Πατάτες, καύσιμα και νωπά λαχανικά αύξησαν τον πληθωρισμό κατά 1% τον Νοέμβριο

Πατάτες, καύσιμα και νωπά λαχανικά αύξησαν τον πληθωρισμό κατά 1% τον Νοέμβριο

Ποιές τιμές αυξήθηκαν και ποιες μειώθηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ - Σε σχέση με τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Νοέμβριο κατά 1,5%

elstat-geniko
Αύξηση 1% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο της φετινής χρονιάς, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, επηρεασμένος κυρίως από την ανοδική πορεία των τιμών στα καύσιμα και σε ορισμένα τρόφιμα, όπως οι πατάτες και τα νωπά λαχανικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Νοέμβριο κατά 1,5%. Στην αντίστοιχη περυσινή σύγκριση η μείωση του πληθωρισμού είχε περιοριστεί στο 0,7%. Ο μέσος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2017-Νοεμβρίου 2018 παρουσίασε αύξηση κατά 0,6%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2016-Νοεμβρίου 2017. Η αύξηση αυτή είναι μικρότερη από εκείνη που είχε σημειωθεί κατά τη σύγκριση του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2016-Νοεμβρίου 2017 με το δωδεκάμηνο Δεκεμβρίου 2015-Νοεμβρίου 2016 (1,1%).

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις εντοπίστηκαν τον Νοέμβριο της φετινής χρονιάς στις πατάτες (39,3%), στο πετρέλαιο θέρμανσης (14,7%) στο φυσικό αέριο (13,1%), στο πετρέλαιο κίνησης (11,3%) και στα νωπά λαχανικά (10,3%). Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις κατεγράφησαν στο ελαιόλαδο (-8,8%), στα υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης (-5,6%), στα κρασιά (-4,5%), στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό, τους υπολογιστές και τις επισκευές τους (-4,1%) και στην κατηγορία «άλλα είδη ατομικής φροντίδας» (-3,3%).


Πιο αναλυτικά, η αύξηση του πληθωρισμού κατά 1% τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2017, προήλθε, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

· 1,0% στην Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: νωπά ψάρια, μοσχάρι, πουλερικά, γαλακτοκομικά και αυγά, νωπά λαχανικά, πατάτες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: φρούτα νωπά, αρνί και κατσίκι, ελαιόλαδο, αλλαντικά.

· 1,0% στα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στον καπνό. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα κρασιά.

Κλείσιμο
· 2,5% στην Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό.

· 0,7% στην Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.

· 2,3% στις Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), πετρέλαιο κίνησης, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στη συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς.

· 4,3% στις Επικοινωνίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

· 1,2% στα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενείακυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

· 0,7% στην Ένδυση και υπόδηση, λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

· 1,8% στα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

· 0,9% στην Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό - υπολογιστές – επισκευές.

· 0,9% στην Εκπαίδευση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

· 1,7% στα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, ασφάλιστρα οχημάτων.



Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε σε ετήσια βάση τον φετινό Νοέμβριο κατά 1,1%. Το ίδιο ποσοστό αύξησης είχε καταγραφεί και τον Νοέμβριο του 2017. Σε μηνιαία βάση, σημειώθηκε μείωση 1,6% τον Νοέμβριο του 2018, έναντι μείωσης 0,9% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ο μέσος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2017-Νοεμβρίου 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2016-Νοεμβρίου 2017, παρουσίασε αύξηση 0,8%, έναντι αύξησης 1,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2016-Νοεμβρίου 2017 με το δωδεκάμηνο Δεκεμβρίου 2015-Νοεμβρίου 2016.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης