Πώς η ελληνική αγορά έχασε την εμπιστοσύνη των ξένων

agores_ksenoi

Η Ελλάδα βρίσκεται παγιδευμένη σε ένα περιβάλλον αναιμικής ανάπτυξης και οι τράπεζες, παρά τη θεαματική πρόοδο στη μείωση των κόκκινων δανείων (βλέπε τιμές πώλησης Amoeba - Πειραιώς), δεν εμπνέουν πλέον εμπιστοσύνη στους ξένους επενδυτές

Με τον ίδιο τρόπο που αγόραζαν οι ξένοι επενδυτές τις τραπεζικές μετοχές το 2015, με τον ίδιο τις ξεπουλούν σαν να μην υπάρχει αύριο. Μέσα σε 22 συνεδριάσεις από τις 3 Αυγούστου (761 μονάδες), η ελληνική αγορά έχασε την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι ελληνικές μετοχές αποτελούν για τους ξένους επενδυτές «τα μαχαίρια που πέφτουν και κανείς δεν θέλει να πιάσει» («Don’t try to catch a falling knife»).

Βασική αιτία της αποχώρησης των ξένων επενδυτών είναι η παροχολογία που εξήγγειλε η κυβέρνηση μετά την έξοδο από το μνημόνιο, σε μια περίοδο κατά την οποία θα έπρεπε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.

Τα λάθος μηνύματα προς τις αγορές εκτόξευσαν την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 4,66% και ταυτόχρονα σήμαναν ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές. Μετά την κρίση στην Τουρκία και τις αναδυόμενες αγορές, η Ελλάδα αποτελεί έναν ακόμη αδύναμο κρίκο, καθώς το Δημόσιο αδυνατεί να βγει στις αγορές να δανειστεί - το ίδιο συμβαίνει με τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα βρίσκεται παγιδευμένη σε ένα περιβάλλον αναιμικής ανάπτυξης και οι τράπεζες, παρά τη θεαματική πρόοδο στη μείωση των κόκκινων δανείων (βλέπε τιμές πώλησης Amoeba - Πειραιώς), δεν εμπνέουν πλέον εμπιστοσύνη στους ξένους επενδυτές. Τα προ προβλέψεων έσοδα των τραπεζών εμφανίζουν μείωση και, παρά την άνοδο των καταθέσεων και τη μείωση των NPLs, κάποιοι (όπως το ΔΝΤ) θεωρούν ότι θα χρειαστούν κεφάλαια, αν και μεγάλοι ξένοι επενδυτές πιστεύουν στην υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, η οποία δοκιμάστηκε και στο πιο σκληρό σενάριο των stress tests. Αμερικανικά και ευρωπαϊκά κεφάλαια δεν πείθονται από την «ανάπτυξη» στην Ελλάδα και, όπως υποστηρίζουν διαχειριστές τους στην Ελλάδα, οι ξένοι επενδυτές πιστεύουν ακράδαντα ότι δεν θα βρουν αγοραστές για τις μετοχές ούτε σε αυτές τις χαμηλές τιμές. Εξ ου και η αθρόα πώληση των τραπεζικών μετοχών.

Aπό τις αρχές Αυγούστου οι τραπεζικές μετοχές υπέστησαν ζημίες επιστρέφοντας σε μια χαμηλή κεφαλαιοποίηση (περί τα 7 δισ. ευρώ) και αποτυπώνοντας την αρνητική εικόνα που έχουν για την Ελλάδα. Οπως θα δούμε, δεν πρόκειται για μία από τις συνήθεις διαδρομές των τραπεζικών μετοχών με κεφαλαιοποίηση μεταξύ 7-10 δισ. ευρώ, αλλά για μια εδραιωμένη άποψη ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει γρήγορα στην Ελλάδα υπό τις παρούσες συνθήκες (αδυναμία growth, υψηλά κόκκινα δάνεια, δυσκολία χρηματοδότησης). Υστερα από οκτώ χρόνια κρίσης και μνημονίων στην Ελλάδα, σχεδόν όλοι στη χώρα έχουν ξεχάσει ότι τα χρηματιστήρια κινούνται όταν οι επιχειρήσεις εμφανίζουν κέρδη και η οικονομία, αντίστοιχα, σταδιακή ανάκαμψη σε όλους τους τομείς.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

oil_plat

Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 80 σεντς ή 1,4% και έκλεισε στα $59,83 ανά βαρέλι αφού νωρίτερα είχε αγγίξει τα $60 το βαρέλι φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Νοεμβρίου - Κέρδη και για το Brent

sev

Μετά από χρόνια αποβιομηχάνισης, έχει έρθει η ώρα να διασφαλίσουμε ταχύτερη ανάκαμψη, βιώσιμη και ανταγωνιστική βιομηχανία, που θα συνεισφέρει στο ΑΕΠ 12% έναντι 8,8% σήμερα επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ

euroworking_main01

Οι θεσμοί προειδοποιούν ότι εάν ο διάδοχος νόμος Κατσέλη δεν εγκριθεί, θα «παγώσουν» την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα - Έτοιμη να νομοθετήσει για την Α' κατοικία η κυβέρνηση

18