Η ισχύς εν τη ενώσει;

Η ισχύς εν τη ενώσει;

Η Hewlett-Packard βρίσκεται μια ανάσα από την εξαγορά, έναντι ποσού 13 δισ. δολαρίων, της Electronic Data Systems, μιας από τις πλέον δραστήριες και επιτυχημένες εταιρείες παροχής υπηρεσιών πληροφορικής στις ΗΠΑ - και όχι μόνο.

Πρόκειται για μια επιλογή «στρατηγικής επέκτασης» την οποία έλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΡ Μαρκ Χαρντ, και τούτο γιατί -όπως ήδη ανέλυσαν διεξοδικά οι ειδικοί της αγοράς- μια τέτοια κίνηση είναι μονόδρομος για τη διοίκηση της ΗΡ στην προσπάθειά της να αντεπ

Η ισχύς εν τη ενώσει;

Η Hewlett-Packard βρίσκεται μια ανάσα από την εξαγορά, έναντι ποσού 13 δισ. δολαρίων, της Electronic Data Systems, μιας από τις πλέον δραστήριες και επιτυχημένες εταιρείες παροχής υπηρεσιών πληροφορικής στις ΗΠΑ - και όχι μόνο.

Πρόκειται για μια επιλογή «στρατηγικής επέκτασης» την οποία έλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΡ Μαρκ Χαρντ, και τούτο γιατί -όπως ήδη ανέλυσαν διεξοδικά οι ειδικοί της αγοράς- μια τέτοια κίνηση είναι μονόδρομος για τη διοίκηση της ΗΡ στην προσπάθειά της να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό με τη μεγάλη της αντίπαλο IBM.

Το ερώτημα είναι πλέον κατά πόσον αυτή η κίνηση της ΗΡ θα έχει το ποθητό αποτέλεσμα! Γιατί δεν έχει παρέλθει παρά μία πενταετία από την προηγούμενη κίνηση-ματ (τουλάχιστον έτσι είχε τότε χαρακτηριστεί) της ΗΡ να εξαγοράσει την ανταγωνίστριά της Compaq. Τότε είχαν δοθεί 19 δισ. δολάρια στη μεγαλύτερη εξαγορά της χρονιάς για τον κλάδο παγκοσμίως, αλλά τα αποτελέσματα, καίτοι επιτυχημένη έκτοτε η πορεία και των δύο εταιρειών, σαφώς υπολείπονται των αρχικών σχεδιασμών!

Μπορεί λοιπόν ακόμα και σήμερα η Hewlett-Packard να παραμένει ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στον χώρο της κατασκευής προσωπικών υπολογιστών, μπορεί η θυγατρική της Compaq να διατηρεί το υψηλό της μερίδιο στον χώρο των laptops, αλλά η International Business Machines Corp. (ΙΒΜ) παραμένει με τη σειρά της ηγέτιδα δύναμη στον χώρο της παροχής υπηρεσιών πληροφορικής για εταιρική χρήση. Εχει δηλαδή πελάτες που ... «γλυκοκοιτάζει» η ΗΡ.

Στόχος του κ. Χαρντ και της ΗΡ είναι η δημιουργία του λεγόμενου «one-stop shop»! Μιας εταιρείας δηλαδή που θα παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών προς τους πελάτες της, είτε αυτοί είναι ιδιώτες είτε επαγγελματίες είτε επιχειρηματικοί κολοσσοί! Η απόκτηση δε της Electronic Data φαντάζει ως το κλειδί γι’ αυτό, ως το κομμάτι που θα συμπληρώσει το παζλ!

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει μάλιστα η ανάλυση του... πελατολογίου της EDS. Περίπου 10% των συνολικών εσόδων της εταιρείας προέρχεται από συμβόλαια που διατηρεί εδώ και χρόνια με διάφορες υπηρεσίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ! Πρωτίστως δε με το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας! Εκείνος δε που πέτυχε την υπογραφή αυτών των προνομιούχων συμβάσεων ήταν ο ιδρυτής της εταιρείας, ο διάσημος και εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος Ρος Περό, ο οποίος την ίδρυσε το 1962 (με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 1.000 δολάρια!) και βάλθηκε να τη γιγαντώσει. Μέχρι το 1984 είχε εξασφαλίσει μέσω των πολιτικών γνωριμιών του δεκάδες κρατικά συμβόλαια και έτσι πέτυχε να την πουλήσει στην General Motors. Το 1996 η εταιρεία αυτονομήθηκε εκ νέου, αλλά η GM παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της!

Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή της στο… πελατολόγιο της ΗΡ θα είναι σημαντική. Ενδεικτικά οι «επαγγελματίες» πελάτες της ΗΡ αντιστοιχούν σήμερα στο 15% του κύκλου εργασιών της, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος για την Electronic Data ξεπερνά το 32%.

Το πλέον αξιοσημείωτο πάντως στην όλη υπόθεση είναι το γεγονός πως ακόμα κι αν τελεσφορήσει η προσπάθεια της ΗΡ να εξαγοράσει την Electronic Data, τα συνδυασμένα μεγέθη των δύο εταιρειών θα υπολείπονται ακόμη αυτών της ΙΒΜ!

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης