Να... «καλύψει» την ελεύθερη πτώση των επενδύσεων επιχειρεί το ΥΠΟΙΚ

ypourgeio-oikonomias-kai-oikonomikon

Με καθυστέρηση 36 ωρών παραδέχεται την μείωση κατά 5,4% αλλά δεν ανησυχεί για την πορεία της Ανάπτυξης

Να εξωραΐσει τα στοιχεία για την πτώση των Επενδύσεων επιχειρεί η κυβέρνηση ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

Ενδεικτικό του προβληματισμού που επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι εξέδωσε ανακοίνωση αργά το βράδυ της Τρίτης για τα στοιχεία που ανακοίνωσε στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας η ΕΛΣΤΑΤ. Και ενώ παραδέχεται την μείωση των Επενδύσεων κατά 5,4%, επικαλείται ειδικότερα στοιχεία -τα οποία αναζήτησε και δεν αναγράφονταν στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ- για να τονίσει πως η πτώση «οφείλεται αποκλειστικά στην πτώση του μεταφορικού εξοπλισμού ενώ όλες οι άλλες συνιστώσες των επενδύσεων παρουσίασαν σημαντική αύξηση».

Από την άλλη θεωρεί την αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% στο β΄τρίμηνο «συμβατή» με την πρόβλεψή της κυβέρνησης για την Ανάπτυξη το 2018, επειδή στο α΄τρίμηνο είχε σημειωθεί αύξηση 2,5% και, άρα, στο α΄εξάμηνο διαμορφώνεται σε 2,15%. Υπερτονίζει ότι η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά … 1% σε σχέση με πέρυσι (αν και πολύ χαμηλότερα από την αύξηση του ΑΕΠ), αλλά και την αύξηση των Εξαγωγών κατά 9,4% (στην οποία όμως προσμετρώνται και τα έσοδα από τον Τουρισμό).

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με τα στοιχεία του ΑΕΠ 2ου τριμήνου, που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

1) Ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης του 1ου εξαμήνου ανήλθε σε 2,2% και είναι συμβατός με τη σχετική πρόβλεψη του βασικού μακροοικονομικού σεναρίου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022. Αυτή είναι και η καλύτερη επίδοση οικονομικής μεγέθυνσης 1ου εξαμήνου από το 2007. Σημειώνεται επίσης ότι το ΑΕΠ αυξάνεται για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο για πρώτη φορά από την περίοδο 2005-2006. Παράλληλα, ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης του 1ου τριμήνου αναθεωρήθηκε από 2,3% σε 2,5%.

2) Εδραιώνεται η ανάκαμψη της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών ως συνέπεια της αύξησης της απασχόλησης και της βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Συγκεκριμένα, η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών (εποχικά διορθωμένα στοιχεία / αλυσιδωτοί δείκτες όγκου) αυξήθηκε κατά 1% το 2ο τρίμηνο 2018 σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2017 και κατά 0,6% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2018.

3) Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ενισχύθηκαν κατά 9,4% το 2ο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 και συνολικά κατά 8,7% στο α’ εξάμηνο.

4) Όσον αφορά τη μείωση των επενδύσεων κατά 5,4% σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2017, τονίζεται ότι αυτή οφείλεται αποκλειστικά στην πτώση του μεταφορικού εξοπλισμού, ενώ όλες οι άλλες συνιστώσες των επενδύσεων παρουσίασαν σημαντική αύξηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε: μηχανολογικός εξοπλισμός (+19,3%), εξοπλισμός τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνίας (+15,4%), άλλες κατασκευές (+6,9%), κατοικίες (+5,1%)».

ΣΧΟΛΙΑ (3)

ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ

Εμ, αφού οι φασιστες δεν αφήνουν τους μετανάστες επενδυτές να επενδύσουν στην χώρα μας, πως να έρθει η ανάπτυξη;;;

To έψαξαν πολύ να βρουν στοιχεία...

Ας μας πούν γιατί είναι κάτω και από τα επίπεδα του 2014 πρώτα, και να μη συγκρίνουν μόνον με πέρυσι.

Tony

Τον κακό τους τον καιρό και τον ανάποδο, όλους αυτούς που δεν ανησυχούν που καταστράφηκε η χώρα! !!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kats0

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς – Θα εξετάσουν το θέμα με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα

23