Αυστηρό πλαίσιο και κυρώσεις προς αποφυγήν νέων Folli Follie

Αυστηρό πλαίσιο και κυρώσεις προς αποφυγήν νέων Folli Follie

Τροποποίηση του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση και την εποπτεία των επιχειρήσεων

draga
Θα σφίξει ο εποπτικός κλοιός για τις επιχειρήσεις με τις παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση αναφορικά με την εταιρική διακυβέρνηση με στόχο να αποτραπούν στο μέλλον απάτες τύπου Folli Follie που έχουν πλήξει «την αξιοπιστία όχι μόνο των επιχειρήσεων, αλλά δυστυχώς την αξιοπιστία και της χώρας μας», σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο και Υπ. Οικονομίας Γ. Δραγασάκη.

Μεταξύ των άμεσων προτεραιοτήτων του υπουργείου, σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη είναι η τροποποίηση του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση και την εποπτεία των επιχειρήσεων.

Έμφαση, όπως τόνισε, «θα δοθεί στην προληπτική εποπτεία και ειδικά στη μέριμνα για την έγκαιρη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων, με αυστηρές κυρώσεις σε αυτούς που τα παραβαίνουν».

«Αυτό το μέτρο και άλλα φυσικά, θα περιέχονται στο νόμο. Σε συνδυασμό με την ποινικοποίηση της ευθύνης των ελεγκτών που ήδη έχει θεσμοθετηθεί, ελπίζουμε, πιστεύουμε θα βάλουν ανάχωμα σε κρούσματα σαν αυτά τα οποία έχουν πλήξει τελευταία την αξιοπιστία όχι μόνο των επιχειρήσεων, αλλά δυστυχώς την αξιοπιστία και της χώρας μας», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη: «Δε μπορούμε να οραματιστούμε ένα παράδεισο, όπου σε μια κοινωνία που στηρίζεται στον ανταγωνισμό και το κέρδος, δε θα συμβαίνουν κι αυτά τα οποία συμβαίνουν αλλά μη γίνονται κανόνες, να μην είναι τόσο μεγάλη η συχνότητά τους και τόσοι μεγάλοι οι κίνδυνοι». Και συνέχισε: «Ζήσαμε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και στον κόσμο, μια 20ετία, 30ετία, όπου επικράτησε η άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρχει έλεγχος σε τίποτα, ό,τι οι αγορές διέπονται από μια δύναμη αυτορρύθμισης όπως έλεγαν. Και όλη η κρίση που ζήσαμε, διεθνώς, αποτέλεσμα τέτοιων αντιλήψεων ήταν. Εδώ λοιπόν διαπιστώνουμε ότι απαιτούνται πλαίσια για να λειτουργούν αποτελεσματικά οι αγορές, απαιτούνται μηχανισμοί διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος, ότι οι επιχειρήσεις βεβαίως επιδιώκουν το κέρδος και τα οφέλη για τους μετόχους, αλλά δε μπορεί να υπάρξει επιχειρηματικότητα αν ταυτόχρονα δεν υπηρετείται το συμφέρον της κοινωνίας, των εργαζομένων κτλ. (...) Αυτά είναι αρχές για να υπάρξει η κοινωνία, απλώς στη χώρα μας ξεχάστηκαν. Τώρα λοιπόν, μέσα από αυτά τα γεγονότα, πρέπει να ξαναβρούμε το δρόμο ο οποίος και την επιχειρηματικότητα ενισχύει, δημιουργεί συνθήκες ν' αναπτυχθεί, αλλά με όρους που θα υπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον. Όποιος λοιπόν μπορεί να συνδράμει σ' αυτό , είτε Τράπεζες είναι είτε άλλοι θεσμοί, εμείς είμαστε εδώ για ν' ακούσουμε τις προτάσεις τους».

Με έγκριση της ΓΣ οι οικονομικές καταστάσεις

Μια άλλη σημαντική αλλαγή έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, με τον τελευταίο νόμο περί Ανωνύμων Εταιρειών, όπως τόνισε ο υφυπουργός, Στέργιος Πιτσιόρλας. «Σε αυτό το νόμο προβλέπεται ότι από την εφαρμογή του και στο εξής είναι υποχρεωτική η έγκριση από τη Γενική Συνέλευση της εταιρείας των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων. Αυτό δεν υπήρχε ποτέ μέχρι σήμερα. Εάν αυτό εφαρμοστεί, προβλήματα σαν αυτά κάποιων εταιρειών από αυτές που αναφέρατε (σσ Folli Follie) δεν θα είχαν δημιουργηθεί ποτέ. Έγκριση ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων από τη Γενική Συνέλευση, σημαίνει ότι τουλάχιστον κανείς από τους μετόχους δεν θα μπορεί να πει, δεν το ήξερα», τόνισε ο αναπλ. Υπ. Οικονομίας.

Πηγή: www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης