Η οικογένεια Στέγγου πουλάει το «Πόρτο Καρράς»

Η οικογένεια Στέγγου πουλάει το «Πόρτο Καρράς»

Η οικογένεια βάζει πωλητήριο στο εμβληματικό ξενοδοχειακό συγκρότημα, που έχει αποτιμηθεί σε 467,4 εκατ. ευρώ - Ο υποψήφιος αγοραστής, πέραν των κεφαλαίων που θα πρέπει να διαθέσει για την αγορά του, θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς οι ανακαινίσεις φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
porto-karas_main01
Ηταν αρχές του 2004 όταν η επέκταση του «Πόρτο Καρράς», με τα σχέδια για τις 586 κατοικίες που θα χτίζονταν στο εμβληματικό συγκρότημα της Χαλκιδικής, είχε σταθεί η αφορμή για μεγάλες πολιτικές αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ, με την περίφημη «τροπολογία Πάχτα», οδηγώντας τελικά στην αποπομπή του τότε υφυπουργού Oικονομίας και τη διαγραφή εννέα βουλευτών του ΠAΣOK που τη συνυπέγραφαν.

Τώρα, μία 15ετία μετά, αυτό ακριβώς το οικιστικό κομμάτι που έχει ξεκαθαρίσει εν πολλοίς μετά από πολύχρονες αδειοδοτικές αλλά και δικαστικές διαδικασίες, γίνεται το μεγάλο ατού και μπορεί να αποτελέσει το δέλεαρ για τον επενδυτή που αναζητεί η οικογένεια Στέγγου. Το πωλητήριο έχει αναρτηθεί επισήμως πλέον εδώ και λίγες ημέρες, με τους ιδιοκτήτες να αναθέτουν τις σχετικές ενέργειες σε διεθνή ονόματα από τον τομέα των συμβούλων όπως η Cushman & Wakefield και η Profin Management Ltd, προσδίδοντας έτσι αντίστοιχα και διεθνή χαρακτήρα στην όλη διαδικασία.

Το «φιλέτο» της Χαλκιδικής και ένα από τα πιο «πλήρη επενδυτικά προϊόντα» στο τουριστικό real estate της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, όπως το ονομάζουν ακόμη και οι ανταγωνιστές του, παρουσιάζεται ήδη σε road shows του Λονδίνου προς αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος, πέραν των κεφαλαίων που θα πρέπει να διαθέσει για την αγορά του «Πόρτο Καρράς», θα πρέπει να έχει στα... υπ’ όψιν του και το ευρύ πρόγραμμα ανακαινίσεων που έχει ανάγκη το συγκρότημα και ξεπερνά, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, τα 100 εκατ. ευρώ, έστω κι αν κάποιες από τις εργασίες έχουν ήδη ενταχθεί σε επενδυτικούς νόμους.

Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί τώρα η αξία του συγκροτήματος μαζί με την (υπερ)αξία των κατοικιών που μπορούν πλέον να χτιστούν - αρκεί να αναφερθεί ότι στο τέλος του 2017 το «Πόρτο Καρράς» είχε αποτιμηθεί σε 467,4 εκατ. ευρώ και αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα νέα, αναθεωρημένα νούμερα.
stegos01
Κωνσταντίνος, Ανδρέας & Γιώργος Στέγγος

Κλείσιμο
Σημειωτέον ότι η φημολογία περί πώλησης του συγκροτήματος είχε έρθει και πάλι στο προσκήνιο πριν από μια πενταετία περίπου, εν έτει 2014, εν μέσω μάλιστα συσσωρευμένων προβλημάτων που δεν κατέστησαν ποτέ διαχειρίσιμα, με αυξανόμενες τις οφειλές από tour operators του εξωτερικού (βλ. Ρωσία), πτώση κρατήσεων και μεγάλους τριγμούς τελικά με το προσωπικό. Ωστόσο, τότε, το υψηλό τίμημα που ζητούσε η οικογένεια Στέγγου (και δη ο πατήρ Κωνσταντίνος), το οποίο κυμαινόταν -πάντα κατά τις φήμες- πέριξ του μισού δισ. ευρώ, φαίνεται ότι είχε λειτουργήσει αποτρεπτικά για ενδιαφερόμενους επενδυτές. Προ πενταετίας οι φήμες είχαν συμπεριλάβει στους ενδιαφερόμενους τους Αμερικανούς της Hines, στελέχη της οποίας, όπως λεγόταν τότε, είχαν θαυμάσει το μεγαλείο του συγκροτήματος από ψηλά με ελικόπτερο, ενώ είχαν ακουστεί και ισχυρά εγχώρια ονόματα, όπως η ΤΕΜΕΣ που διαχειρίζεται την Costa Navarino (σ.σ.: η εξαγορά της Ιονικής Ξενοδοχειακής για το «Χίλτον» Aθηνών από την ΤΕΜΕΣ από κοινού με την τουρκική Dogus πραγματοποιήθηκε αργότερα, το 2016).

Τώρα, η φημολογία περιλαμβάνει και πάλι ισχυρά ονόματα από τις ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα αυτό της Lone Star, αν και ο δρόμος, όπως αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία, είναι ακόμη μακρύς και «πάσα προσφορά δεκτή».

Εν έτει 2019 το νέο πωλητήριο έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, με τους ιδιοκτήτες να θέλουν να αξιοποιήσουν, σε πρώτη φάση, ένα από τα ατού του συγκροτήματος, που δεν είναι άλλο από το οικιστικό κομμάτι και μπορεί να δώσει πιο γρήγορα μαζεμένα κεφάλαια βελτιώνοντας τη ρευστότητα για το ιστορικό συγκρότημα και ανοίγοντας τον δρόμο, σε δεύτερη φάση, ώστε να βρεθεί επενδυτής και για το ξενοδοχειακό κομμάτι. Η συγκυρία φαίνεται να είναι καλύτερη τώρα, με δεδομένα αφενός το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, διεθνές και εγχώριο, στο τουριστικό real estate, αφετέρου το γεγονός ότι, κατά κοινή παραδοχή, το «Πόρτο Καρράς» διαθέτει το πλήρες πακέτο και αποτελεί έναν από τους ελάχιστους πλήρεις προορισμούς για τον τουρισμό της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, διαθέτοντας, πέραν του φυσικού κάλλους και των ξενοδοχείων, εγκαταστάσεις γκολφ, μαρίνα, άδεια για καζίνο, ιππικό όμιλο, οινοποιείο και φυσικά τις εκτάσεις για την κατασκευή πολυτελών κατοικιών.
porto-karas02
«Γιάννη, αυτό το κομμάτι είναι υπέροχο. Αυτό να αγοράσεις», είπε η Μελίνα Μερκούρη στον Γιάννη Καρρά όταν η ίδια και οι καλεσμένοι του εφοπλιστή στο γιοτ του αντίκρισαν την παραλία στον Τορωναίο κόλπο. Και ο Καρράς αγόρασε από τη Μονή Γρηγορίου την έκταση και έχτισε το «Πόρτο Καρράς»

Επιπλέον, η οικογένεια Στέγγου φαίνεται ότι θέλει να αξιοποιήσει τώρα και τη θετική συγκυρία για το εγχώριο real estate, ειδικά στο κομμάτι της πολυτελούς κατοικίας, ένας κλάδος που προσελκύει αυτή τη στιγμή μεγάλο αριθμό ξένων αγοραστών, έχοντας βάλει στο παιχνίδι και άλλα μεγάλα ονόματα - με πιο χαρακτηριστική την ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου, που βλέπει τις πολυτελείς κατοικίες εντός των πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων ως μια μεγάλη ευκαιρία.

Σημειώνεται ότι την περασμένη άνοιξη η Τεχνική Ολυμπιακή, ως βασικός μέτοχος του συγκροτήματος, είχε γνωστοποιήσει την (θετική γι’ αυτήν) απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, με την οποία απορρίφθηκε αίτηση ακύρωσης που άσκησε ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης κατά προηγούμενης απόφασης του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής «σχετικά με την εκδοθείσα οικοδομική άδεια για ανέγερση 526 κτιρίων με χρήση κατοικίας στο συγκρότημα “Πόρτο Καρράς”», ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για το οικιστικό τμήμα της επένδυσης. Ακριβώς το κομμάτι των κατοικιών, σε συνδυασμό με τις νέες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις δίπλα στη μαρίνα, θα μπορούσαν τώρα να αποτελέσουν αντικείμενο συμφωνίας με κάποιο από τα διεθνή -και όχι μόνο- ονόματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την επέκτασή τους στο εγχώριο τουριστικό real estate.

Θετικό για τους πωλητές όσον αφορά ειδικά στην ξενοδοχειακή δραστηριότητα αποτελεί και το γεγονός ότι οι δύο τελευταίες τουριστικές σεζόν (2017- 2018) ήταν σαφώς καλύτερες από πλευράς επισκεψιμότητας και πληροτήτων για το ξενοδοχειακό συγκρότημα, το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, είχε υποστεί τα προηγούμενα χρόνια σημαντικές απώλειες.

porto-karas03
Ευρηματικός, ο Γιάννης Καρράς δημιούργησε στο «Πόρτο Καρράς» γήπεδο γκολφ, υποδομή άγνωστη τότε για τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα

Από τον Σαλβαδόρ Νταλί έως τον Φρανσουά Μιτεράν
Η ιστορία του μυθικού ξενοδοχείου που έχτισε ο εφοπλιστής Γιάννης Καρράς και τα «χρυσά χρόνια»

Η καταιγίδα λυσσομανούσε εκείνο το απόγευμα του 1963, αλλά ο Γιάννης Καρράς δεν ανησυχούσε για τα μποφόρ και τα κύματα. Το σκάφος του μπορούσε να αντεπεξέλθει και ο ίδιος είχε πάρει το τιμόνι στα χέρια του και το οδηγούσε.

Οι καλεσμένοι του ήταν λίγο ανήσυχοι, αλλά όταν ο εφοπλιστής οδήγησε την «Καρίτα» του μέσα στον Τορωναίο κόλπο και η καταιγίδα κόπασε, το θέαμα ήταν μαγικό. Ο γιος του Κώστας και η γυναίκα του Μαργαρίτα μαζί με κάποιους καλεσμένους βγήκαν στο κατάστρωμα. Ο ήλιος φώτιζε ένα μαγικό τοπίο με καταπράσινους λόφους, που κατέληγαν σε μια αμμουδιά με ψιλή άμμο και τιρκουάζ νερά, θέαμα που έκανε τη Μελίνα Μερκούρη να πει στον εφοπλιστή: «Γιάννη, αυτό το κομμάτι είναι υπέροχο. Αυτό να αγοράσεις». Ο Καρράς, που εκείνη την περίοδο ήταν ένας από τους πλέον ισχυρούς Ελληνες εφοπλιστές, δεν ξέχασε το μέρος, παρόλο που είχε μεταβεί στη Χαλκιδική μαζί με τους φίλους του για τον εορτασμό των 1.000 χρόνων του Αγίου Ορους. Ανθρωπος που έβλεπε πολύ μπροστά από την εποχή του, οραματίστηκε έναν επίγειο παράδεισο και δεν θα έκανε πίσω ούτε βήμα προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά το «Πόρτο Καρράς». Ενα ξενοδοχείο που όμοιό του δεν υπήρχε ούτε για αστείο εκείνα τα χρόνια στη Σιθωνία και στην υπόλοιπη Χαλκιδική, το οποίο έμελλε να γράψει τη δική του ξεχωριστή ιστορία.

Μπροστά από την εποχή του
porto-karas04
Η «Βίλα Γαλήνη» αποδείχτηκε το ιδανικό καταφύγιο διασημοτήτων όπως ο Φρανσουά Μιτεράν

Ο αείμνηστος εφοπλιστής δεν δίστασε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσει από τη Μονή Γρηγορίου τα 17.630 στρέμματα που του έκλεψαν την καρδιά. Στα επόμενα τρία χρόνια αποξήρανε τα έλη και τους βάλτους με τόνους χώματος και το 1968 ξεκίνησε την κατασκευή του ξενοδοχείου που θα άλλαζε τα τουριστικά δεδομένα στην περιοχή. Δύο χρόνια αργότερα άρχισε να χτίζεται η περίφημη «Βίλα Γαλήνη» που δεσπόζει πάνω σε έναν λόφο, καρφωμένη στον γκρεμό, η οποία ήταν και το ησυχαστήριο του εφοπλιστή. Το ξενοδοχείο, σχεδιασμένο αρχικά από τον εμπνευστή του περίφημου αισθητικού κινήματος Bauhaus, Βάλτερ Γκρόπιους, ήταν μακράν ό,τι καλύτερο είχε η Χαλκιδική. Ευρηματικός, ο Γιάννης Καρράς δημιούργησε γήπεδο γκολφ, υποδομή άγνωστη για ξενοδοχείο στην Ελλάδα, φροντίζοντας μάλιστα οι πελάτες να απολαμβάνουν τη μέγιστη εξυπηρέτηση.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Γεώργιος Ράλλης, λάτρεις και οι δύο του ευγενούς αυτού σπορ, τίμησαν δεόντως το «Πόρτο Καρράς», που τα επόμενα χρόνια γνώρισε μεγάλες δόξες. Εκτός από το γκολφ, ο εφοπλιστής δημιούργησε μαρίνα και τους περίφημους αμπελώνες, όπου εξακολουθούν να παράγονται ορισμένα φημισμένα κρασιά. Ενα από αυτά είναι ο «Πορφυρογέννητος», ένα κόκκινο κρασί που αφού αναπαυτεί για δύο χρόνια σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, παλαιώνει για 15 χρόνια στο μπουκάλι. Πρόκειται για μια σύνθεση από Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc και Λημνιό, το οποίο παρουσιάστηκε μόνο τρεις φορές στην ιστορία του ξενοδοχείου. Η πρώτη σοδειά ήταν του 1975, η δεύτερη του 1993 και η τρίτη του 2001, με τις φιάλες του να είναι από τις πλέον δυσεύρετες σήμερα και τιμές που φτάνουν γύρω στα 500 ευρώ το μπουκάλι! Το γεύτηκαν σχεδόν όλοι οι διάσημοι πελάτες του μυθικού ξενοδοχείου, Ελληνες και ξένοι που απόλαυσαν στιγμές ηρεμίας και χαράς χωρίς να τους ενοχλεί κανείς σε αυτό τον επίγειο παράδεισο.

Ροκφέλερ, Κένεντι, Νταλί και Αραβες
porto-karas05
Ο Σαλβαδόρ Νταλί στη σουίτα του στη «Βίλα Γαλήνη»

Η «Βίλα Γαλήνη» αποδείχτηκε το ιδανικό καταφύγιο των διασημοτήτων που επισκέφθηκαν το ξενοδοχείο και τα 2.500 τ.μ. της αποτελούν ακόμη και σήμερα ένα πρότυπο αρχιτεκτονικής και αισθητικής. Πλακάκια που ήρθαν από το Μεξικό, πέτρα Καβάλας και άλλα μοναδικά υλικά έσμιξαν για την κατασκευή αυτής της εντυπωσιακής κατοικίας, τα μπάνια της οποίας διακόσμησε ο Ιβ Σεν Λοράν.

Αν οι τοίχοι της μπορούσαν να μιλήσουν, όπως λένε άνθρωποι που έχουν εργαστεί στο ξενοδοχείο εδώ και χρόνια, οι ιστορίες με πολιτικούς, επιχειρηματίες, μεγιστάνες του πλούτου και jet setters θα γέμιζαν άνετα τις σελίδες ενός μεγάλου βιβλίου. Λένε ότι κάποια από τα έργα του Σαλβαδόρ Νταλί που υπάρχουν μέσα χαρίστηκαν από τον ίδιο όταν πέρασε ένα μέρος των διακοπών του ινκόγκνιτο σε αυτό το μαγικό μέρος, απολαμβάνοντας τη θάλασσα και τον ήλιο. Δεν ήταν ο μόνος φυσικά. Μέλη της οικογένειας Ροκφέλερ, ο Τζον Κένεντι τζούνιορ, η βασίλισσα Τζουλιάνα της Ολλανδίας, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, η Ιρα Φον Φίρστενμπεργκ, η Μαργκότ Φοντέιν και σεΐχηδες από τα Αραβικά Εμιράτα άφησαν το στίγμα τους σε αυτή την ευλογημένη γωνιά.

Κάποιοι θυμούνται ακόμη την ελίτ της Θεσσαλονίκης να δίνει αδιάλειπτα το «παρών» κάθε καλοκαίρι στο «Πόρτο Καρράς» για τις διακοπές της. Η πανίσχυρη τότε εκδότρια Κατερίνα Βελλίδη είχε φιλοξενήσει σε μία από τις καμπάνες του «Village In» τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ στις υπόλοιπες η Λένα Εμφιετζόγλου, ο Στέλιος Μπουτάρης και πολλοί άλλοι συναγελάζονταν καθημερινά. Μετά τον θάνατο του Γιάννη Καρρά το 1989 το ξενοδοχείο πέρασε στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας για τα επόμενα δέκα χρόνια, μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Στέγγος.

Από τον Σημίτη στο σφυρί
porto-karas06
Ο Τζόνι Χαλιντέι και η Σιλβί Βαρτάν με τον Γιάννη Καρρά

Η οικογένεια Στέγγου παραμένει για πολλούς ένα μυστήριο, αφού φρόντιζε πάντα να κρατάει ένα πολύ χαμηλό προφίλ σε ό,τι αφορούσε την ιδιωτική ζωή των μελών της. Δεν επιθυμούν επ’ ουδενί τη δημοσιότητα, εκτός από αυτήν που έχει να κάνει αυστηρά με τη δραστηριότητά τους στον τομέα των κατασκευών ή το «Πόρτο Καρράς». Ο πατριάρχης της οικογένειας, Κωνσταντίνος Στέγγος, εξακολουθεί να κρατάει τα ηνία του ομίλου, στον οποίο συμμετέχουν οι γιοι του Γιώργος και Ανδρέας.

Ηταν αυτός που συνόδεψε τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2003 στο «Πόρτο Καρράς». Σε εκείνη τη Σύνοδο οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν το προνόμιο να απολαύσουν τον «Πορφυρογέννητο» του 1993, ο οποίος συνόδευσε ένα από τα γεύματά τους. Λίγα χρόνια αργότερα έλαμπε ως περήφανος παππούς στη βάφτιση του εγγονού του -παιδί του Γιώργου και της Μαρίνας Στέγγου-, με εκατοντάδες καλεσμένους. Μετά το μυστήριο ακολούθησε πάρτυ στη «Βίλα Γαλήνη», ενώ όλοι οι προσκεκλημένοι φιλοξενήθηκαν δωρεάν στο ξενοδοχείο που, όπως έγινε γνωστό, βγαίνει προς πώληση. Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με κάποιους, έχει χάσει στο πέρασμα των χρόνων κάτι από την αρχική αίγλη του, κάτι αναπόφευκτο αφού στη Χαλκιδική υπάρχουν πλέον και άλλες κορυφαίες ξενοδοχειακές μονάδες. Πολλοί όμως λένε ότι τίποτε δεν συγκρίνεται με τη γαλήνη που επικρατεί όταν ο ήλιος αρχίζει να δύει στον Τορωναίο κόλπο τα βράδια του καλοκαιριού. Εκεί όπου ο Γιάννης Καρράς έδεσε για πρώτη φορά πριν από μισό αιώνα και μαγεύτηκε τόσο που αποφάσισε να χτίσει ένα ξενοδοχείο που συνεχίζει να υπάρχει περιμένοντας καλύτερες μέρες.

Δείτε βίντεο: Η οικογένεια Στέγγου πουλάει το «Πόρτο Καρράς»
Η οικογένεια Στέγγου πουλάει το «Πόρτο Καρράς»


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης