Παγκόσμια Τράπεζα: Χειρότερες οι επιδόσεις της Ελλάδας σε διαφθορά, Κράτος Δικαίου και κυβερνητική αποτελεσματικότητα

greece

Tα επικαιροποιημένα στοιχεία που ανήρτησε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα για τις επιδόσεις 214 χωρών το 2017, δείχνουν ότι η Ελλάδα κατρακύλησε στον δείκτη «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» από την 96η θέση στην 101η της λίστας

Χειρότερες επιδόσεις στην κυβερνητική αποτελεσματικότητα, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, το Κράτος Δικαίου και την ποιότητα των Θεσμών και κανονισμών καταγράφει η Ελλάδα στα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, παρά τα περί του αντιθέτου «συνθήματα» της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα τα επικαιροποιημένα στοιχεία που ανήρτησε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα για τις επιδόσεις 214 χωρών το 2017, δείχνουν ότι η Ελλάδα κατρακύλησε στον δείκτη «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» από την 96η θέση στην 101η της λίστας, και βρίσκεται κάτω από πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Το γεγονός καταδεικνύει πως η χώρα μόνο την κρίση δεν έχει ξεπεράσει, αφού πέραν του δημοσιονομικού δεν καταφέρνει να επιδείξει βελτίωση σε βασικούς τομείς που διέπουν και την οικονομική ζωή. Κάτι, εξάλλου, που φαίνεται και στη διστακτικότητα των επενδυτών να έλθουν στη χώρα αλλά και τις πιέσεις που εξακολουθούν να δέχονται Χρηματιστήριο και ομόλογα παρά το αφήγημα της εξόδου απ' τα μνημόνια. Κοινώς, τα δομικά προβλήματα της χώρας παραμένουν.

Το ενδιαφέρον επίσης είναι πως συνολικά στις τέσσερις απ' τις έξι επιμέρους μετρήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας γύρω απ' την κυβερνητική αποτελεσματικότητα και τη λειτουργία των θεσμών, η χώρα μας εμφανίζει χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με αυτές που είχε το 2014, λίγο πριν την κυβερνητική αλλαγή.

Αναλυτικά, ο δείκτης κυβερνητικής αποτελεσματικότητας το 2017 υποχώρησε στις 66 μονάδες από 69 που ήταν το 2014 και 72 το 2007, τελευταία χρονιά οικονομικής ανάπτυξης πριν η χώρα «βουλιάξει» στην κρίση. Κοινώς η ποιότητα των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών και η ανεξαρτησία του κρατικού μηχανισμού παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Συγκριτικά, η επίδοση της Κύπρου, που επέστρεψε θριαμβευτικά στις αγορές την περασμένη εβδομάδα, φθάνει τις 79,8 μονάδες!

Παράλληλα ο δείκτης που μετρά την ποιότητα των Θεσμών και των κανονισμών και με τον οποίο επιχειρείται η καταγραφή της ικανότητας ενός κράτους να εφαρμόζει φιλικές προς την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα πολιτικές, έχει υποχωρήσει στις 63 μονάδες από 64 που ήταν τρία χρόνια πριν και 78 πριν από μία δεκαετία. Πρόκειται για επίδοση χαμηλότερη ακόμα και από αυτή της γειτονικής Βουλγαρίας...

Επίσης το Κράτος Δικαίου, όπως αποτυπώνεται στο σχετικό δείκτη (Rule of Law) υποχωρεί συνεχώς από το 2015 και μετά, και βρίσκεται κάτω από χώρες όπως Ρουμανία, Ιορδανία και Ναμίμπια, μετά και την πτώση από τις 57,7 εκατοστιαίες μονάδες (2016), στις 56,7 πέρυσι. Το 2007 ήταν στις 78 μονάδες.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (35)

Απολυστε ολους του κολλητους

ανεξαρτητως κόμματος και θα ανεβουμε 5 θεσεις στην παγκοσμια καταταξη μονο απο αυτο. Ξανα-βγαλτε μετα τις θεσεις μεσω ΑΣΕΠ να δουμε ποσοι απο αυτους τελικα καταφεραν να τις κερδισουν με την αξια τους. Θα εχει πολυ ενδιαφερον. Στοιχημα 5 στους 100.

Λευθέρης

Τι να μας πούνε αυτοί οι ξένοι μωρέ ;; Τον Μπαξεβάνη τον ρώτησαν ; Τον Τξανακόπουλο ; τον Καρανίκα ;; Αϊντε βρε όργανα το Κεφαλαίου κια του Καπιταλισμού, Τι να μας πείτε βρε γατάκια,,,

KolokoDrones

Τι να μας πείτε βρε γατάκια,,, that you are just filthy greeks....and get the F....k out of Europe ...! Βρομιάρηδες ραγιάδες...σπερματα των Τουρκων και Αλβανων....

χαχα

Δεν επανιδρύθηκε το κράτος;

Πολίτης

Βάλτε το άρθρο κάθε μέρα να το δουν οι ψηφοφόροι του τσίρκου, δεν μπορεί θα ξυπνήσουν καποτε από το μεθύσι και θα δουν τί έκαναν στη χώρα μας.

Ζήνα

Διαφθορά βρίσκεται στον πάτο της παγκόσμιας κατάταξης στην Ελλάδα του Τσίπρα, το διοικητικό πλαίσιο στον πάτο και αυτός ο δείκτης, το χρέος αυξάνει με Τσίπρα, οι τράπεζες που έκλεισε το δίδυμο Τσίπρα - Βαρουφάκη συνεχίζουν και παραμένουν κλειστές. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχασε πέρυσι πέντε θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη και φιγουράρει πλεον στην τελευταία θέση. Άρα λογικά υποχώρησαν οι επενδύσεις, ενώ το αύριο αναμένεται χειρότερο του παρόντος. Γιατί πατριώτες κρατάμε ακόμη τους πολιτικούς εγκληματίες του ΣΥΡΙΖΑ ?

Puffin

Ήταν δίκαιο κι' έγινε πράξη.

Απολύσεις τώρα...

Άρση της μονιμότητας, αξιολόγηση προσωπικού και κατάργηση του συνδικαλισμού των ΔΥ. Μήπως θα βοηθούσαν και μερικές παραδειγματικές απολύσεις, πριν από οποιαδήποτε αξιολόγηση; Π.χ. σε πρώτη φάση 500.000 άτομα;

ανδρέας

Υπάρχει κάποιος μετρητής τεμπελιάς; σε τι κατατάξη θα ήταν η χώρα ;

Σανοφάγος

Κάτω και από την Ναμίμπια; Σύντροφοι δεν αλλάξαμε την Ευρώπη, την Αφρική αλλάξαμε...

Σπύρος

Πραγματικά πρόκειται για χώρα απατεώνων-παρανόμων, όταν συνταξιοδοτικές εισφορές κλέβονται από εργοδότες, ΦΠΑ υπεξαιρείται από ελεύθερους επαγγελματίες, δάνεια ληστεύονται από επιχειρηματίες, φόροι-τέλη-πρόστιμα δεν καταβάλλονται από μέλη πραγματικής οικονομίας, αποδείξεις δεν κόβονται από εκπροσώπους αγοράς, καταστηματάρχες έχουν αδήλωτες εισπράξεις, ιατροί-δικηγόροι-μηχανικοί-ψυχολόγοι-λογιστές-τεχνίτες κλπ έχουν αφορολόγητα κέρδη, αφεντικά έχουν απασχολούμενους απλήρωτους ή ανασφάλιστους ή αλλοδαπούς χωρίς άδεια, υπάρχουν παραβάσεις οικονομικές-εργασιακές-τραπεζικές-ασφαλιστικές-φορολογικές-υγειονομικές-πολεοδομικές.

The Truth

Την είπες τη #@@@$!!!# σου, δεν άντεξες. Για όλα όσα αναφέρεις φταίει το ανίκανο και διεφθαρμένο προσωπικό του δημοσίου - στο οποίο να υποθέσω ανήκεις? - γιατί αν οι δημόσιοι κηφήνες λειτουργούσαν με ευθύνη αυτά τα φαινόμενα θα μειωνόντουσαν δραματικά. Δηλ, για τη φοροδιαφυγή φταίει ο διεφθαρμένος εφοριακός που τα παίρνει κάτω από το τραπέζι, για την εγκληματικότητα ο άχρηστος αστυνομικός που έχει μετατραπεί σε δημ. υπάλληλο και δεν ασκεί τα καθήκοντα του όπως πρέπει, για τους κακούς εργοδότες οι υπάλληλοι της επιθεώρησης εργασίας που ξύνονται όλη την ημέρα στα γραφεία τους και πάει λέγοντας. Παλαιότερες έρευνες που έχουν γίνει από το σώμα Επιθεωρητών Δημ. Διοίκησης αναφέρουν: "Ξέφραγο αμπέλι το δημόσιο στην τήρηση των ωραρίων". Πρέπει να το καταλάβεις πως ακόμη και τον Γερμανό αν αφήσεις χωρίς έλεγχο μετά από κάποιο διάστημα θα κλέψει το κράτος, θα παρανομήσει θα καταχραστεί. Όλα ξεκινούν από την ανικανότητα και τη διαφθορά των δημ. υπαλλήλων οι οποίοι δεν θέλουν να αξιολογούνται και να ελέγχονται γιατί δεν θέλουν να εργάζονται.

Πέτρος

Συμφωνώ χρειάζονται έλεγχοι, επιθεωρήσεις, κυνηγητό, ποινές, κυρώσεις, πρόστιμα, τιμωρίες, φυλακίσεις, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, ρευστοποιήσεις κλπ για λαμόγια επιχειρηματίες-επαγγελματίες προς αποκατάσταση της νομιμότητας και διάσωση της εθνικής οικονομίας.

Νίκος

Φίλε μου απαιτούνται και ανώνυμες τηλεφωνικές καταγγελίες σε υπουργεία, περιφέρειες, δήμους, εφορίες, αστυνομία, από καταναλωτές, πελάτες, υπαλλήλους για τις αντικανονικότητες.

IQ...

Ραδικιού !!!

IQ ;

Δημόσιος ;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

dei_main01

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την είσπραξη χρεών, κι ενώ η εταιρεία κινδυνεύει με χρεοκοπία – Ποιοι καταναλωτές είναι στο στόχαστρο της επιχείρησης – Στα 2,7 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί

45