Οικονομικά μέτρα στα Κατεχόμενα για να αντιμετωπιστεί η «κατρακύλα» της λίρας

Οικονομικά μέτρα στα Κατεχόμενα για να αντιμετωπιστεί η «κατρακύλα» της λίρας

Στον τουρκοκυπριακό Τύπο κυριαρχεί σήμερα το θέμα της αύξησης των τιμών, ενώ στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ προβάλλεται η είδηση ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα διπλασιαστεί η τιμή του ψωμιού και θα αυξηθεί εκείνη του γάλακτος, αφού θα προστεθούν οι αυξήσεις σε γκάζι, νερό, ρεύμα κ.ά

Turk
Σε ισχύ τίθεται εντός της ημέρας με «κανονισμό» του λεγόμενου «υπουργικού συμβουλίου» του ψευδοκράτους, το πακέτο 23+1 μέτρων της λεγόμενης «κυβέρνησης», αφού προστέθηκε ότι η ενοικίαση ακινήτων από το ΕΒΚΑΦ (ακίνητα που διαχειρίζεται το καθεστώς) θα γίνει με σταθερή ισοτιμία.

Στον τουρκοκυπριακό Τύπο κυριαρχεί σήμερα το θέμα της αύξησης των τιμών, ενώ στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ προβάλλεται η είδηση ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα διπλασιαστεί η τιμή του ψωμιού και θα αυξηθεί εκείνη του γάλακτος, αφού θα προστεθούν οι αυξήσεις σε γκάζι, νερό, ρεύμα κ.ά. Όπως γράφει η εφημερίδα "Kıbrıs Postası", το καρβέλι ψωμί θα πωλείται από τη Δευτέρα 40 λεπτά ενώ η τιμή ήταν περίπου η μισή.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ομοσπονδία Παραγωγών Ψωμιού στην Τουρκία ανακοίνωσε ότι «σε αυτή την επιστράτευση θα είμαστε δίπλα από το κράτος, την κυβέρνηση» και ενάντια «στο χάος που προσπαθούν να δημιουργήσουν ξένες δυνάμεις στη χώρα μας με αυτή την επιχείρηση και σε κάποιους που προέβησαν άμεσα σε αυξήσεις στους τομείς τους, προκαλώντας κλίμα αναταραχής», δεν θα προχωρήσουν σε αύξηση στην τιμή του ψωμιού.

Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός», Τουφάν Ερχιουρμάν κάλεσε χθες αρχισυντάκτες και διευθυντές διαφόρων ΜΜΕ για να τους εξηγήσει τα μέτρα και την πολιτική της «κυβέρνησης», την ώρα που δέχεται όλο και περισσότερες επικρίσεις για τις αυξήσεις των τιμών. Ο κ. Ερχιουρμάν έστειλε μήνυμα που μεταφέρουν όλες οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες σήμερα ότι η λεγομενη «κυβέρνηση» δεν θα ανεχθεί τους κερδοσκόπους και απείλησε με αυστηρούς ελέγχους των τιμών για να αποφευχθεί η αισχροκέρδεια από τις υπέρογκες αυξήσεις σε κάποια προϊόντα, στις οποίες προέβησαν από μόνοι τους οι έμποροι.

Σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων καθηγητών KTOEÖS, Σέλμα Εϊλέμ αναφέρει ότι με την πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας τους τελευταίους 8 μήνες κατά 60% και λόγω του ότι οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι ζουν «εξαρτώμενοι από το συνάλλαγμα», μαθητές που σπουδάζουν είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να αναγκαστούν να διακόψουν τις σπουδές τους.

Με στόχο να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι φοιτητές σε χώρες μέλη της ΕΕ, πρόσθεσε η κ. Εϊλέμ, η οργάνωση απέστειλε επιστολές στους επικεφαλής των γραφείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο, ζητώντας συνάντηση. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν υποβάλει προς τους θεσμούς της ΕΕ είναι, όπως είπε, να υπάρξει ένα είδος ειδικής υποτροφίας για τους Τουρκοκύπριους και να αντεπεξέλθουν στα έξοδα διαμονής είτε σε φοιτητικές εστίες είτε να διευκολυνθούν με δανεισμό.

Κλείσιμο
Το πρωί η συνδικαλιστική πλατφόρμα, που αποτελείται από 25 περίπου οργανώσεις, πραγματοποίησε συζήτηση για να αξιολογηθεί η παρούσα κατάσταση. Ο Γ.Γ της οργάνωσηςς των Τουρκοκυπρίων δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ ανέφερε στην αρχή της συζήτησης ότι στόχος τους είναι η αξιολόγηση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στη «χώρα» και πώς να σταθούν οι Τουρκοκύπριοι από μόνοι τους στα πόδια τους, αλλά δεν έχουν πρόθεση να προβούν σε απεργιακά ή άλλα μέτρα.

Η εφημερίδα Χαβαντίς γράφει ότι σε σύγκριση με τον περασμένο Μάιο έχει επέλθει αύξηση 12% στο καλάθι της νοικοκυράς που αφορά τα βασικά προϊόντα για ένα σπίτι, το οποίο περιλαμβάνει ψωμί, γάλα, αβγά, γιαούρτι, ζάχαρη, αλάτι, βούτυρο, τυρί και λάδι με τη μεγαλύτερη αύξηση από αυτά να σημειώνεται στο ελαιόλαδο.
Σήμερα πάντως η τουρκική λίρα σημειώνει και πάλι πτώση έναντι του δολαρίου, της στερλίνας και του ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης