Πώς μπορούν να γλιτώσουν το «ψαλίδι» της σύνταξης οι παράλληλα ασφαλισμένοι

sidakseis

Ρυθμίζεται το τοπίο για όσους ασφαλίζονται παράλληλα για διαφορετική δραστηριότητα, προκειμένου να διευθετήσουν την ημερομηνία συνταξιοδότησής τους 

Μεταβατικό καθεστώς προβλέπεται για όσους έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης από 13 Μαΐου 2016 έως χθες στον ένα φορέα ασφάλισης και συνεχίζουν εργαζόμενοι με την ασφάλιση του δεύτερου φορέα.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος ρυθμίζεται το τοπίο για όσους ασφαλίζονται παράλληλα για διαφορετική δραστηριότητα, προκειμένου να διευθετήσουν την ημερομηνία συνταξιοδότησής τους και να αποφύγουν το ψαλίδι 60% στη σύνταξη, λόγω εργασίας.

Εκτιμάται πως η εγκύκλιος αφορά περίπου 30.000 ασφαλισμένους εκ των οποίων οι 15.000 έχουν δυνατότητα συνταξιοδότησης και θα πρέπει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου να υποβάλλουν συμπληρωματική αίτηση συνταξιοδότησης, με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία υποβολής της πρώτης αίτησης και για τον δεύτερο πρώην φορέα κύριας ασφάλισης, πλην του Δημοσίου.

Οι επιλογές των ασφαλισμένων

-μπορούν να ανακαλέσουν την αρχική αίτηση συνταξιοδότησης, υποβάλλοντας σχετική αίτηση μέχρι 31.10.2018 και ως εκ τούτου δεν τίθεται ζήτημα εφαρμογής των διατάξεων περί απασχόλησης συνταξιούχου (ψαλίδι 60%). Ωστόσο χάνουν την αρχική αίτηση συνταξιοδότησης.

Όπως ξεκαθαρίζουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, το πλέον συμφέρον για τους παραλλήλως ασφαλισμένους είναι η προσαύξηση που δίνει ο νόμος Κατρούγκαλου σε όσους πλήρωναν υψηλές εισφορές και όχι η δικαίωση δυο ανταποδοτικών συντάξεων. Όπως ξεκαθαρίζει η χθεσινή εγκύκλιος, την προσαύξηση δικαιούνται οι παλαιοί ασφαλισμένοι που υπάγονταν υποχρεωτικά στην ασφάλιση δύο πρώην Ταμείων ή το Δημόσιο και κατέβαλαν δύο ασφαλιστικές εισφορές, όπως και οι νέοι ασφαλισμένοι, που είχαν επιλέξει να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλιση τους και στο δεύτερο φορέα καταβάλλοντας το σύνολο των προβλεπόμενων εισφορών (δεν είχαν πάρει δηλαδή την απαλλαγή του νόμου Σιούφα). Αντίθετα, δεν δικαιούνται προσαύξησης παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι, που ασφαλίζονταν υποχρεωτικά και ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε ένα μόνο Ταμείο και κατέβαλλαν μια μόνο εισφορά. Αυτοί δικαιούνται μία εθνική και μία ανταποδοτική σύνταξη. Οι επιπλέον εισφορές που καταβάλλουν από 1/1/2017 στον ΕΦΚΑ λόγω διπλής ιδιότητας και με το δεδομένο ότι ο χρόνος ασφάλισης είναι ένας (χρόνος ΕΦΚΑ), θα αυξήσουν την βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής τους σύνταξης.

Αντίθετα, όσοι κατέβαλλαν δυο εισφορές δικαιούνται προσαύξηση και η σύνταξή τους υπολογίζεται ως εξής

α) εάν ο ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μόνο σε έναν από τους πρώην φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο τότε λαμβάνει:

- εθνική και ανταποδοτική σύνταξη για το χρόνο ασφάλισης στον φορέα όπου θεμελιώνει και για το χρόνο στον ΕΦΚΑ,

- προσαύξηση σύνταξης από τον πρώην φορέα ή το Δημόσιο όπου δεν θεμελιώνεται δικαίωμα.

β) εάν ο ασφαλισμένος θεμελιώνει δικαίωμα και στους δύο πρώην φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο τότε θα λάβει το πλέον συμφέρον ποσό από τους εξής τρεις υπολογισμού : εθνική και ανταποδοτική σύνταξη για το χρόνο ασφάλισης στον ένα πρώην φορέα ή στο Δημόσιο και στον ΕΦΚΑ, καθώς και προσαύξηση σύνταξης για το χρόνο από τον άλλο πρώην φορέα ή το αντίστροφο, ή μία εθνική σύνταξη και δύο ανταποδοτικές συντάξεις.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

foto_main01

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στέκεται αρωγός στο σημαντικό κοινωφελές έργο που επιτελεί για περισσότερα από 50 χρόνια το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας και, στο πλαίσιο αυτό, στελέχη της ΕΛΠΕ παρέδωσαν στον Πρόεδρο του Κέντρου κ. Χαράλαμπο Πυρουνάκη τα κλειδιά ένας σύγχρονου επταθέσιου αυτοκίνητου, για την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών της γνωστής για το κοινωνικό της έργο «Φιλικής Φωλιάς».

lemer-solts

Οι στόχοι  του προϋπολογισμού των «19» είναι κατ’ αρχάς να ενισχυθεί η σύγκλιση μεταξύ των εταίρων και δεύτερον να σταθεροποιηθεί τη κατάσταση, με εργαλεία που θα αποτρέπουν τις σπασμωδικές αντιδράσεις και τον πανικό

mitsotakis_stournaras

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι τα «κόκκινα δάνεια» και συγκεκριμένα οι προτάσεις της ΤτΕ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο θέμα το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί μείζονος σημασίας

shfew

Πρόσθετη ενημέρωση για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Άρθρα 12 έως 14 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 της 27 Απριλίου 2016 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

attiki_odo

Με αύξηση του ποσοστού τους στην Αττική Οδό θα βρεθούν εκτός απροόπτου πριν το τέλος του έτους, η Ελλάκτωρ και η J&P Άβαξ καθώς θα ασκήσουν το δικαίωμα που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης για την πώληση του 9,88% των μετοχών που κατέχει στον αστικό αυτοκινητόδρομο η τράπεζα Πειραιώς. Πρόκειται για την δεύτερη απόπειρα της τράπεζας να εκποιήσει την συμμετοχή της καθώς η πρώτη, η οποία έγινε προ διετίας, αποδείχθηκε άκαρπη.

canabis

Ανοίγουν και με τη βούλα του κράτους οι business με τη φαρμακευτική κάνναβη. Σήμερα Δευτέρα οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας θα προβούν σε ανακοινώσεις αναφορικά με τις πρώτες άδειες που χορηγούνται για τη δημιουργία μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας. Παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθεί η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με την οποία θα απλοποιηθεί και θα επισπευστεί κατά πολύ η διαδικασία της αδειοδότησης, όπως ορίζεται στον νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη.

black_f

«Να συγκρίνουν τις τιμές στα είδη που έχουν επιλέξει και να είναι βέβαιοι ότι το όφελος από την προσφορά είναι πραγματικό», συστήνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή και διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδας