«Θερμό» φθινόπωρο για τις ιδιωτικοποιήσεις σε ΕΛΠΕ, λιγνίτες και ΔΕΠΑ

untitled-1--2-thumb-large

Τον Οκτώβριο οι δεσμευτικές προσφορές για τα πετρέλαια και τη ΔΕΗ, τα μεγάλα αγκάθια και ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού - Μπλόκαραν την είσοδο στις μονάδες του Ασπρόπυργου και της…

Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την πώληση των ΕΛΠΕ αλλά και η είσοδος ιδιωτών στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη είναι τα δύο καυτά μέτωπα των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων για το Φθινόπωρο, που παραμένουν υπό την αυστηρή επιτήρηση των θεσμών παρά το τέλος του μνημονίου.

Η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της συμφωνίας εξαγοράς του 49% της ΕΠΑ Αττικής από την Ολλανδική Shell, θα αποτελέσει παράλληλα και ένα μεγάλο σκαλοπάτι για την πώληση σε ιδιώτες του 50% συν μία μετοχή της ΔΕΠΑ, η οποία αποτελεί το τρίτο αλλά εξίσου σημαντικό βήμα των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων που προγραμματίζεται να ανοίξει εντός του Νοεμβρίου εφόσον δεν υπάρξουν αλλαγές στην πολιτική ηγεσία, ενόψει ανασχηματισμού, κάτι που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτροχιασμό του χρονοδιαγράμματος.

Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να δυναμιτίσει το επενδυτικό περιβάλλον και να φρενάρει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, εξέλιξη που φαίνεται να προβληματίζει τους επενδυτές, οι οποίες έχουν μεταφέρει τις ανησυχίες τους και στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ας δούμε όμως αναλυτικά ποιος είναι ο σημερινός βηματισμός των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων στην αγορά ενέργειας, ποιες οι εκκρεμότητες και ποιο το χρονοδιάγραμμα των επόμενων μηνών.

Αρχής γενομένης από την ΔΕΠΑ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος των στοιχείων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της συμφωνίας με την Shell. Δεν αναμένονται νεότερα –σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο- πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι ο έλεγχος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ενδελεχής καθώς η Επιτροπή συγκεντρώνει τα στοιχεία και διεξάγει ένα είδος market test προκειμένου να διερευνήσει όλες τις επιπτώσεις μιας συμφωνίας στον ανταγωνισμό.

Το γεγονός ότι η ΔΕΠΑ δεν διαθέτει καμία καταδίκη από την Επιτροπή Ανταγωνισμού κρίνεται θετικό. Ωστόσο στην Επιτροπή υπάρχει ήδη ένα υπόμνημα από την Motor Oil, το οποίο στρέφεται κατά της συμφωνίας μεταξύ ΔΕΠΑ και Shell. Το υπόμνημα αυτό θα αξιολογηθεί αλλά όπως εκτιμάται, δεν χρήζει ανησυχίας.

Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου που έχει συμφωνηθεί και με τους θεσμούς, προβλέπεται ο διαχωρισμός της ΔΕΠΑ σε δύο ξεχωριστές εταιρείες: Στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, που θα αποτελέσει τον εμπορικό βραχίονα της εταιρείας, όπου το Δημόσιο θα πουλήσει το 50,1% των μετοχών και θα κρατήσει το 14,9%. Και στη ΔΕΠΑ Υποδομών , την δεύτερη εταιρεία, στην οποία θα περιέλθουν όλα τα δίκτυα που σήμερα ελέγχει η ΔΕΔΑ, η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας και η ΕΔΑ Αττικής. Στην ίδια εταιρεία θα περάσει και η θυγατρική με τα διεθνή projects της ΔΕΠΑ (αγωγοί IGB, East Med, IGI Poseidon, το FSRU Αλεξανδρούπολης κ.λπ.). Στην εταιρεία αυτή, ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης, επιχείρησε από την αρχή να διατηρήσει το ελληνικό δημόσιο, αυξημένη συμμετοχή που θα ανέλθει στο 41%, με την διάθεση του 14% σε ιδιώτες.

Επισκέψεις μετ' εμποδίων στα διυλιστήρια

Στο μέτωπο των Ελληνικών Πετρελαίων, η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη στις παραγωγικές εγκαταστάσεις του ομίλου (διυλιστήρια Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Θεσσαλονίκης) της Glencore τινάχθηκε στον αέρα καθώς οι εργαζόμενοι μπλόκαραν την είσοδο. Τη μεθεπόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί και επίσκεψη κλιμακίου από τη Vitol.

Πρόκειται για τους δύο διεκδικητές των ΕΛΠΕ, οι οποίοι επιδιώκουν να έχουν μια πλήρη εικόνα της εταιρείας και να συλλέξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, πριν μπουν στην τελική κούρσα για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών που εκτιμάται με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα ότι είναι εφικτό να δοθούν μέσα στον Οκτώβριο.

Οι εταιρείες έχουν ήδη αποκτήσει πρόσβαση στο virtual data room (VDR) των ΕΛΠΕ, τη ψηφιακή βάση δεδομένων, όπου υπάρχουν όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες για την εταιρεία.

Τον Ιούλιο είχε προηγηθεί άλλη μία επίσκεψη των στελεχών των δύο ισχυρών ομίλων παρουσία της διοίκησης των πετρελαίων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας κατά την οποία προβλήθηκε ένα εκτεταμένο βίντεο με όλες τις δραστηριότητες του ελληνικού ομίλου.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ στην γενική συνέλευση του περασμένου Ιουνίου, είχε αφήσει ανοικτή την πιθανότητα να εμφανιστούν και νέοι μνηστήρες στην ιδιωτικοποίηση κατά το στάδιο των δεσμευτικών προσφορών.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 

ΣΧΟΛΙΑ (2)

?

ΕΛΠΕ, από τις ελάχιστες - ίσως και η μόνη- κρατικές επιχειρήσεις που είναι πολύ κερδοφόρες.

τελευταιες μασες...

Οι τελευταιες μασες για τους αυτοφορακηδες συριζανελ ! Και υπαρχουν μερικοι που θελουν να παραιτηθουν πριν την τετραετια οι πεινασμενοι ! Μετα μονο με οικουμενικη και ψιλα !

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gasup

Απαγορευτικό θα είναι το κόστος για πολλούς  Έλληνες το ταξίδι με αυτοκίνητο φέτος το Πάσχα εξαιτίας των τιμών στα καύσιμα αλλά και των διοδίων.

mig

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε κέρδη €47,0 εκατ., συμπεριλαμβανομένου του κέρδους από την πώληση του ομίλου ΥΓΕΙΑ, έναντι ζημιών €74,8 εκατ. το 2017

egnatia_ar

Αμέσως μετά το Πάσχα θα υπογραφεί σύμβαση με την Άκτωρ για την κατασκευή 42 σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό, σχεδιασμός που προωθεί από διετίας το ΤΑΙΠΕΔ. Σήμερα η Εγνατία εισπράττει διόδια από συνολικά 13 σταθμούς διοδίων, πράγμα που σημαίνει ότι στο τέλος του σχεδιασμού θα λειτουργούν 55.

times_kaysimon

Αναζητάτε πρατήριο καυσίμων; Αναζητάτε τα οικονομικότερα καύσιμα; Οπου και να βρίσκεστε δείτε τα πρατήρια καυσίμων που υπάρχουν γύρω σας, τις τιμές των καυσίμων που πουλάνε και πλοηγηθείτε σε αυτά εύκολα και ΔΩΡΕΑΝ…