Με εβδομάδα φορολογικού Γολγοθά λέει «αντίο» το 2018

Με εβδομάδα φορολογικού Γολγοθά λέει «αντίο» το 2018

Τι καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους - Δεν έχει ξεκινήσει η συζήτηση για πιθανή παράταση στα τέλη κυκλοφορίας

eforia_oures_arthro
Με αλλεπάλληλες υποχρεώσεις προς την εφορία και όχι μόνο, ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν το 2018 οι φορολογούμενοι.

Παρά τις παροχές, τις ελαφρύνσεις και τα επιδόματα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, όπως η παράταση του νόμου Κατσέλη και ο μειωμένος ΦΠΑ στα 5 νησιά που θα έρθουν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, υπάρχουν ωστόσο αμείλικτες προθεσμίες που καλούνται να τηρήσουν οι υπόχρεοι: τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, κατάθεση πινακίδων, δήλωση αναδρομικών εισοδημάτων στην εφορία, υποβολή φορολογικών δηλώσεων θανόντων, είναι οι βασικές εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους για να αποφευχθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Έως 28 Δεκεμβρίου οι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν την τέταρτη και προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σχεδόν 5,2 εκατομμύρια υπόχρεοι θα καταβάλουν τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Λιγότερο από το ένα έκτο των οφειλετών έχει εξοφλήσει την υποχρέωσή του σε λιγότερες δόσεις.

Ακολουθεί, έως τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου, η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, τα οποία συνοδεύονται από «τσουχτερά» πρόστιμα για όσους καθυστερήσουν στην εξυπηρέτησή τους.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής ο ιδιοκτήτης του οχήματος χρεώνεται με πρόστιμο ισόποσο του τέλους για ΙΧ και 50% του τέλους εάν πρόκειται για όχημα δημόσιας χρήσης, φορτηγό ή λεωφορείο. Εάν τα τέλη είναι μικρότερα των 30 ευρώ το πρόστιμο είναι 30 ευρώ.

Κλείσιμο
Η συζήτηση για πιθανή παράταση δεν έχει ξεκινήσει καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα περιμένει τα στατιστικά των πληρωμών πριν αποφασίσει.

Το ίδιο ισχύει και για την κατάθεση των πινακίδων. Τα τελευταία χρόνια, είναι μεγάλη η ζήτηση των τελευταίων ημερών λόγω του θεσμού των «τελών κυκλοφορίας με τον μήνα». Ειδικά εταιρείες ενοικιάσεων αλλά και ιδιώτες σπεύδουν να καταθέσουν πινακίδες προσβλέποντας ότι θα τις πάρουν πίσω στις αρχές του καλοκαιριού πληρώνοντας τα μισά χρήματα.

Η τελευταία ημέρα του έτους είναι διορία και για την δήλωση και απόδοση φόρου που παρακρατείται από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Προτεραιότητα φαίνεται να δίνουν οι πολίτες στην πληρωμή των τελών κυκλοφορία, λόγω του υψηλού προστίμου, αλλά και στην καταβολή της δόσης του ΕΝΦΙΑ, από τον οποίο ωστόσο η εισπραξιμότητα αναμένεται να φτάσει λίγο πάνω από το 70% εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, καθώς οι προσαυξήσεις σε περίπτωση καθυστέρησης δεν είναι υψηλές.

Οι επιχειρήσεις εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά συνέπειας στις πληρωμές για φόρο εισοδήματος έναντι των υποχρεώσεων απόδοσης ΦΠΑ. Τα αντίστοιχα ποσοστά ξεπερνούν το 89% (για την ακρίβεια 89,26%) αναφορικά με τις εμπρόθεσμες πληρωμές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, όταν στον ΦΠΑ διαμορφώνεται σε 83,77%.

Σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία στο τέλος του 2014 παρατηρείται αυξητική τάση στις εμπρόθεσμες πληρωμές φόρου εισοδήματος από τα φυσικά πρόσωπα (από τον 65,44% σε 68,89%), οριακή θετική μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ (από 73,06% σε 74,19%), περιορισμένη μείωση στον ΦΠΑ (από 84,34% σε 83,77%) και σημαντική αύξηση στις εμπρόθεσμες πληρωμές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ( από 85,33% σε 89,26%).

Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων έχουν εκτιναχθεί κατά 188% τα χρόνια των μνημονίων, με ρυθμό αύξησης περίπου 1 δισ. ευρώ το μήνα. Πιο συγκεκριμένα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη τον Οκτώβριο ανέρχονταν σε 8,333 δισ. ευρώ, ενώ αν προσμετρηθούν μόνο οι απλήρωτοι φόροι από τις αρχές του έτους, το μέγεθος διαμορφώνεται σε 7,137 δισ. ευρώ.

Στο φαινόμενο αυτό, η εφορία προσπαθεί να «απαντήσει» με κατασχέσεις. Φέτος στο 10μηνο έγιναν 105.000 κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς, αριθμός που αντιστοιχεί σε 52 κατασχέσεις την ώρα ή περίπου σε μια κατάσχεση ανά λεπτό των εργάσιμων ημερών και ωρών. Οι κατασχέσεις μάλιστα δεν αφορούν μόνο μεγάλες οφειλές, αλλά κυρίως μικρά χρέη ακόμη και για 500 ευρώ.

Από τα στατιστικά στοιχεία της φορολογικής διοίκησης προκύπτει ότι οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν κατά περίπου 1 δισ. τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, με τα μισά από αυτά να προέρχονται από τον φόρο εισοδήματος. Επίσης, 173,6 εκατ. αφορούν απλήρωτο ΕΝΦΙΑ από ιδιοκτήτες ακινήτων, 203,1 εκατ. από ΦΠΑ που άφησαν απλήρωτο επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλα 47 εκατ. ευρώ από απλήρωτα πρόστιμα.

Συνολικά τα χρέη των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων αγγίζουν τα 103,36 δισ. ευρώ.

Πηγή: www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης