Επίθεση κυβέρνησης στους βιομηχάνους για την ακρίβεια
«Όταν οι επιχειρηματίες τα περιμένουν όλα από το κράτος, δεν μπορεί να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» διεμήνυσε προς τον ΣΕΒ ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης σε μία ομιλία με σαφώς πολιτική χροιά, όπως άλλωστε και αυτή του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου που είχε προηγηθεί.
Μάλιστα, ο υπουργός κριτίκαρε και την στάση των επιχειρήσεων στο θέμα των αυξήσεων αγαθών στην αγορά, επισημαίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο παίρνουν πίσω τις μισθολογικές αυξήσει
«Όταν οι επιχειρηματίες τα περιμένουν όλα από το κράτος, δεν μπορεί να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» διεμήνυσε προς τον ΣΕΒ ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης σε μία ομιλία με σαφώς πολιτική χροιά, όπως άλλωστε και αυτή του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου που είχε προηγηθεί.
Μάλιστα, ο υπουργός κριτίκαρε και την στάση των επιχειρήσεων στο θέμα των αυξήσεων αγαθών στην αγορά, επισημαίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο παίρνουν πίσω τις μισθολογικές αυξήσεις που δίνουν ως εργοδότες στους εργαζόμενους!
«Πρέπει και οι επιχειρηματικοί φορείς να συμβάλλουν με τη σειρά τους στην ενίσχυση του ανταγωνισμού, στην αντιμετώπιση ολιγοπωλιακών καταστάσεων και στη συγκράτηση των αυξήσεων των τιμών. Δεν έχει κανένα νόημα να συμφωνούνται μισθολογικές αυξήσεις, και μετά να φαλκιδεύονται από την πλευρά κάποιων επιχειρήσεων και κάποιων κλάδων με αντίστοιχες ή και μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της ομιλίας του κ. Αλογοσκούφη.
Πιο … διακριτική ήταν η αντιμετώπιση των επιχειρηματιών από τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, στην ομιλία του οποίου, πάντως, ήταν σαφείς οι παραινέσεις
Ειδικά ως προς το μέτωπο της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά :
«Οφείλουμε, παράλληλα, να συγκροτήσουμε ένα πανίσχυρο μέτωπο απέναντι σε φαινόμενα αισχροκέρδειας, νοθείας, απάτης.
Να συμβάλουμε, ώστε να αποφευχθούν δευτερογενείς αρνητικές επιπτώσεις από τον εισαγόμενο πληθωρισμό.
Να μεριμνήσουμε ώστε τα προϊόντα μας να φτάνουν στον καταναλωτή με υψηλή ποιότητα και χαμηλές τιμές.
Να αποδείξουμε στην πράξη ότι ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά. Και, σ’ αυτό, έχουμε όλοι υποχρεώσεις: Το κράτος μέσα από τη διαρκή ενίσχυση του ρυθμιστικού και εποπτικού ρόλου του, αλλά και οι επιχειρήσεις μέσα από τον αποκλεισμό ολιγοπωλιακών πρακτικών».
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομίας υπεραμύνθηκαν της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Ο κ. Καραμανλής έκανε ειδική αναφορά στις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες πιστοποιούν ότι η ανάπτυξη στη Χώρα μας θα συνεχιστεί με ρυθμούς διπλάσιους του μέσου όρου της Ευρωζώνης, η απασχόληση θα αυξάνεται περισσότερο από 1% το χρόνο και η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται.
Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο ότι για πρώτη φορά η χώρα έχει Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο καθώς και στην ανάπτυξη στρατηγικών συμμαχιών και στην σύναψη διεθνών ενεργειακών συμφωνιών για τη μετεξέλιξη της Χώρας μας σε ισχυρό διαμετακομιστικό, εμπορικό και οικονομικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή μας.
Ο δε κ.Αλογοσκούφης στάθηκε στο ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στα 5 μέλη της ευρωζώνης με τη χαμηλότερη αύξηση του πληθωρισμού μετά τον Αύγουστο του 2007. Τόνισε επίσης ότι η χώρα μας μαζί με την Ιρλανδία απολαμβάνει τη χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη που έχει μέσο όρο 40,4%.
Επιπλέον ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι οι ελληνικές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης φθάνουν πλέον τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ έθεσε ως επόμενο στοίχημα την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr