Το πετρέλαιο «έχασε» τα 50 δολάρια το βαρέλι

Το πετρέλαιο «έχασε» τα 50 δολάρια το βαρέλι

Νέα βουτιά στις τιμές του «μαύρου χρυσού» - Ο παράγοντας Τραμπ και πόσο επηρεάζει τις εξελίξεις

oil_prices_monday17
Το πετρέλαιο σήμερα βούτηξε εκ νέου, με το αργό να χάσει το φράγμα των 50 δολαρίων. Ουσιαστικά η συμφωνία ΟΠΕΚ για μείωση παραγωγής καθίσταται non-event.

Είτε 800 εκα.τ είτε 1,2 εκατ. βαρέλια μείωση παραγωγής από ΟΠΕΚ, δε σημαίνουν τίποτα εφόσον οι ΗΠΑ αφενός ασκούν το μέγιστο βαθμό εξουσίας στη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα, τη Σαουδική Αραβία (κυρίως μέσα από το αμερικανικό μονοπώλιο όπλων), αφετέρου οι ίδιες οι ΗΠα εξελίσσονται σε βασικό παίχτη της αγοράς πετρελαίου.

Για την ακρίβεια έχουν ήδη εξελιχθεί, καθώς η σχεδόν αδιάκοπη αύξηση της εγχώριας παραγωγής τους τον τελευταίο χρόνο, έχει καταστήσει πλέον τις ΗΠΑ όχι μόνο ενεργειακά αυτάρκεις, με θετικό εμπορικό ισοζύγιο, αλλά και ισχυρό παράγοντα στην τιμή, χώρια τα tweets του Τραμπ που από μόνα τους είναι ικανά να ανεβοκατεβάσουν τον μαύρο χρυσό...

Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσφατα έριξε το πετρέλαιο από τα υψηλά του (82 δολ/βαρέλι) στα 52$. Θα το ξανακάνει.

Στα $59 το Brent

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το πετρέλαιο σήμερα προχώρησε σε διαγραφή των πρότερων κερδών του στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς ενισχύθηκαν οι φόβοι ότι στις αγορές θα υπάρξει υπέρ-προσφορά, ενώ η ζήτηση δεν θα ακολουθήσει την ίδια ανοδική πορεία.

Αποτέλεσμα το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2019 για το Brent να υποχωρήσει 1,43% στα 59,42 δολάρια, ενώ το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2019 για το αμερικανικό αργό, αποδυναμώθηκε -2,77% για να διαμορφωθεί χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 50 δολαρίων στα 49,78 δολάρια.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.newmoney.gr (ΕΔΩ)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης