Πότε αναμένεται τελικά να αυξήσει η ΕΚΤ τα επιτόκια

central_bank

Οι οικονομολόγοι συγκλίνουν στην εκτίμηση πως η ΕΚΤ θα αυξήσει για πρώτη φορά τα επιτόκια από το υφιστάμενο ιστορικό χαμηλό του -0,40% στο -0,20% το τέταρτο τρίμηνο του έτους

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να περιμένει μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του έτους για να αυξήσει τα επιτόκια καταθέσεων της, αργότερα δηλαδή από ό,τι αναμενόταν μόλις τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τους οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι ανέφεραν επίσης ότι οι πιθανότητες ύφεσης στην ευρωζώνη έχουν αυξηθεί.

Μέχρι τώρα, όλα έδειχναν πως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων το Δεκέμβριο (QE), η ΕΚΤ θα προχωρούσε σε μια αύξηση των επιτοκίων της το τρίτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με την καθοδήγηση της ΕΚΤ.

Ωστόσο, ένα «μπαράζ» από αδύναμα δεδομένα - συμπεριλαμβανομένων των ειδήσεων ότι η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, σχεδόν πέρασε ξυστά από μια ύφεση κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους - υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην εν λόγω δημοσκόπηση υποβαθμίζουν, έτσι, τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Οκτωβρίου.

Μολονότι θα αποφευχθεί μάλλον η ύφεση φέτος, αναμένεται πως η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα είναι βαθύτερη από τις προβλέψεις και μια περαιτέρω κλιμάκωση του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου θα είναι αρκετή για να προκαλέσει μια ήπια ύφεση», εκτιμά ο Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρωζώνη της Capital Economics.

Οι οικονομολόγοι συγκλίνουν στην εκτίμηση πως η ΕΚΤ θα αυξήσει για πρώτη φορά τα επιτόκια από το υφιστάμενο ιστορικό χαμηλό του -0,40% στο -0,20% το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

forologiki-klimaka-2

Το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, με μικρότερο δημοσιονομικό κόστος, προβλέπει μείωση του ελάχιστου συντελεστή από το 22% στο 9%, καθώς και μείωση κατά μία ποσοστιαία μόνάδα όλων των συντελεστών για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ

2
electrixc_cars

Τα κίνητρα που εξετάζονται για την αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων οχημάτων - «Θέλουμε να αποσύρουμε από τους ελληνικούς δρόμους τα αυτοκίνητα που μολύνουν το περιβάλλον», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος

9