Ο μεγαλοεπενδυτής Prem Watsa στηρίζει πλήρως τη συγχώνευση Eurobank- Grivalia

Ο μεγαλοεπενδυτής Prem Watsa στηρίζει πλήρως τη συγχώνευση Eurobank- Grivalia

Αν και είχε απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ο επενδυτής εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ανακάμψουν – Η πρόταση συγχώνευσης της Eurobank με την Grivalia Propertis θα φέρει την Fairfax Financial Holdings του Watsa στην πλειοψηφία των μετοχών 

prem_watsa
Τη στήριξή του στις ελληνικές τράπεζες προσφέρει ο μεγαλοεπενδυτής Prem Watsa, που αν και έχασε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ανακάμψουν.

Η πρόταση συγχώνευσης που υπέβαλε η Eurobank Ergasias Α.Ε. στην Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ στόχο έχει να φέρει εκ νέου κοντά τις δύο εταιρείες, στις οποίες ο Καναδός επενδυτής έχει επενδύσει πολλά την τελευταία πενταετία.

Η συμφωνία θα καταστήσει την εταιρεία Fairfax Financial Holdings Ltd. με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Watsa ως μέτοχο πλειοψηφίας με 33% μερίδιο επί των μετοχών.

«Τοποθετούμαστε μακροπρόθεσμα» δήλωσε ο Watsa, μιλώντας τηλεφωνικά στο Bloomberg. «Αγοράσαμε μετοχές όταν έγινε η ανακεφαλαιοποίηση και επενδύουμε περαιτέρω μέσω της Grivalia. Πιστεύουμε πως πρόκειται για μια πολύ καλή τράπεζα», πρόσθεσε.

Ο Watsa ίδρυσε το 1985 την Fairfax Financial. Ο επενδυτής υποστηρίζει τη συμφωνία αφότου δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι έχει ζημιωθεί με πάνω από 600 εκατ. ευρώ από το 2014. Ωστόσο, τον περασμένο χρόνο δεν έχει αλλάξει κάτι, καθώς η Eurobank έχει υποχωρήσει κατά 31%, ενώ πτώση σημειώνει και η Grivalia στην οποία κατέχει 51%.

Στόχος η μείωση των κόκκινων δανείων

Ο Watsa στηρίζει τη συγχώνευση και την τιτλοποίηση, στόχος της οποίας είναι η μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Eurobank σχεδόν στο 15% από το 39% προηγουμένως. Η τράπεζα προσπαθεί να βρει δική της λύση για τον μεγάλο όγκο των «κόκκινων δανείων], ενώ η Ελλάδα εστιάζει σε εθνική προσέγγιση για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον Ινδό επενδυτή, όταν ξεπεραστεί ο σκόπελος των προβληματικών δανείων «θα προκύψει μια πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη τράπεζα σε μια πολύ καλή θέση για να εξυπηρετήσει τους Έλληνες πελάτες καθώς και την ελληνική οικονομία».

Ο Watsa έχει επενδύσει στην Grivalia από το 2013, ενώ το 2014 μετείχε στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank. Όμως, η επένδυσή του είχε απώλειες, όταν το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στο Grexit.

«Αυτό που πέρασε η Ελλάδα ήταν μια μοναδική κατάσταση. Όταν μια χώρα υφίσταται πτώση του ΑΕΠ της κατά 25%, είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιαδήποτε τράπεζα να έχει καλή απόδοση. Πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί, χρειάζεται να έρθουν περισσότερα χρήματα. Αλλά όλα αυτά ανήκουν στην ιστορία», σχολίασε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης