«Έσπασε» και τα 123 δολάρια ο μαύρος χρυσός…

«Έσπασε» και τα 123 δολάρια ο μαύρος χρυσός…

Τετάρτη ξημερώματα ώρα Ελλάδος. Στις ασιατικές αγορές η τιμή του πετρελαίου διασπά και το επίπεδο των 123 δολαρίων, έστω για λίγα λεπτά της ώρας.  

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο μαύρος χρυσός είχε επιβεβαιώσει την ... δυναμική του έχοντας περάσει και τα 122,7 δολάρια στην αμερικανική αγορά. Χωρίς να εκπλήξει κανέναν, μιας και οι ειδικοί έχουν ήδη προνοήσει να δημοσιοποιήσουν τις προβλέψεις τους για την μελλοντική διαμόρφωση των ενεργειακών τιμών. Τελευταία – χρονικά – η G

«Έσπασε» και τα 123 δολάρια ο μαύρος χρυσός…

Τετάρτη ξημερώματα ώρα Ελλάδος. Στις ασιατικές αγορές η τιμή του πετρελαίου διασπά και το επίπεδο των 123 δολαρίων, έστω για λίγα λεπτά της ώρας.  

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο μαύρος χρυσός είχε επιβεβαιώσει την ... δυναμική του έχοντας περάσει και τα 122,7 δολάρια στην αμερικανική αγορά. Χωρίς να εκπλήξει κανέναν, μιας και οι ειδικοί έχουν ήδη προνοήσει να δημοσιοποιήσουν τις προβλέψεις τους για την μελλοντική διαμόρφωση των ενεργειακών τιμών. Τελευταία – χρονικά – η Goldman Sachs με έκθεσή της στην οποία προβλέπει άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 150 δολάρια το βαρέλι μέσα στο επόμενο εξάμηνο – και πάντως αμέσως μετά την παρέλευση της θερινής περιόδου – αλλά και μέχρι τα 200 δολάρια την επόμενη διετία. 

Εν μέσω γεωπολιτικών, καιρικών, αλλά και ... τυχοδιωκτικών πιέσεων τα Συμβόλαια του πετρελαίου έχουν ανατιμηθεί κατά 98% το τελευταίο 10μηνο και φαίνεται πως οι δραματικές εξελίξεις δεν θα σταματήσουν εδώ. 

Και τούτο γιατί ο ΟΠΕΚ επισήμως μεν διατείνεται πως δεν μπορεί να παρέμβει περαιτέρω στην αγορά (υποστηρίζοντας πως το πρόβλημα των ραγδαίων ανατιμήσεων δεν οφείλεται σε τεχνητή έλλειψη προϊόντος αλλά στην εγγενή αδυναμία του δολαρίου και την σοβούσα χρηματοπιστωτική κρίση στις διεθνείς αγορές), πλην όμως ούτε καν τα ίδια τα μέλη του Οργανισμού δεν εμφανίζονται σε κοινή γραμμή. Για του λόγου το αληθές, σήμερα έγινε γνωστό πως η Ινδονησία, εκ των παλαιότερων μελών του ΟΠΕΚ, εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησής της από τον Οργανισμό!  

Ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Susilo Bambang Yudhoyono δήλωσε πως εφόσον τελικά η χώρα του θα πράξει κάτι τέτοιο, αυτό θα οφείλεται κυρίως στις προσπάθειες της κυβέρνησής του να καλύψει τις εγχώριες ενεργειακές της ανάγκες που προς ώρας δεν καλύπτονται λόγω της ... γήρανσης των υφιστάμενων κοιτασμάτων της και των υποχρεώσεων της Ινδονησίας να εξάγει συγκεκριμένες ποσότητες (βάσει των ποσοστώσεων κάθε χώρας μέλους του ΟΠΕΚ). Κάτι που έχει μετατρέψει την Ινδονησία από παραγωγό χώρα σε εισαγωγέα πετρελαίου με εξαιρετικά δυσάρεστες επιπτώσεις στο ισοζύγιό της!  

Ο Ινδονήσιος πρόεδρος φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά πως πλέον τα συμφέροντα της χώρας του συγκρούονται με αυτά των υπολοίπων μελών του ΟΠΕΚ!  

Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε μια πληγή ακόμα στην ήδη ταλανισμένη από «φίλιες συγκρούσεις» συνοχή του ΟΠΕΚ. Και παράλληλα θα πίεζε ακόμα περισσότερο τις ενεργειακές αγορές που θα βρίσκονταν αντιμέτωπες με ένα σοβαρό έλλειμμα στην προσφορά μαύρου χρυσού ... 

Και για όσους ενδεχομένως ακόμα και σήμερα ζουν με τη ...φαντασίωση της κάλυψης των ενεργειακών μας αναγκών με εναλλακτικές μορφές ενέργειας ή με το όραμα της απεξάρτησης του δυτικού κόσμου από το πετρέλαιο, καλό θα ήταν να υπενθυμίσουμε ένα στατιστικό στοιχείο που είδε μόλις χθες το φως της δημοσιότητας από το Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ. Και το οποίο λέει πως ενώ το 2006 οι δυτικές οικονομίες εισήγαγαν ΜΟΝΟ από τις χώρες της Μέσης Ανατολής (δηλαδή ούτε καν από το σύνολο των χωρών μελών του ΟΠΕΚ) πάνω από 18 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, οι προβλέψεις για τις ενεργειακές τους ανάγκες έως το 2030 δίνουν ως στόχο εισαγωγών τα 40 δις βαρέλια ... 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης