισμού και έκδοσης εισφορών Μη Μισθωτών Ιανουαρίου 2019, σύμφωνα με τα νέα μειωμένα ποσοστά κλάδου σύνταξης, δεν ελήφθησαν υπόψη εισοδήματα μισθωτών υπηρεσιών σε περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης. Το πρόβλημα οφείλεται σε εκ παραδρομής λανθασμένη παραδοχή στο Μηχανογραφικό Σύστημα. Ως συνέπεια, 47.034 ασφαλισμένοι εισφοροδοτήθηκαν με την ελάχιστη μηνιαία εισφορά.

Οι ασφαλισμένοι αυτοί κανονικά θα κατέβαλαν μικρότερη εισφορά από την ελάχιστη μηνιαία καθώς δεν ήταν υπόχρεοι καταβολής εισφορών για την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προέβη άμεσα στις εξής ενέργειες για άμεσα αποκατάσταση:

α. Εντοπισμός της αστοχίας παραδοχών της ΗΔΙΚΑ.

β. Υπολογισμός του πλήθους που επηρεάστηκε (47.034).

γ. Αποσύρθηκαν τα συγκεκριμένα ειδοποιητήρια και διεγράφησαν οι εγγραφές Ιανουαρίου 2019 από τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες.

δ. Αναρτήθηκε μήνυμα στη μερίδα των ασφαλισμένων αυτών στο δίκτυο ΕΦΚΑ ώστε να μην λαμβάνεται υπόψη η εισφορά Ιανουαρίου κατά τον έλεγχο προϋποθέσεων ενημερότητας και εκδόθηκε σχετικό ενημερωτικό έγγραφο.

ε. Εστάλη προσωποποιημένο μήνυμα μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους με το οποίο ενημερώθηκαν ότι:

«Αγαπητέ ασφαλισμένε, το ειδοποιητήριο εισφορών Ιανουαρίου 2019 που είχε αναρτηθεί στη μερίδα σου, προσωρινά έχει ανακληθεί διότι διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν ληφθεί τα εισοδήματά σου από μισθωτές υπηρεσίες. Ήδη διενεργείται έλεγχος επαλήθευσης με σκοπό την εκ νέου ανάρτηση μαζί με τις εισφορές Φεβρουαρίου 2019.

Στο ενδιάμεσο διάστημα οι εισφορές Ιανουαρίου 2019 δε θα είναι απαιτητές για την χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας, ικανότητας κλπ.»

στ. Αντιμετωπίστηκαν 123 περιπτώσεις παγίων εντολών και εστάλη προσωποποιημένο μήνυμα ενημέρωσης.

«Αγαπητέ ασφαλισμένε, Όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει η εισφορά Ιανουαρίου 2019 προσωρινά έχει ανακληθεί.

Επειδή δεν ήταν δυνατή η ανάκληση της εντολής είσπραξης μέσω πάγιας εντολής - λόγω προθεσμιών που τίθενται από το Διατραπεζικό Σύστημα – σας ενημερώνουμε ότι θα εμφανιστούν στον Τραπεζικό σας Λογαριασμό δύο εγγραφές, ανάληψη και, εκ των υστέρων, κατάθεση, του ποσού εισφοράς. Ευχαριστούμε για την κατανόηση»

ζ. Επιβεβαιώθηκαν οι ορθές παραδοχές στην ΗΔΙΚΑ προκειμένου να αναρτηθούν εκ νέου οι ορθές εισφορές με την έκδοση Φεβρουαρίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (3)

dim

Κάποια στιγμή (πραγματικά δεν θυμάμαι χρονικά, τα'χω χάσει με αυτά που πληρώνω) έβγαλαν κάποια αναδρομικά για τους μηχανικούς τα οποία άρχισαν να τα στέλνουν με μια αόριστη σειρά ανά εξάμηνο. Δυο χρόνια μετά αν δεν κάνω λάθος με απόφαση του ΣτΕ κάποιο μέρος των αναδρομικών αυτών θεωρήθηκε λάθος και τα νέα ειδοποιητήρια (νομίζω από το 5ο κατά σειρά και μετά) ήρθαν μειωμένα, δηλαδή τα σωστά. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι για τα πρώτα 4 που κατά το κράτος πληρώθηκε ένα ποσό λάθος ούτε λόγος ! και προφανώς δεν έχει γίνει ποτέ κάποια αναφορά το τι θα γίνει με αυτά τα ποσά...αν κάποιος γνωρίζει θα παρακαλούσα να μας πει.

syn/xos

Μπορει καποιος να μασ πει ποτε ο ΕΦΚΑ θα αρχισει να βγαζει εκαθαριστικα σημειωματα, και ποιος ειναι ο πραγματικος λογος που δεν το κανει; Η δικαιολογια για το μηχανογραφικο συστημα ειναι αστεια...

IY

Το λάθος αφορά και μηχανικούς του ιδιωτικού τομέα. Η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων έγινε το Σαββάτο 23/02, χτες ο ΕΦΚΑ αναγνώρισε το λάθος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης